lördag 3 september 2022

Del 70 Mark.14:10-11

 



Markus evangelium

Dagens text: Mark.14:10-11

Helsingborg 14 juni 2021

 


 

 

 

Judas Iskariot – vem var han egentligen? Vi vet inte mycket mer än vad evangelierna berättar för oss. Vi betraktar honom som en förrädare och den bilden kommer vi alltid bära med oss av honom.

 Men Judas Iskariot, en av de tolv, gick bort till översteprästerna för att utlämna Jesus åt dem. 11 När de hörde det, blev de glada och lovade att ge honom pengar. Sedan sökte han efter ett lämpligt tillfälle att förråda honom. Mark.14:10-11

Viktigt att komma ihåg är att Jesus valde ut de 12 lärjungarna, inklusive Judas Iskariot. När Jesus valde ut dem, visste han vilka de var och hur deras väg såg ut i framtiden. Jesus är Gud och han kan inte göra fel, utan alla val han gjorde var i samklang med Fadern.

En annan viktig sak är att Judas Iskariot var med på alla missionsuppdragen som Jesus sände ut dem till att utföra tillsammans. Han var med och bad, helade och upprättade människor ur olika livssituationer.

Men Judas hade ett problem, och Jesus visste namnet på det – Pengar! Judas hade ett val och det var där det gick fel för honom. Han valde pengarna i stället för att helhjärtat följa Jesus.

De flesta av oss har problem med olika saker. Här har vi en stark påminnelse om betydelsen av att göra rätt val i livet. Vår osäkerhet i valsituationer kan vi lämna till den helige Ande som lovat att alltid vara vår hjälpare.

Prövningar och frestelser drabbar alla och därför är vi beroende av skyddet från den helige Ande.

(H) De som vill bli rika råkar ut för frestelser och snaror och många oförnuftiga och skadliga begär som störtar människor i fördärv och undergång. 10 (I) Kärlek till pengar är en rot till allt ont. I sitt begär efter pengar har vissa kommit bort från tron och vållat sig själva mycket lidande. 1Tim.6:9-10

Paulus undervisar Timoteus om pengarnas farliga inflytande och han ger också svaret till honom hur han skyddar sig mot dess inflytande.

11 (J) Men du gudsman, håll dig borta från sådant! Sträva efter rättfärdighet, gudsfruktan, tro, kärlek, uthållighet och ödmjukhet. 12 (K) Kämpa trons goda kamp, grip det eviga livet som du blev kallad till och som du bekände dig till genom att avge den goda bekännelsen inför många vittnen.

Det Paulus skriver här om pengar, kan vi lägga in alla andra frestelser som vi i livet hamnar i och som vill leda oss bort från evangeliet.

 

Be ständigt i den helige Ande

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...