torsdag 21 juli 2022

Del 28 ark.6:45-52



Markus evangelium

Dagens text: mark.6:45-52

Helsingborg 3 maj 2021

 

Nyckelord V52

 

 

 

Idag börjar vi från slutet av dagens text!

 51 (Q) Sedan steg han upp till dem i båten, och vinden lade sig. De var helt utom sig av häpnad, 52 för de hade inte förstått detta med bröden. Deras hjärtan var förhärdade. Mark.6:51-52 

Det har varit ännu en mycket märklig dag för lärjungarna. Upplevelsen av att se 3000 personer bli mätta på fem bröd och två fiskar. Samma sak måste det ha varit för dem som tog del av den märkliga måltid.

Jesus har blivit kvar och skickat hem de som lyssnat och ätit med honom. Lärjungarna är på väg till andra sidan sjön och möts av starka vindar som blir till en ilsken storm.

Jesus ser att de har problem.

Han tar beslutet att gå på sjön för att möta dem. Men vi stannar till lite här! Varför tar Jesus detta drastiska beslut? Exakt vet vi inte själva anledningen, men vi kan gissa oss till orsaken. Det finns bland lärjungarna ett tvivel på vem han är, denne Jesus. De ser allt han gör men kan på något sätt inte ta in det att Han är Guds son.

Att det är så kan vi utläsa från deras kommentarer när de ser honom komma på sjön, gåendes. ”trodde de att det var ett spöke, och de skrek,” de kunde alltså inte se att det var Jesus. Självklart hade de vatten blåsande i ögonen, men de kunde inte urskilja att det var Jesus.

De saknar tro, för vem skulle kunna gå på vatten, annat än Jesus. Stormen avtar och vinden mojnar när Jesus kliver i båten.

Jesus vill visa oss och lärjungarna att det finns inget som är omöjligt för Honom. För visst är det så, att när det sker ett bönesvar, ett under eller ett personligt tilltal så fylls vi av häpnad. Det är precis i denna stund som vi ska fyllas av tacksamhet och då inte bara över vad han gör utan VEM han är.

Jag tror att detta är precis det som Jesus vill visa sina lärjungar och även oss. Vi ska inte stirra oss blinda på vad han gör utan vi ska tacka honom för den är! För det är först då som vår tro kommer i funktion och vi upptäcker att det inte är något vi ska prestera. Vi ska ta emot och då ta emot honom.

Jesus gör inget för att det är häftigt, han vill att vi ska tro på honom, umgås med honom och tillbe honom.

Undret ligger i att han bryr sig om dig och mig. Han vill visa oss framför allt vem han är.

David säger så här Psalm 40

(C) Salig är den som har Herren
        till sin trygghet[a]
    och inte vänder sig till de stolta,
        de som viker av till lögn.
(D) Herre min Gud,
        många är undren du gjort
    och tankarna du tänkt för oss.
        Inget kan liknas vid dig.
    Jag vill förkunna
        och berätta om dem,
    de är fler än man kan räkna.

(E) Slaktoffer och matoffer
    vill du inte ha
        – du har öppnat mina öron[b] –
    brännoffer och syndoffer
        begär du inte. V.5-7


Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 11 Dagens ord: Rom.1:5-7 Tema: Guds älskade Helsingborg 9 december 2023 Hänvisningstexter: 1Kor.1:2, 2K...