måndag 8 augusti 2022

Del 47 Mark.10:13-16

 


Markus evangelium

Dagens text: Mark.10:13-16

Helsingborg 22 maj 2021

 

Nyckelord v15

 

 

 

Texten beskriver Jesu stora kärlek till barnen. Han ser barnens nyfikenhet, fria från erfarenheter och deras öppna hjärtan. Barnen är också ett föredöme i deras ”raka tro!”

13 (F) Man bar fram små barn till Jesus för att han skulle röra vid dem. Men lärjungarna visade bort dem. Mark.10:13

Det är andra gången på kort tid som detta händer. Lärjungarna mottar bort barnen.

 14 När Jesus såg det, blev han upprörd och sade till dem: "Låt barnen komma till mig och hindra dem inte, för Guds rike tillhör sådana som de.  Mark.10:14

Även denna gång blir Jesu upprörd över hur lärjungarna behandlar barnen. De får en skarp tillrättavisning och Jesus ger en förklaring till varför han gärna vill att barnen kommer till honom. Vi bör precis lärjungarna ta till oss Jesu ord om Guds rike och se hur vår egen mottaglighet fungerar!

Dagens nyckelvers:

 15 (G) Jag säger er sanningen: Den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in." Mark.10:15

Barn är upptäckare, de har en stor nyfikenhet. De har inte någon tung ryggsäck av massa erfarenheter, utan fickorna fulla av ”användbara saker!” Barnen har också ett mycket öppet sinne.

 16 Och han tog upp dem i famnen och lade händerna på dem och välsignade dem. Mark.10:16

”Och välsignade dem,” står det i texten. På samma sätt vill Jesus att vi vuxna ska släppa på vår vuxenhet, för att kunna släppa in honom, omfamna honom, och bli omfamnade av honom; närhet!

Barnen har inga som helst problem med detta, utan sitter gärna i knät på Jesus. Vi vuxna har ett ständigt problem med vårt förstånd, allt ska vägas på sannolikhetens våg.

Släpp det – följ mig, säger Jesus till dig/mig.

14 (L) Alla som drivs[d] av Guds Ande är Guds barn. 15 (M) Ni har inte fått slaveriets ande så att ni på nytt måste leva i fruktan. Nej, ni har fått barnaskapets[e] Ande, och i honom ropar vi: "Abba[f]! Far!" 16 (N) Anden själv vittnar med vår ande att vi är Guds barn. 17 (O) Och är vi barn så är vi också arvingar, Guds arvingar och Kristi medarvingar, lika visst som vi lider med honom för att också förhärligas med honom. Rom.8:14-17

Läs texten inte bara en gång, inte bara två, utan minst tre gånger. Paulus tydliggör dagens avsnitt på ett välsignat sätt till glädje för oss alla.

 

Tack Jesus

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...