torsdag 11 augusti 2022

Del 49 Mark.10:32-43

 


Markus evangelium

Dagens text: Mark.10:32-34

Helsingborg 24 maj 2021

 

Nyckelord v32 ” och Jesus gick före dem”

 

 

 

32 (N) De var nu på väg upp till Jerusalem, och Jesus gick före dem. De var fyllda av bävan, och de som följde med var rädda. Då tog Jesus än en gång med sig de tolv och började berätta för dem vad som skulle hända honom: Mark.10:32

I fruktan och stor bävan går de tolv och andra följeslagare mot Jerusalem. Men Jesus går före dem, den sanne ledaren, fullt medveten om vad som kommer att hända med honom. Jesus går alltid först och det ska vi låta honom göra, för att vi ska kunna ta del av hans välsignelser till oss.

Jesu ledarskap handlar inte om teorier utan praktiskt genomförande.

 33 "Se, vi går upp till Jerusalem, och Människosonen kommer att överlämnas till översteprästerna och de skriftlärda. De ska döma honom till döden och utlämna honom åt hedningarna,  Mark.10:33

Som ledare tar han sig an sina lärjungar. Han vill att de inte ska vara ovetande om vad som kommer att hända de närmsta dagarna. Därför är det tredje gången som han berättar om det kommande scenariot. Vi brukar säga att repetition är kunskapens moder och det är en djup sanning.

Trots att Jesus berättar för tredje gången verkar det inte gå in huvudet på lärjungarna.

34 som ska håna honom och spotta på honom, gissla och döda honom. Men efter tre dagar kommer han att uppstå." Mark.10:34

Grundligt beskriver Jesus de kommande händelserna, som kommer att bli en stor förändring för lärjungarna – och även för oss har händelserna den största betydelse. Det är Jesu kamp som gjort att vi kristna är där vi är idag – försonade!

Jesus vill att hela berättelsen som är svår att ta emot, för lärjungarna, även ska innehålla hoppet – uppståndelsens kraft. Jesus säger att han kommer att dö, men att han aldrig kommer att överge de 12, och samma budskap gäller till oss. Tack Jesus.

Han kommer att uppstå igen, och ständigt vara närvarande i de 12 livsvandring – och samma budskap till oss.

Förändringar är något som vi människor har stora problem med. En del förändring skapar verkliga problem, men de flesta förändringar skapar också förutsättningar till att vi förändras till något bättre.

Det livet vi hade innan innehöll många bekymmer och svårigheter – livet med Jesus gör livet mycket enklare, vi har alltid någon att gå till vad gäller tröst, glädje och förnyelse. Livet har fått en annan inriktning – bort från mig själv, och närmare Jesus som är Livet.

Petrus fick gå igenom mycket innan han blev upprättad och förlåten genom sin bekännelse. Vi läser vad den upprättade Petrus skriver:

13 Vem kan göra er något ont om ni brinner för det goda? 14 (L) Ja, även om ni skulle få lida för det som är rätt är ni saliga. Var inte rädda för dem och låt er inte skrämmas. [e] 15 (M) Herren Kristus ska ni hålla helig i era hjärtan. Var ständigt beredda att svara var och en som ber er förklara det hopp ni har. 16 (N) Men gör det ödmjukt, med respekt och ett rent samvete, så att de som talar illa om ert goda levnadssätt i Kristus får skämmas för sitt förtal. 17 (O) Det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än för onda gärningar.

18 (P) Så led[f] också Kristus en gång för era synder. Rättfärdig led han i orättfärdigas ställe för att föra er[g] till Gud. Han blev dödad till kroppen men levandegjord genom Anden. 1Petr.3:13-18

 

Tack Jesus

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...