måndag 4 juli 2022

Del 11 Mark.2:23-28

 



Markus evangelium

Dagens text: Mark.2:23-28

Helsingborg 16 april 2021

Nyckelvers/ord 27 Sedan sade han till dem: "Sabbaten skapades för människan och inte människan för sabbaten. 28 Alltså är Människosonen Herre också över sabbaten."

Dagens text är en fortsättning på gårdagens. Vi kan lättare komma in i hur Jesus undervisar om vi läser den som en text. Vi läste igår om ”Bröllopet och fastan” och nu läser vi om hur Jesus vill att vi ska se på sabbaten.

Jesus och hans lärjungar är ute på vandring. Märkligt nog verkar det som att de saknar mat? Mitt i allt detta är det sabbat också. För att göra något åt att stilla hungern tar lärjungarna korn från axet. Gnuggar de i händerna och äter dem. Av någon anledning finns det fariséer i deras närhet. Som vanligt har de åsikter om lärjungarnas sätt att stilla hungern och att de bryter mot sabbaten.

24 När du kommer in i en vingård som tillhör din nästa får du äta så mycket druvor du vill så att du blir mätt, men du får inte lägga något i ditt kärl. 25 (I) När du kommer in på din nästas sädesfält får du plocka ax med din hand[f], men du får inte röra din nästas säd med en skära. 5.Mos.23-24-25 

Fariséerna tolkar handlingen som skördearbete, men Lagen säger helt annorlunda enligt texten ovan. Tolkningen de gör är alltså helt fel och återigen bygger den på människotankar – traditionen.

När Jesus ska besvara anklagelserna använder Han inte Lagen, utan använder Kung David som referens.

 (C) Då gav prästen honom det heliga, för det fanns inget annat bröd än skådebröden[d]. De hade legat inför Herrens ansikte men burits undan för att ersättas av nybakat bröd samma dag. 1.Sam.21:6

Vi kan undra över varför Jesus använder denna berättelse! Det är här som gårdagens text blir tydlig. Jesus vill att vi ska se David som Kung av Israel och då även se Jesus som Kung över Guds rike. Fariséerna är mycket ovilliga att se detta, de tycks till och med negligera Skrifterna. Därför säger Jesus följande:

27 Sedan sade han till dem: "Sabbaten skapades för människan och inte människan för sabbaten. 28 Alltså är Människosonen Herre också över sabbaten." Mark.2:27-28

Här är det viktigt hur vi läser. Lägg märke till ”också” Han kopplar ihop fastan och sabbaten. Jesus är Herre även över dessa. Det betyder inte att Han gör som Han vill.

Jesu kallelse är och var att återspegla sin Fader och komma med budskapet att Gud är en god Gud. Han hade och har samma auktoritet som Fadern.

Jesus är Människosonen och det är om Honom fastan och sabbaten vilar på. Dessa två blir aldrig verkliga om vi inte ser hela sammanhanget.

29 Fråga inte vad ni ska äta och dricka, och oroa er inte. 30 (O) Allt detta söker hedningarna i världen efter, men er Far vet att ni behöver det. 31 (P) Nej, sök hans rike, så ska ni få detta också. 32 (Q) Var inte rädd, du lilla hjord, för er Far har beslutat att ge er riket. Luk.12:29-32

Många finner stor glädje i ritualer och liturgi, och jag har respekt för det. Samtidigt får inte det mänskliga i detta skymma evangeliet och inte Jesus som vår Frälsare! Fariséerna hade en sorts nitälskan till traditionen och glömde, dolde själva substansen Guds eviga Ord.

 

 

 

 

 

 



Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 11 Dagens ord: Rom.1:5-7 Tema: Guds älskade Helsingborg 9 december 2023 Hänvisningstexter: 1Kor.1:2, 2K...