söndag 31 juli 2022

Del 39 Mark.8:34-38

 


Markus evangelium

Dagens text: Mark.8:34-38

Helsingborg 14 maj 2021

 

Nyckelord V34


 

Vi kan sammanfatta dagens avsnitt med ordet ”vägval!” Detta är ett beslut som vi måste ta, för vägvalet bygger på efterföljelse. Antingen vandrar vi med Jesus eller inte. Här duger det inte att vackla hit och dit utan det är ja eller nej!

34 (L) Och han kallade till sig folket och sina lärjungar och sade till dem: "Om någon vill följa mig, ska han förneka sig själv[d] och ta sitt kors och följa mig. 35 (M) Den som vill rädda sitt liv ska mista det, men den som mister sitt liv för min och för evangeliets skull ska rädda det.  Mark.8:34-35

”Att rädda sitt liv, vad menar Jesus med dessa ord till oss. Enkelt uttryckt kan vi se det som att dö bort från sig själv! Är detta enkelt? Nej, det är det inte, för här finner vi den synd som behärskar oss och den kallas egoism! Att bli fri från egoismen är en stor befrielse. Detta sker genom att Jesus tar den platsen, i vår bekännelse så att platsbytet kan ske. Det är bara jag som med min mun och tro i mitt hjärta som detta kan ske.

Allt positioneras till rätt plats genom Guds nåd.

 36 För vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ? Mark.8:36

Att vinna världen är det stora målet för alla megastjärnor. Alla dessa jobbar dygnet runt för att inte förlora ”glansen” av sig själva. Man kan undra hur det orkar och även undra om det är värt priset – att förlora sin själ.

Striden om våra själar, förnuftet, platsen där all påverkan fastnar och formar oss, är en kaotisk plats.

 37 (N) Vad kan en människa ge till lösen för sin själ? Mark.8:37

 

Mänskligt sätt är vi alla vilsna i våra själar, om inte Jesu ord får fäste till förändring. Vi kan kämpa i oss själva hur länge som helst utan någon större förändring sker. Det är här nyandligheten har gjort sina insteg och det är många som upptäckt att tomheten blir större i detta sökande.

 38 (O) Den som skäms för mig och mina ord i det här trolösa och syndiga släktet, honom ska också Människosonen skämmas för när han kommer i sin Fars härlighet med de heliga änglarna." Mark.8:38

Vad menar Jesus med trolöst och syndigt släkte! Vilka är det Jesus talar till? Han talar till judar som i sin helhet betraktas som en ”församling!” Det är alltså inte till hedningar han talar till vid detta tillfälle.

Han talar alltså till ”troende” människor och därför ska vi se det som han även talar till oss idag. Egentligen är detta tal ett omvändelsens budskap till oss alla. Ordet ”omvändelse” är ett kraftfullt ord som många värjer sig för. Anledningen till detta är egoismen. Att lägga ner allt sitt eget är alldeles för kostbart och ”köttet skriker nej!”

När vi lägger bort vårt eget och gör bekännelsen träder korset fram – den tomma graven blir en verklighet – och den uppståndne Jesus Kristus träder fram för vårt inre! Vi får även ett sigill – den helige Ande som gåva.

Tack Jesus

 

[g]Att vörda Herren
        är början till vishet,
    gott förstånd får alla
        som handlar så.
    Hans lov består för evigt.
Ps.111:10

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 11 Dagens ord: Rom.1:5-7 Tema: Guds älskade Helsingborg 9 december 2023 Hänvisningstexter: 1Kor.1:2, 2K...