torsdag 1 september 2022

Del 68 Mark.14:1-2

 



Markus evangelium

Dagens text: Mark.14:1-2

Helsingborg 12 juni 2021

 



 De religiösa ledarna och dess maktstruktur hade uppenbara problem med Jesus. Samtidigt får vi inte glömma att de hade all ”information” om Jesus i Skrifterna som de dagligen utforskade.

Det var också dessa som skulle ge ”mat” till Israels folk, utifrån att de hade kunskapen. Så blev det inte, utan de såg bara Jesus som ett problem och lade all kraft på detta. Han störde mönstret för dem och därför vill de ha bort honom.

Det fanns en stor människofruktan hos dem och som i sin tur visade på att de hade ingen relation med Gud.

Det var nu två dagar kvar till påsken[a] och det osyrade brödets högtid. Översteprästerna och de skriftlärda sökte efter ett sätt att gripa Jesus med list och döda honom. Men de sade: "Inte under högtiden, då kan det bli upplopp bland folket." Mark.14:1-2

Men i stället för att vara en hjälp till folket, håller de på att smida planer. De är ute efter ett tillfälle att kunna anklaga honom för något. De vill bara ha honom ur vägen! 

Att vara en rädd ledare är ingen bra ledare. Gudsfruktan ska vara en ledstjärna för alla andliga ledare, inte att vara full av fruktan, för folket.

Allt detta som jag skrivit är en otäck påminnelse om vår egen kyrkas situation. Den rädsla som styr mycket av kyrkan är att anpassa sig till världen. I många sammanhang verkar det som om Jesus är i vägen, precis som när han vandrade på Jerusalems gator och i templet.

Hur?

Att Jesus är kärleken är alla överens om och det predikas mycket, men att han också är Lejonet över Juda är inte lika populärt. Den sidan av Jesus undervisning läggs undan för att det kan verka ”stötande och kränkande!” Paulus är ”portad” i dessa sammanhang.

Att vara konservativ kristen, att tro på Guds ord som Sanningen är inte uppskattat. Det har blivit en vattendelare i kristenheten och det är mycket tragiskt.

  Bröder, mitt hjärtas önskan och min bön till Gud för dem är att de ska bli frälsta. (B) Jag kan vittna om att de har en iver för Gud, men de saknar den rätta insikten. (C) De känner inte rättfärdigheten från Gud utan försöker upprätta sin egen rättfärdighet, och därför har de inte underordnat sig rättfärdigheten från Gud.

(D) Kristus är lagens fullbordan, till rättfärdighet för var och en som tror. Rom.10:1-4

(C) Lid också du som en god Kristi Jesu soldat. Ingen soldat trasslar in sig i civila angelägenheter, han vill stå i tjänst hos den som har värvat honom. (D) Den som tävlar får ingen segerkrans om han inte följer reglerna. 2Tim.2:3-5

 

Vi ska följa reglerna, skriver Paulus!

 

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 11 Dagens ord: Rom.1:5-7 Tema: Guds älskade Helsingborg 9 december 2023 Hänvisningstexter: 1Kor.1:2, 2K...