lördag 30 juli 2022

Del 38 Mark.8:31-33

 


Markus evangelium

Dagens text: Mark.8:31-33

Helsingborg 13 maj 2021

 

Nyckelord v33


Jesus är alltid noggrann när Han undervisar sina lärjungar. Han vet sin tid och därför vill han ge de 12 så mycket som möjligt.

31 (K) Sedan började Jesus undervisa dem: "Människosonen måste lida mycket och bli förkastad av de äldste och översteprästerna och de skriftlärda. Han måste bli dödad, och efter tre dagar uppstå igen." 32 Rakt på sak talade han om detta. Då tog Petrus honom åt sidan och började tillrättavisa honom. Mark.8:31-32

Jesus undervisar om sin egen död och uppståndelse. Den är profetisk och bygger på Gamla Testamentets texter vilket Han alltid gjorde. Anledningen till att Jesus gjorde så var att lärjungarna alltid skulle kunna gå tillbaka till dessa texter i sin förkunnelse. Alla apostlar undervisade på samma sätt, de hade alla samma budskap, oberoende av vem de talade till.

Vi har facit i hand och vet att allt Jesus sa och undervisade om inträffade.

Petrus verkar ha problem med Jesu undervisning vid detta tillfälle. Han kan inte tänka sig att Jesus ska dö! På eget bevåg tar han Jesus åt sidan och tillrättavisar honom. Det är kanske inte det mest kloka beslut som Petrus tar.

Uppståndelsen som Jesus vill att lärjungar ska insikt i verkar inte riktigt gå in i deras huvud. Hur är det med oss? Ja, det finns mycket som behöver undervisas om i detta ämne. Det viktigaste är att vi får rätt undervisning, byggd på Guds ord. Risken är annars att allt annat bara blir en massa frågetecken, och de måste rätas ut för att förstå allt det andra Jesus säger.

Samtidigt ska vi veta att det är bara den helige Ande som kan uppenbara hela Sanningen för oss, så vi gör klokt i att be om hjälp.

33 Men Jesus vände sig om och såg på sina lärjungar och tillrättavisade Petrus med orden: "Gå bort från mig[c], Satan! Dina tankar är inte Guds utan människors." Mark.8:33 "

Ibland kan vi alla drabbas av någon form av ”överandlighet” och Petrus ord visar på hur illa det kan gå. Det karismatiska livet är underbart – att leva i gåvorna och se hur de verkar i våra liv. Men karismatisk entusiasm kan däremot föra oss bort från Gud. Hur? Det har en stor risk att bara ser gåvor, men inte givaren.

 ”Dina tankar..” säger Jesus är inte Guds utan människors! Gränsen för detta kan vara hårfin och svårt att se eller uppfatta. Hela tiden här på jorden är det därför viktigt att hela tiden ha fokus på Jesus. Det är bra även att ställa frågan: ”Vad skulle Jesus gjort eller sagt!” Oftast finner vi svaret och då alltid i Guds ord, Bibeln.

Paulus säger följande till oss:

11 (J) Därför ber vi alltid för er, att vår Gud ska räkna er värdiga sin kallelse och med kraft fullborda all god vilja och gärning i tron. 12 (K) Då ska vår Herre Jesu namn förhärligas i er, och ni i honom, genom vår Guds och Herren Jesu Kristi nåd. 2Tess.1:11-12

Petrus kom till full insikt efter omvändelsen, vid stranden, när han samtalade med Jesus. Petrus blev en annan människa efter uppståndelsen, apostel och en stor andlig ledare. Han hade blivit av med ”köttet” den mänskliga naturen. Han var fri – till tjänst i Guds rike.

Hur är det dig/mig?

 

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 11 Dagens ord: Rom.1:5-7 Tema: Guds älskade Helsingborg 9 december 2023 Hänvisningstexter: 1Kor.1:2, 2K...