torsdag 4 augusti 2022

Del 43 Mark.9:33-37


 

Markus evangelium

Dagens text: Mark.9:33-37

Helsingborg 18 maj 2021

 

Nyckelord V36 ”och han omfamnade barnet.”

 

 

 

På vägen hem till Kapernaum hade lärjungarna återigen gett sig in i diskussionen om vem som var störst ibland dem.

35 (M) Jesus satte sig ner, kallade på de tolv och sade till dem: "Om någon vill vara den förste, så ska han vara den siste av alla och allas tjänare." Mark.9:35

För att få ordning på deras interna diskussioner tar Jesus fram denna liknelse. Innan han säger dessa ord, samlas de nära honom, sittande på marken. Alla är på samma nivå, ingen kan se ner på den andra. Orden från Jesus måste ha känts som ett svärd till rannsakan! Allt fokus kan nu riktas till Jesus och hans beskrivning över efterföljelsens hemlighet.

Vi har fortfarande rätten att säga ja eller nej. Vi är och ska inte betraktas som dörrmattor – utan nya skapelser i Kristus.

36 (N) Sedan tog han ett litet barn och ställde det mitt ibland dem, omfamnade det och sade till dem: 37 (O) "Den som tar emot ett sådant barn i mitt namn tar emot mig. Och den som tar emot mig, tar inte emot mig utan honom som har sänt mig." Mark.9:36-37 

Jesus går vidare i sin undervisning och gör en tydlig bild. Han tar ett barn, ställer barnet i mitten av samlingen! Sedan omfamnar han barnet. V37 är en underbar vers som vi ständigt ska komma tillbaka till – barnaskapets välsignelse.

Varför är Jesus så angelägen om att klippa bort tanken över vem som är störst? Jo, han vill få bort allt vad egot representerar i dem och i oss som läser texten. Människotankar – egots hemvist har ingen plats i ett kristet liv – det är ursynden!

Här har vi även omvändelsens budskap till oss, att vända om i 180 grader och gå den gudomliga vägen med Jesus. Han vill att vi ska se, höra och göra helt annorlunda än vad denna värld anser. Strävan att bli ”stor” leder bara till att vi faller och den gropen är svår att ta sig upp ur!

11 (H) Och han gav några till apostlar, andra till profeter, andra till evangelister och andra till herdar och lärare, 12 (I) för att utrusta de heliga till att fullgöra sin tjänst att bygga upp Kristi kropp 13 (J) tills vi alla når fram till enheten i tron och i kunskapen om Guds Son, som en fullvuxen man med ett mått av mognad som motsvarar Kristi fullhet.

14 (K) Då är vi inte längre barn som kastas hit och dit och dras med av varje vindkast i läran, när människorna spelar sitt falska spel och listigt förleder till villfarelse. 15 (L) Nej, vi ska hålla fast vid sanningen i kärlek och på alla sätt växa upp till honom som är huvudet, Kristus. Ef.4:11-15

Paulus är en av många som tillbringat mycket tid i ”gropen” och ur den tillvaron  skriver till oss om gåvorna. Lägg märke till att det står ”gåvor” något som vi ska ta emot i Kristus. Inte då bara för egen del utan att bygga upp till mognad.

Släpp taget om att bli stor, utan sträva efter att bli liten, då kommer Jesus bli stor i dig.

 

Tack Jesus

 

 (I) Jag är viss om att få se
    Herrens godhet
        i de levandes land.
14 (J) Hoppas på Herren,
    var stark och modig i ditt hjärta
        och hoppas på Herren!
Ps.27:13-14

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...