onsdag 22 juni 2022

Mark.1:1-8 Del 1

 



Markus evangelium

Dagens text: Mark.1:1-8

Helsingborg 6 april 2021

Nyckelvers

Markus nyckelbudskap är Jesus Undergöraren. Ofta tänker vi på när Jesus gick på vår jord och alla de under, tecken, helande och mirakler som hände. Människor blev förvandlade och upprättade och vi fylls av glädje över allt som hände.

 Här börjar evangeliet om Jesus Kristus, Guds Son.  Mark.1:1

Här är själva nyckeln till och orsaken till att vi läser Markus evangeliet och all annan text i Bibeln. Här är själva grundpelaren för vår gemensamma tro. Markus gör en tydlig proklamation redan i första versen.

 2 (A) Så står det skrivet hos profeten Jesaja:[b]

Se, jag sänder min budbärare
        framför dig,
    och han ska bereda vägen för dig.
3 (B) En röst ropar i öknen:
    Bana väg för Herren,
        gör stigarna raka för honom! Mark.1:2-3

Här tydliggör Markus för oss om Johannes Döparens betydelse. Han som gick före för att förbereda Jesu tjänst här på jorden. Vi kan jämföra J.D med en härold som ropar ut att Messias kommer snart. Ni måste förbereda er!

4 (C) Johannes Döparen trädde fram i öknen och förkunnade omvändelsens dop till syndernas förlåtelse. Mark.1:4

J.D enda mission var att ropa ut omvändelsen, dopet och möjligheten till syndernas förlåtelse. Den avgörande förberedelsen!

Hela Judeens land och Jerusalems alla invånare kom ut till honom, och de bekände sina synder och döptes av honom i floden Jordan. Mark.1:5

Det var många som hörsammade J.D rop som kom till Jordan flodens strand för att döpas från Israels och Jerusalems folk. Det var mycket folk och stor rörelse vid Jordan flodens strandkant.

Johannes var klädd i kamelhår och hade ett läderbälte[c] om livet,

och han levde av gräshoppor[d] och vildhonung. Mark.1:6

Nu kommer en samvetsfråga! Hur hade vi reagerat om vi såg J.D? Ja den frågan är kanske svår att svara på för oss. Vi kan ställa samma fråga när vi möter en syster eller broder som uttrycker sig för oss lite obekant. Påminnelsen finns i Guds ord om att Gud inte har anseende till person, Han väljer!

J.D var en mycket enkel man med enkla matvanor och han hade tagit sin kallelse på fullt allvar. Han tvekade aldrig att säga det som Gud sagt till honom. Han var helt säkert inte ”populär” i alla kretsar. Han är ett föredöme för oss alla i efterföljelsens glädje och kamp.

 Han förkunnade: "Efter mig kommer den som är starkare än jag, och jag är inte ens värdig att böja mig och lossa remmen på hans sandaler[e]. Mark.1:7

Hans förkunnelse var också mycket enkel, rak och tydlig. Det gick inte att ta miste på vad han ville med budskapet han fått från Gud. Han visste säkert också att hans tid var mycket kort. Frimodighet var J.Ds signum.

8 (D) Jag har döpt er med vatten, men han ska döpa er i den helige Ande." Mark.1:8

Han visste också att hans uppdrag var att döpa i vatten, men Han, Jesus, som skulle komma senare skulle döpa i den helige Ande. Detta att J.D var ”mindre än” Jesus var för honom inga som helst problem. Han var trogen sitt uppdrag.

En tanke! ” Varför har vi sådan väldiga problem med vuxendopet!” Under resan med Markus hoppas jag att vi kommer närmare betydelsen av ”vuxendopet.”

Det var säkert få som förstod vad J.D menade dopet i den helige Ande. Men budskapet pekade fram mot följande:

4 (D) Vid en måltid[c] med apostlarna befallde han dem: "Lämna inte Jerusalem utan vänta på vad Fadern har lovat, det ni har hört av mig. 5 (E) Johannes döpte med vatten, men ni ska om några dagar bli döpta i den helige Ande." Apg.1:4-5

När pingstdagen[a] kom var de alla samlade. 2 (B) Då hördes plötsligt från himlen ett dån som när en våldsam storm drar fram, och det fyllde hela huset där de satt. 3 (C) Tungor som av eld visade sig för dem och fördelade sig och satte sig på var och en av dem. 4 (D) Alla uppfylldes av den helige Ande och började tala främmande språk, allteftersom Anden ingav dem att tala. Apg.2:1-4

Vi avslutar med Ps.147:2-6

[b]Herren bygger upp Jerusalem,
    han samlar Israels förskingrade.
3 [c]Han helar dem som har
        förkrossade hjärtan
    och förbinder deras sår.
4 [d]Han bestämmer stjärnornas antal,
    han nämner dem alla vid namn.
5 [e]Stor är vår Herre och väldig i kraft,
    hans förstånd är utan gräns.
6 [f]Herren stöder de ödmjuka,
    men de gudlösa
        slår han till jorden.

 

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...