fredag 3 juni 2022

Rom.9:1-9Del 23

 



Romarbrevet

Textavsnitt: Rom.9:1-9

 

Helsingborg 20 mars 2021

 

Här har vi en text med många ”bottnar” och nyanser. Bara den helige Ande kan leda oss in de tankar Paulus har i texten. Varför? Det är den helige Ande som uppenbarat det för honom. Paulus är djupt bekymrad över Israels folk och det grundar sig på att de inte vill ta emot Jesus som sin Frälsare.

 (D) De är israeliter, de har barnaskapet och härligheten, förbunden och lagen, tempelgudstjänsten och löftena. (E) De har fäderna, och från dem har Kristus kommit som människa, han som är över allting, Gud, välsignad i evighet. Amen. Rom.9:4-5

(F) Detta inte sagt som om Guds ord skulle ha slagit fel. Alla som härstammar från Israel[a] är nämligen inte Israel, (G) och alla Abrahams avkomlingar är inte hans barn. Nej, det är genom Isak din avkomma ska räknas. Rom.9:6-7

Vad menar Paulus med detta påstående? Det låter nästan som en anklagelse. Här måste vi återigen gå tillbaka till Israels historia. Det finns två personer som Paulus vill att vi ska se tillbaka på. Åsyftandet gäller Ismael och Esau, kontra Isak och Jakobs söner. Detta trots att de är avkomlingar av Abraham! Hur vi än ser på detta så är de inte löftets barn. Detta är också orsaken till den ständiga konflikten i Mellanöstern.

Detta ord var nämligen ett löftesord: Vid denna tid ska jag komma tillbaka, och då ska Sara ha en son. [c] Rom.9:9

Nu vill Paulus att vi ska sätta fokus på en annan ”konflikt” denna mellan judar och Jesu efterföljare. Det är något Paulus ständigt återkommer till och som han sörjer. Problemet är enligt Paulus den stora skillnaden på att söka rättfärdighet enligt lagen. Gärningarna kan aldrig mätta sig med nåden. Som Jesu efterföljare lever vi i nåden och Bekännelsen av evangeliet.

Samtidigt måste vi i detta se upp så att vi inte hamnar i ”diket” genom egenrättfärdighet och självsäkerhet. Det finns bland oss kristna en tendens att återfalla till att leva efter lagen, en moralkristendom, som inte bär frukt. Tyvärr finns detta i alla kristna sammanhang.

Evangeliet är vår frihet i ansvar, mognad och självständighet i att själv KUNNA avgöra vad som är rätt och fel, sant och lögn.

11 (H) Och han gav några till apostlar, andra till profeter, andra till evangelister och andra till herdar och lärare, 12 (I) för att utrusta de heliga till att fullgöra sin tjänst att bygga upp Kristi kropp 13 (J) tills vi alla når fram till enheten i tron och i kunskapen om Guds Son, som en fullvuxen man med ett mått av mognad som motsvarar Kristi fullhet.

14 (K) Då är vi inte längre barn som kastas hit och dit och dras med av varje vindkast i läran, när människorna spelar sitt falska spel och listigt förleder till villfarelse. 15 (L) Nej, vi ska hålla fast vid sanningen i kärlek och på alla sätt växa upp till honom som är huvudet, Kristus. 16 (M) Av honom fogas hela kroppen samman och hålls ihop genom det stöd som varje led ger, med den kraft som är fördelad åt varje enskild del. Så får kroppen sin tillväxt och bygger upp sig själv i kärlek. Ef.4:11-16

 

Vill avsluta dagen med några rader från Psaltaren.


(
J) Himlen ska glädjas
        och jorden fröjda sig,
    havet ska brusa
        med allt som fyller det.
12 (K) Marken ska jubla
        med allt som den bär,
    skogens alla träd
        ska ropa av fröjd
13 (L) inför Herren, för han kommer,
        han kommer för att döma jorden.
    Han ska döma världen
        med rättfärdighet
    och folken med sin trofasthet. Ps.96:11-13

 

 

  

 


Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...