måndag 16 maj 2022

 



Romarbrevet

Textavsnitt: Rom.3:21-31

 

Helsingborg 6 mars 2021

 

21 (K) Men nu har det uppenbarats en rättfärdighet från Gud utan lag, en som lagen och profeterna vittnar om, 22 (L) en rättfärdighet från Gud genom tro på Jesus Kristus[g] för alla som tror. Här finns ingen skillnad. V21-22

Tänk vad jag har kämpat med denna text, och jag tror inte jag är ensam om denna kamp. På något sätt ”låter det så enkelt”, men samtidigt så otroligt svårt.

Paulus vill understryka att rättfärdigheten gäller alla som tror på Jesus Kristus. Vi ska se rättfärdigheten som en gåva, given till oss av nåd.

Detta är svaret på gårdagens text som vi också ”brottades med” och nu börjar ljuset träda fram för oss. Förutsättningen är att vi tror på Jesus Kristus, vår Herre!

 23 (M) Alla har syndat och saknar härligheten från Gud, 24 (N) och de förklaras rättfärdiga som en gåva, av hans nåd, därför att de är friköpta av Kristus Jesus. V23-24

Här kommer nästa viktiga insikt Paulus vill ge oss. För att få del av rättfärdigheten, måste vi göra bekännelsen att vi har syndat. Att bli friköpt från synden, är Jesu Kristi verk på korset med sitt renande blod. Från att ha levt i mörkret, kan vi genom Jesu blod komma in i Hans eviga ljus.

 25 (O) Honom har Gud ställt fram som en nådastol[h] genom tron på hans blod. Så ville han visa sin rättfärdighet[i], eftersom han i sitt tålamod hade lämnat de tidigare begångna synderna ostraffade. V.25

Nådastolen – platsen som är försoningens heliga plats. Här kom prästerna med blod för att först rena sig från sina egen synd. Därefter kunde de offra blod för folkets kollektiva synd. Jesu blod är en bild som Paulus använder, vad gäller nådastolen.

26 I den tid som nu är ville han visa sin rättfärdighet: att han både är rättfärdig och förklarar den rättfärdig som tror på Jesus.

27 (P) Vad kan vi då berömma oss av? Beröm är uteslutet. Genom vilken lag? Gärningarnas? Nej, genom trons lag. V.26-27

Tron är en gåva, rättfärdiggörelsen är en gåva rättfärdigheten är också en gåva. Anledningen till att vi ska se dem som gåvor är att vi aldrig ska kunna berömmas oss. Vi ska också se att vi aldrig kan prestera fram dessa gåvor i oss själva.

 28 (Q) Vi hävdar nämligen att människan förklaras rättfärdig genom tro, utan laggärningar. 29 Eller är Gud bara judarnas Gud? Är han inte också hedningarnas? Jo, också hedningarnas, 30 (R) lika sant som att Gud är en, han som förklarar den omskurne rättfärdig av tro och den oomskurne genom tron. V.28-30

Lagen och dess gärningar är i huvudsak riktade till Israels folk. Enligt juden kan lagen genom gärningar ge rättfärdighet. För oss hedningar får vi del av rättfärdigheten genom att tro på Jesus Kristus.

Detta är evangeliet! Tack Jesus.

 

1 kommentar:

Joel sa...

Kul att du håller på med Romarbrevet! V. 25 om nådastolen, hilasterion på grek. är verkligen en nyckelvers. Intressant att platsen för rening och möte mellan Gud och sitt folk inte handskades med straff för synd, utan syndens nedsmutsning. I försoningsdagen avlägsnades synden genom en annan bock som just inte slaktades utan leddes ut i öknen.

Intressant även med v 23 om att alla syndat och förlorat härligheten från Gud. Det är ett fokus på människans ansvar att reflektera Guds härlighet och gods ordning i skapelsen.

Tack Jesus för din trofasthet och ditt blod som renar! Halleluja

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...