måndag 26 september 2022

Del 3 Rom.12:12

 


Paulus och de 45 bönerna i hans brev

Del 3

Bibelställe
Vi kanske inte alltid tänker på vilken bönemänniska aposteln Paulus var. Vi ser honom ofta som aposteln som alltid förmedlade evangeliet var han än befann sig. Men förutsättningen för att detta skulle fungera var hans rika böneliv.

Låt oss lära av honom!

12 Var glada i hoppet, tåliga i lidandet, uthålliga i bönen. Rom.12:12

När vi först läser texten kan man få uppfattningen att det mer är en uppmaning och det är rätt uppfattat. Men samtidigt är det en bön, men då behöver vi läsa texten före och efter.

Att ta loss en bibelvers ur sitt sammanhang är aldrig en bra idé. Men i detta fall gör vi det med anledning av att det är "kärnpunkten" i textsammanhanget.

Det är en sammanfattning!

·         Var glada i hoppet

·         Tåliga i lidandet

·         Uthålliga i bönen

Vi har ett hopp; himlen och där finns vårt hopp. Vi är förberedda av Jesus att vi kommer i lidande, för det var Hans liv som resulterade i att vi fick liv genom Hans lidande. Paulus manar oss till tålamod; att stå ut med lidande och förföljelse. Läs Open Doors årsrapport 2022.

Hur är man för att vara uthållig i bön? Jag tror att det viktigaste är att envist hålla fast och fortsätta att be över det som Gud uppenbarat för oss eller något som berört vårt hjärtas djup.

Förr fanns det bönekrigare i församlingarna. De kallades för “bönetanter” och de hade alltid en stor handväska som innehöll en stor bibel och en anteckningsbok. När dessa “bönetanter” gick hem till Herren läste de anhöriga deras anteckningsböcker. Noteringarna jämfördes med församlingens historia och man kunde se ett mönster i alla bönesvar. Signumet för dessa “bönetanter” var uthålligheten. De gav aldrig upp.

I vårt individualistiska samhälle är uthållighet inget som är av större intresse eller som ger poäng i den innersta vänkretsen.

Om vi inte har tålamod att be länge och ofta, försök att få med en bönekompis så att ni uppmuntrar varandra i bönearbetet. Det finns två sidor på alla mynt, även på “bönemyntet”. Å ena sidan ska vi gå in i vår kammare och be (Matt 6:6) och å andra sidan vet vi att där två eller tre är tillsammans, där finns även Jesus. (Matt.18:20)

Broder Andrew, Open Doors grundare och bibelsmugglare har skrivit en bok som heter “Och Gud ändrade sig för att hans folk vågade be. ”Rekommenderar den varmt till alla bönekrigare.

 

 

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 11 Dagens ord: Rom.1:5-7 Tema: Guds älskade Helsingborg 9 december 2023 Hänvisningstexter: 1Kor.1:2, 2K...