måndag 6 juni 2022

Rom.10:1-11 Del 1

  


Romarbrevet

Textavsnitt: Rom.10:1-11

Del1

 

Helsingborg 23 mars 2021

Nyckelvers v.3

 (C) De känner inte rättfärdigheten från Gud utan försöker upprätta sin egen rättfärdighet, och därför har de inte underordnat sig rättfärdigheten från Gud. Rom.10:3

Den fariseiska tankegången var att Gud skapat människan till frihet, för att själv göra sin val. De menade att då väljer vi det goda och därför ska de kunna uppfylla hela morallagen och alla dess krav.

Vi påminns onekligen om den idag humanistiska tanken att människan är god och att vi bara skall få undervisning och information.

Det är nog bara de själva som kan skriva under att detta är något som fungerar i verkligheten.

Paulus menade redan då att detta var en omöjlighet. Han kallade detta för egenrättfärdighet byggd på diverse handlingar och gärningar – den mänskliga naturen.

Vad är det då Paulus vill att Israels folk ska se och förstå? Han visar på evangeliets betydelse som han predikar.

Vad säger den då? Ordet är nära dig, i din mun och i ditt hjärta, alltså trons ord som vi predikar Rom.10:8

Rättfärdighet enligt evangeliet genom tro – Abrahams arv till oss alla, inklusive oss hedningar som har Jesus i våra hjärtan.

(G) För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren[c] och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst. Rom.10:9

Munnens bekännelse, att Jesus är Herre, Kung och vår Mästare. Hjärtats fulla tro över Uppståndelse, som leder oss in i frälsningen.

10 Med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst. Rom.10:10

Munnen och hjärtat måste var enhetliga och helt överens. Här finns ingen konkurrens utan frid och glädje.

11 (H) Skriften säger: Ingen som tror på honom ska stå där med skam. [Rom.10:11

Vi är friköpta, betalningen är given genom Jesu dyrbara blod. Detta är evangelium!

Nu är det tyvärr lätt att hamna i skammens skuggsida. Genom att ta del av liberalteologisk undervisning och bejaka den, så revolterar vi medvetet mot Gud. Problemen kommer att hopa sig och Guds frid finns inte längre där. Fariséerna blev ofta påminda om detta genom Jesu ord till dem. Men de lyssnade inte!

Vad är då det stora problemet. Det finns några grundläggande delar i Bibeln som vi aldrig kan plocka bort. Jungfrufödelsen, inkarnationen, Jesu död på korset, uppståndelsen och att Bibeln, Skriften, är inandad av Gud.

Tar vi avstånd från något av dessa grundpelare är det tveksamt om vi är Guds barn. Frälsningen bygger på att tro på grundpelarna och vår vandring med Jesus.

 Men det fanns också falska profeter bland folket, liksom det även bland er kommer att finnas falska lärare som smyger in förödande irrläror. De ska förneka den Herre[a] som har friköpt dem och dra plötsligt fördärv över sig. (B) Många ska följa dem i deras lössläppthet, och för deras skull kommer sanningens väg att bli hånad. (C) I sin girighet kommer de att utnyttja er med hjälp av falska argument. Men domen över dem är verksam sedan länge, och deras undergång sover inte. 2Petr.2:1-3

Vi avslutar med några verser från Psaltaren

(P) Hur stor är inte din godhet,
    som du sparar åt dem
        som vördar dig
    och visar i människors åsyn
        mot dem som flyr till dig! Ps.31:20

(T) Älska Herren,
        alla ni hans trogna!
    Herren bevarar de trofasta,
        men den som handlar i högmod
            straffar han strängt.
25 (U) Var starka och modiga i era hjärtan,
    alla ni som hoppas på Herren! Ps.31:24-25

 

Läs gärna hela Psalm 31.

 

 


Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...