torsdag 16 juni 2022

Rom.15:14:21

 



Romarbrevet

Textavsnitt: Rom.15:14-21

 

Helsingborg Påskafton 3 april 2021

 

Nyckelvers v16

Paulus ser evangeliet som en kraft från Gud, som gör oss fria, rena och på så sätt blir vi ett offer till Gud, som Gud finner glädje i, när vi omvänder oss. Vi blir avskilda från denna värld och kan leva med Gud, genom den helige Ande. Tack Jesus.

Därför predikade Paulus evangeliet var han än kom någonstans. Korset och uppståndelsen, evangeliets grund.

17 Alltså har jag en ära i Kristus Jesus i min tjänst inför Gud. Rom.15:17 

Det är Jesus Kristus Paulus predikar och ingen som lyssnar blir oberörd, alla reagerar på ett eller annat sätt. Många väljer livet och andra väljer att leva i mörkret. Men att predika Kristus för människor är en ära för Paulus, därför har han inget att berömma sig av, inte hellre något att förlora.

18 Jag vågar inte tala om annat än det som Kristus har gjort genom mig för att föra hedningarna till lydnad, genom ord och gärning[i]19 genom kraften i tecken och under, genom Andens kraft. Så har jag från Jerusalem och runt omkring ända till Illyrien[j] överallt predikat Kristi evangelium. Rom.15:18-19

”Jag vågar inget annat,” säger Paulus till oss. Varför säger han så egentligen? Han är mycket medveten över att evangeliet aldrig får förvanskas, utvattnas eller förminskas, läggas till er dras ifrån något. De som gör så är under förbannelsen.

(D) Jag är förvånad att ni så fort överger honom som har kallat er genom Kristi nåd och vänder er till ett annat evangelium, (E) fast det inte finns något annat. Det är bara några som skapar förvirring bland er och vill förvränga Kristi evangelium. (F) Men även om vi själva eller en ängel från himlen skulle ge er ett annat evangelium än det vi har predikat, så ska han vara under förbannelse[a]Det vi redan har sagt säger jag nu igen: om någon ger er ett annat evangelium än det ni har tagit emot, så ska han vara under förbannelse. Gal.1:6-9

Som jag ser det finns det många läror som ligger riktigt illa till. Därför ska vi be om uppenbarelse för alla dessa förkunnare, för straffet blir mycket hårt för den som för någon vilse.

20 (P) Jag har satt en ära i att förkunna evangeliet där Kristi namn ännu inte är känt, så att jag inte bygger på en grund som någon annan har lagt. 21 Det står ju skrivet: De som inte har fått budskapet om honom ska se, och de som inte har hört ska förstå. Rom.15:20-21

I Paulus kallelse låg bland annat att förkunna evangeliet där ingen varit tidigare. Han längtade efter att bryta ny mark. Samtidigt var han noggrann med att besöka synagogan på den lokala platsen för att ge evangeliet även där. Men i grund och botten var han hedningarnas apostel.

Detta evangelium har predikats sedan dess och med stor framgång. I vår så kallade upplysta och moderna tid har det smugit sig in ett annat ”evangelium” och då helt utan kraft. Detta är anledningen till att kristenheten drabbats av sömnaktighetens och likgiltighetens ande.

Det predikas om, fred, rättvisa, jämlikhet och mänskliga rättigheter. Det är inte fel att predika allt detta, men det får inte vara huvudbudskapet! Allt detta är inomvärldsligt, och det ger ingen frälsning så att Guds rike kan utbreda sig.

(G) Tidigare var ni mörker, men nu är ni ljus i Herren. Lev då som ljusets barn, (H) för ljusets frukt består i allt vad godhet, rättfärdighet och sanning heter. 10 (I) Och pröva vad som gläder Herren. 11 (J) Var inte delaktiga i mörkrets ofruktbara gärningar utan avslöja dem i stället. 12 (K) Vad de gör i hemlighet är skamligt till och med att nämna. 13 (L) Men allt som avslöjas av ljuset blir synligt, 14 (M) för allt som uppenbaras är ljus. Därför heter det:

"Vakna, du som sover.
    Stå upp från de döda,
        och Kristus ska lysa över dig."[a] Ef.5:8-14

 

Paulus gav sitt liv för evangeliet, låt oss gå i hans fotspår, tillsammans med den helige Ande.

Till sist några verser från Ps.126

Ja, Herren har gjort stora ting
        med oss,
    och vi är glada.

Herre, låt våra fångar komma åter
    som strömmarna i Negev [d]!
[e]De som sår med tårar
    ska skörda med jubel.
[f]Gråtande går de
        och bär sitt utsäde,
    jublande kommer de
        och bär sina kärvar.
V.3-6

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...