fredag 15 juli 2022

Del 22 Mark.5:1-20

 


Markus evangelium

Dagens text: Mark.5:1-20

Helsingborg 27 april 2021

 



Bibeln är full av olika dialoger mellan människor och Gud. Här finns även många monologer. Dagens text är nog en av de märkligaste dialogerna. Jesus talar med de onda andarna. Låt oss läsa tillsammans.

Det hela börjar med att Jesus börjar driva ut den onde anden som behärskar mannen som bor bland alla gravarna. Den onde anden svarar Jesus på följande sätt:

 och skrek högt: "Vad har du med mig att göra, Jesus, den högste Gudens Son? Lova mig inför Gud att du inte plågar mig!" v.7 

De råder ingen tvekan om att den onde anden vet vem Jesus är. De vet också att Jesus har den slutgiltiga auktoriteten och därför vädjar de till Honom.

 Jesus hade nämligen just sagt till honom: "Du orena ande, far ut ur mannen!" v.8

På något sätt kan vi förnimma att det råder ett lugn i Jesus. Han vet vad Han står inför, men vet samtidigt om hur den hela lösningen kommer se ut.

Två helt olika andliga verkligheter – en god och en ond, och oren. Dessa två andliga verkligheter har två helt olika destinationer och med två helt olika verkligheter. Ljusets härlighet och mörkrets svåra tillvaro.

 Nu frågade han honom: "Vad är ditt namn?" Mannen svarade: "Mitt namn är Legion, för vi är många."[b] 10 Och han bad gång på gång att Jesus inte skulle driva bort dem från området. V.9-10

Lugn och stilla frågar Jesus: ”Vad är ditt namn?” Allt som den sargade mannen lidar av kommer upp i ljuset, avslöjade! Att mannen lidit och aldrig fått ro, kan vi se i svaret. Dessa onda andar försöker nu påverka Jesus. Han har träffat på dessa tidigare och väjer inte det minsta.

11 Där gick en stor svinhjord och betade vid berget. 12 Andarna bad honom: "Skicka oss till svinen, så att vi kan fara in i dem!" 13 Det tillät han. De orena andarna for ut ur mannen och in i svinen, och hjorden rusade utför branten ner i sjön. Det var ungefär två tusen svin som drunknade i sjön. V.11-13

Vi kanske undrar över detta som nu sker. Här tror jag att texten vill visa på att människan alltid är Guds avbild. Människan kommer före djuren, och de blir ett offer för denna sargade man. Alla de onda andarna lämnar honom och beger sig in i svinen. Plötsligt har mannen fått ett helt nytt liv – han är fri, genom Jesu Ord och offret.

14 De som vaktade dem flydde och berättade om det i staden och ute på landet, och man gick för att se vad som hade hänt. 15 När de kom till Jesus och såg den besatte som hade haft legionen sitta där, klädd och vid sina sinnen, blev de rädda. 16 De som var ögonvittnen berättade för folket vad som hade hänt med den besatte och med svinen. 17 Då bad de att Jesus skulle lämna deras område. V.14-17

Trots denna händelse, uppstår det ingen konflikt, inga anklagelser eller våldsamheter. Vi får inte glömma att svinhjorden var deras levebröd. De vill bara att Jesus lämnar området.

18 När han steg i båten, bad mannen som hade varit besatt om att få följa med honom. 19 Men Jesus lät honom inte göra det utan sade: "Gå hem till de dina och berätta för dem om allt som Herren har gjort med dig och hur han förbarmat sig över dig." 20 Då gick mannen och började ropa ut över hela Dekapolis[c] allt som Jesus hade gjort med honom. Och alla var förundrade. V.18-20

Undret är ett faktum! Mannen är fri och vill följa med Jesus i båten. Jesus har en helt annan tanke och uppdrag för mannen. Han ska bli ett vittne och berätta om vad Jesus gjort i hans liv.

Genom allt som hände där bland gravarna får också denna grekiska befolkning höra evangeliet.

Till sist några verser från Psaltaren:

(G) Du har sagt att Herren
        är ditt skydd,
    du har gjort den Högste
        till din tillflykt.
10 (H) Inget ont ska drabba dig,
    ingen plåga närma sig din hydda,
11 (I) för han ska befalla sina änglar
    att bevara dig på alla dina vägar.
12 (J) De ska bära dig på sina händer
    så att du inte stöter din fot
        mot någon sten. Ps.91:9-12

Hur det än ser ut i vår verklighet, så finns det alltid en annan verklighet som är mycket bättre. Guds rikes uppenbarelse genom Jesus Kristus, vår Herre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 11 Dagens ord: Rom.1:5-7 Tema: Guds älskade Helsingborg 9 december 2023 Hänvisningstexter: 1Kor.1:2, 2K...