söndag 17 juli 2022

 


Markus evangelium

Dagens text: mark.6:1-6

Helsingborg 30 april 2021

 

Nyckelord otro

 

 

 

 När det blev sabbat började han undervisa i synagogan. Många som hörde honom häpnade och sade: "Var får han detta ifrån? Och vad är det för visdom han fått? Och vilka kraftgärningar han gör med sina händer! Mark.6:2

 

Det har blivit sabbat igen och Jesus är hemma. Han undervisar i synagogan. Alla som lyssnar uppskattar Hans undervisning. De är också förundrade över allt Han gör för alla människor Han möter. De ställer frågan till varandra: ”Var får han allt detta ifrån?”

 (B) Är det inte snickaren, Marias son, bror till Jakob[a] och Joses och Judas[b] och Simon? Bor inte hans systrar[c] här hos oss?" Och de tog anstöt av honom. Mark.6:3

Plötsligt infinner sig en helt annorlunda stämning! Alla börja ifrågasätta Jesu auktoritet och den som gett Honom den. ”Är det inte det snickaren, Marias son?” Tankemönstret förändras och tvivlet kommer upp till ytan. Allt blir till en 180 graders sväng. Nu har de glömt allt Jesus undervisade om, de blir emot Honom.

 (C) Men Jesus sade till dem: "En profet föraktas inte utom i sin hemstad, sin släkt och sin egen familj." Mark.6:4

Jesus sätter fingret på själva problematiken som förföljer oss även idag. Föraktet mot den som har något och som de andra inte har. Föraktets förtärande gift.

 Han kunde inte göra någon kraftgärning där, utom att bota några få sjuka genom att lägga händerna på dem. (D) Och han var förundrad över deras otro. Mark.6:5-6

Jesus blir förundrad över deras otro – men vad bestod den otro av egentligen? Den mänskliga Adam naturen kunde inte ”se det gudomliga!”

De såg bara Jesus som ”snickaren” en vanlig människa! Insikten över vem han var, Guds son, blev skymd av de mänskliga tankarna.

Frågan de bar tog fäste: ”Hur har han fått allt detta, han är ju bara Marias son och hans syskon finns mitt ibland oss. Otro! Vad är otro? Det är syndens centrum – att inte tro på Guds son, Jesus Kristus, vår Herre och Kung. Läkemedlet är att våga lyssna på evangeliet – och inse att jag är en syndare. Förlåtelsen ligger bakom knuten och väntar och längtar.

Ropa!

(K) Kasta din börda på Herren,
        han ska ta hand om dig.
    Han låter aldrig
        den rättfärdige vackla. Ps.55:23

 

David ropade och ropade! Gud hörde honom och gav honom friden och glädjen till att vara den kung han var utvald till att vara!

 

Ropa högt, nu.


Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 11 Dagens ord: Rom.1:5-7 Tema: Guds älskade Helsingborg 9 december 2023 Hänvisningstexter: 1Kor.1:2, 2K...