måndag 22 augusti 2022

Del 57 Mark.12:1-12

 


Markus evangelium

Dagens text: Mark.12:1-12

Helsingborg 1 juni 2021

 

Nyckelord v10

 

 

 

Alla de som hörde diskussionen om Jesus fullmakt finns fortfarande runt honom och lyssnar på Jesu undervisning. Nu inleder han genom att ge en liknelse. När vi läser hur han beskriver vinodlarna ser vi att Jesus beskriver Israels historia. Själva kärnan i liknelsen är det som de flesta profeter gick tillmötes, en våldsam död. Brottet mot profeterna var prästerna och kungarna skyldiga till.

Budskapet som profeterna hade var likartat, det Jesus förmedlar till sin samtid och till vår tid. Avguderi, egoism och allt annat som hindrar att leva ett nära liv med Gud.

Nu hade han en enda kvar, sin älskade son. Till sist sände han honom till dem och tänkte: De kommer att ha respekt för min son. Men vinodlarna sade till varandra: Här är arvtagaren! Kom, vi dödar honom, så blir arvet vårt. Och de tog fast honom, dödade honom och kastade ut honom ur vingården. Mark.12:6-8

Här beskriver Jesus sin egen död på Golgata kors. Jesus vet också redan att templet kommer att lämnas som en ruin och att folket kommer att skingra ut över hela jorden.

Vad ska nu vingårdens herre göra? Han ska komma och döda vinodlarna och ge vingården till andra. 10 (B) Har ni inte läst det här stället i Skriften:

Stenen som husbyggarna förkastade
    har blivit en hörnsten.
11 Herren har gjort den till detta,
    underbart är det i våra ögon."[c] Mark.12:9-11

Hörnstenen, Jesus, som allt är uppbyggt kring och som finns till in i evigheten.

12 Då ville de gripa honom, men vågade inte för folket. De förstod att det var med tanke på dem som han hade berättat liknelsen. Och de lämnade honom och gick sin väg. Mar.12:12-13

De samlade religiösa ledarna är full medvetna om vad Jesus undervisar om i sin liknelse. De är därför fyllda av vrede och vill gripa honom. Återigen är deras människofruktan som styr, de vågar inte gripa honom på grund av folket.

Idag pågår en liknande ”storm mot Jesus” och det är både kulturen och ”kyrkan” som driver denna storm. Motivet är att ”förminska” Jesus till något han inte är, därför att han stör deras planer. Att kulturen trycker på är inget konstigt, men att ”kyrkan” har ramlat in på samma hjulspår är tragiskt.

Anledningen är synkretism, religionsblandning, och detta för att vilseledda oss till att tro att sanningen finns i alla religioner. Därför har vi yoga, mindfullness och mycket annat i Svenska kyrkan. Här dukas ett ”andligt smörgåsbord med mottot: ”Ta det som du gillar!” Tragiskt.

Petrus skriver följande:

(F) Slutet på allting är nära. Var därför kloka och nyktra så att ni kan be. (G) Framför allt ska ni visa uthållig kärlek till varandra, för kärleken överskyler många synder.[a] (H) Var gästfria mot varandra utan att klaga.

10 (I) Tjäna varandra, var och en med den nådegåva han har fått, som goda förvaltare av Guds mångfaldiga nåd. 11 (J) Om någon talar ska han tala i enlighet med Guds ord. Om någon tjänar ska han tjäna med den kraft som Gud ger, så att Gud i allt blir ärad genom Jesus Kristus. Hans är äran och makten i evigheters evighet. Amen. 1Petr.4:7-11

 

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...