tisdag 5 juli 2022

Del 12 Mark.3:1-6


 

Markus evangelium

Dagens text: Mark.3:1-6

Helsingborg 17 april 2021

Nyckelvers/ord V.5

Återigen är Jesus i synagogan och det är sabbat. Jesus ser att det finns en man med en förtvinad hand. Fariséerna är också där, men de ser inte mannen med handen. De är där för att ”bevaka” Jesus!

 Då såg han sig omkring med vrede, bedrövad över deras hårda hjärtan, och sade till mannen: "Räck fram din hand." Han räckte fram sin hand, och den var nu återställd. Mark.3:5

 Det väcks en vrede och en bedrövelse i Jesus när Han förstår fariséernas tankar. Dessa religiösa ledare är inte där för att lyssna på Guds ord, utan är där för helt andra syften. De vill upptäcka något som de kan anklaga Jesus för och på så sätt ”röja” honom ur vägen.

Därför ställer Jesus en mycket riktad fråga till dem angående ”ordningen på sabbaten.” Jesus är full av vishet, så han uppmanar mannen med den förtvinade handen att helt enkelt bara sträcka ut den. Ögonblickligen blir mannen helad, mitt framför ögon på alla de samlade i synagogan.

Men fariseerna gick ut och började genast göra upp planer med herodianerna[a] för att döda honom. Mark.3:6

Händelsen i synagogan blir ”alldeles för mycket” för de religiösa ledarna. De sjunker så lågt att de samarbetar med herodianerna, världens människor, de som stödde Herodes. Vi kan se vad de har i sina hjärtan, mörker och åter mörker.

De bildar ett team för att få stopp på Jesus och spridandet av evangeliet. Visst känner vi igen detta otäcka mönster. Jag ser det som en spegelbild av den politiska ”kyrkan” som är inspirerad av liberal teologi. Det sanna evangeliet är ett stort hinder för dessa villolärare.

Vi har till uppgift och kallelse att förmedla det sanna evangeliet och då varken lägga till eller dra ifrån. Vi är skyldiga att berätta om kärleken kopplad till sanningen.

35 (S) Spänn bältet om livet[d] och håll lamporna brinnande36 Var som tjänare som väntar sin herre hem från bröllopsfesten och som genast är redo att öppna för honom när han kommer och knackar på. 37 Saliga är de tjänare som Herren finner vakna när han kommer. Jag säger er sanningen: Han ska fästa upp sina kläder och låta dem lägga sig till bords och själv komma och betjäna dem[e]38 Saliga är de han finner vakna, även om han skulle komma mitt i natten eller på småtimmarna[f]. Luk.12:35-38

 

 

 

 



Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 11 Dagens ord: Rom.1:5-7 Tema: Guds älskade Helsingborg 9 december 2023 Hänvisningstexter: 1Kor.1:2, 2K...