onsdag 20 juli 2022

Del 27 Mark.6:30-44

 


Markus evangelium

Dagens text: Mark.6:30-44

Helsingborg 2 maj 2021

 

Nyckelord ”Han bröt bröden”

 

 

 

Återigen en mycket välkänd text, älskad och ifrågasatt. Det som ”fångar mig” idag är v41, där det står följande:

 41 Och han tog de fem bröden och de två fiskarna, såg upp mot himlen, tackade Gud[j], bröt bröden och gav åt sina lärjungar för att de skulle sätta fram åt folket. Han delade också ut av de två fiskarna åt dem alla.

Men först bara något om v31!

31 (M) Han sade till dem: "Kom med till en öde plats där ni kan få vara ensamma och vila er lite." Det var så många som kom och gick att de inte ens fick tid att äta. 32 De gav sig av i båten till en öde plats för att få vara för sig själva.

Lärjungarna har kommit hem till Jesus efter sina första missions/evangelisations uppdrag och har mycket att berätta för Jesus. Han svar till lärjungarna blir att de tillsammans ska söka upp en enslig och ödeplats. Jesus vet alltid bäst och därför vill han ta dem till en plats för vila och återhämtning. Jesus bedömer också att risken för högmod är alldeles för stor!

Tillbaka till v41.

Ofta läser vi att Jesus ser upp mot himlen, tackar Gud och bryter brödet. Jag uppfattar detta som om Han påminner sig själv om hur Han kommer att brytas på Korset. Samtidigt är det en ständig påminnelse för oss att vi behöver bli brutna ur och från vårt ”ego” – vår mänskliga natur! Här finns också hemligheten med vetekornets lag – att dö bort från oss själva.

Jesus blev bruten på korset, han dog på korset och han uppstod. Detta var Guds väg för Jesus och han var medveten om detta. I uppståndelsen förvandlades Jesus till att bli Kristus, den smorde.

Gud frigjorde uppståndelsekraften och Jesus blev förhärligade – evangeliets nyckel, budskapet som bär än idag.

 10 (J) Då får jag lära känna Kristus och kraften i hans uppståndelse och dela hans lidanden genom att bli lik honom i hans död, 11 (K) i hoppet om att nå fram till uppståndelsen från de döda. Fil.3:10-11

Paulus är en man som beskriver brytenhetens betydelse. Han påminde sig själv och sin omgivning om sin dåtid och den härlighet som han befann sig i nu.

 

3000 blev mättade – men genom uppståndelse gavs möjligheten till ett evigt liv, även för oss. Det är bara att säga – ja, och ta emot.

Tack Jesus.


Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 11 Dagens ord: Rom.1:5-7 Tema: Guds älskade Helsingborg 9 december 2023 Hänvisningstexter: 1Kor.1:2, 2K...