fredag 10 juni 2022

Rom.11:16-24 Del 30

 



Romarbrevet

Textavsnitt: Rom.11:16-24

 

Helsingborg 27 mars 2021

 

Högmod är något som Gud avskyr och det beror på att det är en revolt mot Honom och Hans ord.

Idag ska vi följa med trädgårdsmästaren Paulus och vandringen i olivlunden. Israel, det äkta olivträdet, ett av Israels symbolträd och ett viktigt sådant. Olivolja, som användes när någon smordes till en uppgift. Olivoljan är också en av grunderna i all matlagning, bakning och mycket annat.

Vildolivträdet symboliserar oss hedningar!

19 Nu invänder du kanske: "Grenarna bröts bort för att jag skulle ympas in." 20 (L) Det stämmer, de bröts bort på grund av otro, men du är kvar genom tron. Var inte högmodig, utan bäva. 21 För om Gud inte skonade de naturliga grenarna ska han inte heller skona dig. Rom.11:19-21

Högmod och självsäkerhet har ett släktskap i att vi människor är i centrum i oss själva. De som lever så menar sig inte behöva någon Gud. Paulus vill att vi är observanta på oss själva som kristna och dömer inte Israels folk. Vi är inte bättre än de, vi är alla av samma skrot och korn.

Alla vi hednakristna har fått nåden att bli inympade i det äkta olivträdet. Denna operation sker genom att vi tror på Jesus Kristus. Därför finns ingen plats för högmod, utan tacksamhet ska finnas i våra hjärtan.

 23 (N) Men även de andra kommer att ympas in ifall de inte blir kvar i sin otro, för Gud har makt att ympa in dem igen. Rom.11:23

Otron kan aldrig kompenseras i gärningar. Tro leder oss in i gemenskap med Jesus. På samma sätt vill Gud se att Hans eget folk lever i tro på Honom.

 24 För om du blev bortskuren från vildoliven som du av naturen tillhörde och mot naturen inympad i ett äkta olivträd, hur mycket lättare ska då inte de naturliga grenarna ympas in i sitt eget olivträd? Rom.11:24

Den tro som Gud längtar efter bygger inte på gärningar. Vår tro bygger uteslutande på en nära relation med Gud. All gemenskap med Gud genom Jesus Kristus bygger på tillit och förtröstan. Vår trohet till Gud och Hans ord bygger relation.

Det finns ett samband i dagens text och evangeliet. Med kunskap kommer man långt, men en levande relation med Jesus kommer vi att nå ända fram. Vi får delta i den himmelska dansen – Gud, Jesus och den helige Ande – en samverkans dans.  Genom denna dans visar sig härligheten i Treenigheten och vi får vara med i den genom inympandet i det sanna olivträdet.

Till sist, läs gärna Psalm 23, den gode Herden.

 

 

 


Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...