måndag 13 juni 2022

 



Romarbrevet

Textavsnitt: Rom.12:1-8

 

Helsingborg 30 mars 2021

 

Nyckelvers Rom.12:1

) Därför uppmanar jag er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära era kroppar som ett levande och heligt offer som behagar Gud – er andliga[a] gudstjänst. 

Er andlig gudstjänst! Paulus, skriftlärd, och i grunden farisé. Han var en mycket intelligent man och mycket insatt i hur offertjänsten fungerade i Israels historia.

Paulus möte med Jesus förändrade honom fullständigt. Det innebar att offerläran förändrades totalt för honom. Mycket av detta blev inaktuellt för honom.

Paulus har insikt om att vi har en Gud som älskar oss, och det enda offer Gud är intresserad av är vår kärlek och lydnad till Honom. Jesus Kristus har gjort denna relationsförändring möjlig. Det föder tacksamhet i våra hjärtan.

 (B) Och anpassa er inte efter den här världen[b], utan låt er förvandlas genom förnyelsen av ert sinne så att ni kan pröva vad som är Guds vilja: det som är gott och fullkomligt och behagar honom. Rom.12:2 

Förmaningens ord, en av våra tjänster, i kärlek och sanning. Det är alltid välsignat att förmana, det är hindret för ”fallet”. Vi ska vara i världen, men inte i ett berondeskap av denna värld.

Men, sinnets förnyelse, vad innebär det för oss? Det är inget som vi kan prestera i oss själva – utan det sker bland annat genom rättfärdigheten. När vi bekänner Jesus som vår Herre, så ”tillåter” vi Guds påverkan i våra liv. Vi väljer det aktivt av fri vilja. Guds påverkan genom rättfärdigheten gör oss till ny skapelser i Kristus, vi blir lika Honom.

 (C) I kraft av den nåd jag har fått säger jag till var och en av er: ha inte högre tankar om er själva än ni bör utan tänk förståndigt, efter det mått av tro som Gud har tilldelat var och en. Rom.12:3

Här kommer allt i rätt position och i rätt ordning. Vi är de vi är, och det räcker mycket långt. Paulus vill också att vi ska se tron som en gåva från Gud. Vi får alla olika doser av tro för att leva ett liv nära Gud. När vi lever nära Gud förökas vår tro – men inte genom någon prestation. Tilliten, trofastheten och förtröstan på Gud växer.

Läs v.4-8 noga.

I Guds rike finns många gåvor och Guds längtan är att de ALLA kommer i funktion. Kroppen, församlingen, behöver alla gåvor för att bli enhet i Honom. Hur Gud fördelar gåvorna är inte vår sak att bedöma, utan vi ska känna tacksamhet över dessa gåvor.

Den som ser ned på någons gåva, ser faktiskt även ner på Gud. Var extra vaksam på detta och förmana till sinnesändring. Detta är mycket viktigt och allvarligt och leder till synd.

Den helige Ande är drivkraften i alla gåvorna och leder var och en i tro. Vi ska alltid påminna varandra om att gåvorna/gåvan är inget vi förtjänar, utifrån någon sorts ”duktighet” eller favoritskap. Det är Guds stora nåd.

Vår första tjänst framför alla är att älska Honom som sänt Jesus till vår jord. Denna tjänst består av bön, tillbedjan och lovsång. Detta är evangeliet.

Vi avslutar med några verser från 1Petr.1:3-9.

(C) Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Far! I sin stora barmhärtighet har han genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda fött oss på nytt till ett levande hopp, (D) till ett arv som aldrig kan förstöras, fläckas eller vissna och som förvaras åt er i himlen. (E) Med Guds makt bevaras ni genom tron fram till den frälsning som är redo att uppenbaras i den sista tiden.

(F) Var därför glada, även om ni nu en liten tid måste utstå olika prövningar. (G) Äktheten i er tro är långt mer värd än guld, som är förgängligt men ändå prövas i eld. På samma sätt prövas er tro för att sedan bli till lov, pris och ära när Jesus Kristus uppenbarar sig(H) Honom älskar ni utan att ha sett honom, och fast ni ännu inte ser honom tror ni på honom och jublar i obeskrivlig, himmelsk glädje (I) när ni nu är på väg att nå målet för er tro: era själars frälsning.

 

 

 

 

 

 


Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...