onsdag 6 juli 2022

Del 13 Mark.3:7-12

 


Markus evangelium

Dagens text: Mark.3:7-12

Helsingborg 18 april 2021

Nyckelvers/ord ”Allt Han gjorde…”

Nu hade ryktet om Jesus nått många områden och folk vallfärdade för att komma till Honom. Det blev fler och fler som samlades runt honom och lärjungarna hade fullt upp med att ge honom utrymme.

Men frågan är vad de alla hade för syfte med att komma till Honom.

·         Var det helandet

·         Var det att höra Han undervisa

·         Var det för att stilla sin nyfikenhet

·         Var det att avslöja honom

Listan kan göras hur lång som helst och då beroende på var den enskilde befann sig i livet. Jesu syfte var att göra gott och sprida evangeliet. Men jag tror att mest längtade han efter att människorna skulle omvända sig.

(B) Jesus och hans lärjungar drog sig undan ner mot sjön, och en stor skara från Galileen följde efter. Också från Judeen, (C) Jerusalem, Idumeen[b] och från andra sidan Jordan och området runt Tyrus och Sidon kom folk till honom i stora skaror när de hörde talas om allt han gjorde. Mark.3:7-8 

Jesus fick anordna en säkerhetszon, genom att ställa sig i en båt och därifrån undervisa.

Jesus sade åt sina lärjungar att hålla en båt redo för honom så att han inte skulle bli trängd av folkmassan, 10 för han botade så många att alla som led av någon plåga trängde sig inpå för att få röra vid honom. Mark.3:9-10

 Vi har alla drabbats av sjukdom, även jag har drabbats, och det gemensamma för oss alla är att vi vill bli friska igen. Vi längtade efter ett ingripande från Gud och att medicinen ska göra verkan.

Här ser vi texten hur Jesus befriar, helar och upprättar människor. Inte konstigt att så många människor samlades runt Jesus. Det ena undret är större än det andra och alla är förundrade. De kom dit sjuka och nedstämda och går därifrån som nya människor.

De som verkligen märkte att det var något märkligt på gång var de onda andarna som bekände att Jesus verkligen var Guds son.

11 (D) När de orena andarna såg honom, kastade de sig ner för honom och ropade: "Du är Guds Son!" 12 (E) Men han förbjöd dem strängt att avslöja vem han var. Mark.3:11

Jesus talar strängt till dem att tiga.

Men hur var det med de som samlades runt Jesus vid detta tillfälle. Kunde de också se att Jesus var Guds son och samtidigt göra bekännelsen? Det vet vi inget om, och vi ska inte spekulera över det.

Längre fram i Markus berättelse kommer vi att möta en ensam Jesus på korset när Han kämpar för oss. Där fanns en som bekände och det var en romersk officer?

 46 (W) Och Jesus ropade med hög röst: "Far, i dina händer överlämnar jag min ande."[j] När han hade sagt detta, gav han upp andan.

47 När officeren såg vad som hände, ärade han Gud och sade: "Den mannen var verkligen rättfärdig." Luk.23:46-47

Jag undrar, var befann sig alla dessa som hade upplevt helande och upprättelse. Ja, var befann sig Hans utvalda? Jesus var mycket ensam, men helt utan bitterhet, för i Honom fanns bara kärlek till oss.

När du/jag lever i tacksamhet, lever vi i evangeliet och vår glädje slutar aldrig att ha inverkan på vår omgivning. Men tacksamheten är flyktig som aceton, därför bör vi alltid be om att ha ett tacksamt sinne. För tacksamheten föds när vi tänker på vem vår Herre är och allt som Han gjort för oss.

18 (H) Då trädde Jesus fram och talade till dem och sade: "Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. 19 Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn 20 (I) och lär dem att hålla[e] allt som jag befallt er. Och se, jag är med er alla dagar till tidens slut." Matt.28:18-20

 

 

 

 

 

 

 

 



Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 11 Dagens ord: Rom.1:5-7 Tema: Guds älskade Helsingborg 9 december 2023 Hänvisningstexter: 1Kor.1:2, 2K...