torsdag 8 september 2022

Del 75 Mark.14:43-52

 



Markus evangelium

Dagens text: Mark.14:43-52

Helsingborg 19 juni 2021

 

Nyckelord v45

 

 

 

43 (Q) Medan han ännu talade kom Judas, en av de tolv, och med honom en folkhop med svärd och påkar från översteprästerna och de skriftlärda och de äldste. 44 Förrädaren hade avtalat ett tecken med dem och sagt: "Den jag kysser är det. Grip honom och för bort honom under säker bevakning." Mark.14:43-44

Med facklor, svärd och påkar kommer folkhopen som är skickade enligt Judas Iskariot beskrivning in i Getsemane. Som vi kan konstatera är det just Judas Iskariot, en av de tolv, som verkar ha kommandot. Folkhopen är samlade för att arrestera Jesus och föra honom till den religiösa makten i Jerusalem.

45 När Judas kom, gick han genast fram till Jesus och sade: "Rabbi!" och kysste honom. Mark.14:45

Judas är även den som ska identifiera Jesus för folkhopen, och den sker genom en kyss.

 46 Då grep de Jesus och höll fast honom. Mark.14:46

Nu är Jesu dagar i frihet slut. Han är beredd och villig att följa med. Han är inte rädd, för han vet att Fadern är med honom.

Hela denna händelse är märklig på många sätt. Jag ska beröra något av själva händelsen. Jesus grips på natten, i trädgård, i avskildhet. Anledningen till att han grips på natten är de religiösa ledarnas människofruktan. De vågade inte göra gripandet på dagen, med risk för upplopp.

De vet att Jesus är uppskattad av folket och gärna lyssnar på honom. Detta mönster att gripa någon just när det är natt, är en terrorhandling. I mörkret är vi mest sårbara. I alla diktaturer kommer man på natten för att arrestera de som är kritiska till makten.

Ondskan finns alltid i mörkret, för den tål inte ljuset!

49 Jag har varit hos er i templet varje dag och undervisat utan att ni grep mig. Men Skrifterna skulle uppfyllas." Mark.14:49

Hela händelsen som sker i texten är profetisk, alltså den finns beskriven i Gamla Testamentet och uppfylldes genom Judas förräderi. Därför kan vi också förstå det lugn som Jesus har vid detta tillfälle. Jesus är profetians uppfyllelse.

50 (T) Då övergav alla honom och flydde. Mark.14:50

Nu är alla överord borta, de modiga lärjungarna springer iväg från Jesus, precis som han berättade för dem för några timmar sedan. Nu gäller det att rädda sitt skinn. Men hos Jesus finns ingen förebråelse, utan han vet hela förloppet som nu har startat.

Vi ”överger” Jesus precis som lärjungarna, men han överger aldrig oss. Han kan inte bryta ett löfte, det står alltid fast.

51 En ung man, klädd i ett linneskynke[m] över bara kroppen, följde efter Jesus. Honom grep de tag i, 52 men han lämnade linneskynket kvar och flydde därifrån naken. Mark.14:51-52

Många bibelforskare uppfattar att denne unge man är Markus, författaren till evangeliet vi läser. Även han springer iväg, men naken.

12 (J) Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona som Gud har lovat dem som älskar honom. 13 Ingen som blir frestad[c] ska säga: "Det är Gud som frestar mig." Gud frestas inte av det onda och frestar inte heller någon. 14 (K) Var och en som frestas dras och lockas av sitt eget begär. 15 (L) När sedan begäret har blivit havande föder det synd, och när synden är fullmogen föder den död. 16 Bedra inte er själva, mina älskade bröder. Jak.1:12-16

 

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 11 Dagens ord: Rom.1:5-7 Tema: Guds älskade Helsingborg 9 december 2023 Hänvisningstexter: 1Kor.1:2, 2K...