måndag 11 juli 2022

Del 18 Mark.4:13-25

 


Markus evangelium

Dagens text:

Helsingborg

Nyckelord/vers v14

Spelar det någon roll egentligen vad som predikas? En märklig fråga, men mycket befogad. Vi har idag många församlingar/gemenskaper i Sverige, och det ska vi vara tacksamma för. Vi ska också vara glada över att det överhuvudtaget predikas. Men vad är det som predikas?

Idag handlar texten om liknelsens innebörd som vi läste igår. Såningsmannen och hur utsädet hamnade på olika typer av jordmån. Såningsmannen är alltså den som presenterar budskapet. Ibland blir det kyrkoårets text för just den aktuella söndagen. Ibland blir det ett tema som följs.

Men hur ofta sker det att den helige Ande leder? Hur ofta förkunnas evangeliet? Ja det blev många frågor och alla frågor bör få sitt svar!

Allt beror på vem som predikar, men hur tänker jag då? Ofta hör vi en eldig predikan som uttrycker att han har något på sitt hjärta till oss som lyssnar. Men, borde det inte vara så att den helige Ande lagt något där som är aktuellt för just detta tillfälle?

Vi kan också ”luras” av en dyrbar kostym eller annan klädsel som signalerar ett ämbete. Gud kan sända vem Han vi till att predika/undervisa och det fina är att Han inte frågar någon om det går bra.

Det är evangeliet som vi behöver höra och det är såningsmannens primära uppgift.

 20 Men de hos vilka säden faller i god jord, det är de som hör ordet och tar emot det och bär frukt, trettiofalt och sextiofalt och hundrafalt." Mark.4:20

Nu beror inte allt på såningsmannen, han gör sin uppgift att ge ut Ordet. Det är gensvaret från oss som har den största betydelsen. När budskapet är från Guds Ande kommer det att ”påverka oss” på ett eller annat sätt. Det är vårt ansvar att lyssna och ge gensvar till förändring, förvandling och nytt liv.

Ljuset, Ordet och att lyssna.

24 (I) Och han sade: "Var noga med vad ni hör! Med det mått som ni mäter med ska det mätas upp åt er. Och ännu mer ska ni få, 25 (J) för den som har ska få, men den som inte har ska bli fråntagen också det han har." Mark.4:24-25 

 

Ordet har det syftet att skapa ljus och det sker när vi lyssnar och låter allt annat oväsentligt vika bort. Den helige Ande är det ”filter” som tar bort allt som inte är från Gud.

Vi avslutar med Ps.124

Lovad är Herren
    som inte lät oss bli rov
        för deras käftar!
Vår själ kom undan
    som fågeln ur jägarnas snara,
        snaran brast och vi kom undan.
[c]Vår hjälp är i Herrens namn,
    han som har gjort
        himmel och jord. V.6-8

 

 

 

 



Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 11 Dagens ord: Rom.1:5-7 Tema: Guds älskade Helsingborg 9 december 2023 Hänvisningstexter: 1Kor.1:2, 2K...