måndag 25 juli 2022

Del 32 Mark7:31-37

 


Markus evangelium

Dagens text: Mark.7:31-37

Helsingborg 7 maj 2021

 

Nyckelord ”Öppna dig.”


Jesus beger sig åter hemåt och efter att ha varit i hednaland (nuvarande Libanon).

31 (K) Därefter lämnade han trakten runt Tyrus och gick över Sidon och sedan genom Dekapolisområdet till Galileiska sjön. 32 Man kom till honom med en som var döv och knappt kunde tala och bad att han skulle lägga handen på honom. Mark.7:31-32 

Direkt när de lägger till vid sjön möts de av mycket folk som är i rörelse. De för fram en man som är dövstum.

33 Då tog han honom åt sidan, bort från folket. Han stoppade fingrarna i hans öron, spottade och rörde vid hans tunga. 34 Sedan såg han upp mot himlen, suckade och sade: "Effata!" – det betyder: Öppna dig! 35 Genast öppnades hans öron och hans tunga löstes, och han talade tydligt och klart. Mar.7:33-35

Helande sker och mannen får livet tillbaka genom att han kan höra och även se. Ett dubbelunder sker genom Jesus. I texten kan vi också se att Jesus gör på ett helt annat sätt än Han brukar. Han vill även vara ensam med mannen.

Han stoppar fingrarna i den dövstummes öron, han spottar och rör vid den dövstumme mannens tunga! ”Effata”, öppna dig betyder ordet, säger Jesus mer som en befallning än en bön.

Genast infinner sig en fråga: ”Hur kunde han tala tydligt och klart, han hade aldrig hört några ord.? Detta är mänskliga tankar och de leder oss ofta bort från Jesus. Anledningen är att när vi inte förstår har vi en tendens till att förkasta. Detta kallas otro!

Saken är den att för Gud är allting möjligt. Men på något märkligt sätt gäller inte detta för oss annat än att det ”passar i vår mall!” Liberal teologi kallas detta med ett annat ord.

Detaljstuderandet har mycket gott med sig, men ännu mer ont om inte den helige Ande hjälper oss i våra studier. Människotankar, de inomvärldsliga, leder oss bort från Gud genom vår egoism. Jag först, sedan allt det andra som finns på agendan.

Allt Jesus gör Han till 100%, finns inget annat läge – därför kunde mannen som var dövstum tala tydligt och klart. För att förstå evangeliets grundtanke måste vi se och acceptera detta, annars är vi inte trovärdiga.

 36 (L) Jesus förbjöd dem att tala om det för någon. Men ju mer han förbjöd dem, desto ivrigare berättade de. 37 (M) Och folk blev helt utom sig av häpnad och sade: "Allt han har gjort är gott[o]! Han får till och med de döva att höra och de stumma att tala." Mark.7:36-37

 

Ryktet om Jesus sprider sig trots att Jesus säger som Han säger till folket. Han är fullt medveten om detta och låter det ske. Folket är utom sig av förundran och gläds tillsammans med den före detta dövstumme mannen.

Jesus vill att vi ska bli hela till ande, själ och kropp, men Hans längtan är att vi alla ska bli Hans lärjungar, fyllda av Hans vishet och uppenbarelsekraft. Han gläds med oss över alla små steg som vi tar.

En jätteskiftnyckel kan bara hantera stora muttrar, men det är bara den lilla skiftnyckeln som kan hantera de små muttrarna som gör förändringar i helheten. Jesus vill börja med de små justeringarna och sedan öka till större justeringar.

Tack Jesus.

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 11 Dagens ord: Rom.1:5-7 Tema: Guds älskade Helsingborg 9 december 2023 Hänvisningstexter: 1Kor.1:2, 2K...