fredag 2 december 2022

Del 19 Fil.4:5-7 En underbar bön

 



Paulus och de 45 bönerna i hans brev

Del 19

Bibelställe
Vi kanske inte alltid tänker på vilken bönemänniska aposteln Paulus var. Vi ser honom ofta som aposteln som alltid förmedlade evangeliet var han än befann sig. Men förutsättningen för att detta skulle fungera var hans rika böneliv.

Låt oss lära av honom!

 5 Låt er fördragsamhet bli känd av alla människor. Herren är nära. 6 Var inte bekymrade för något, utan låt alla era önskningar bli kända inför Gud genom åkallan och bön med tacksägelse. 7 Och Guds frid, som övergår allt förstånd, ska bevara era hjärtan och era sinnen i Kristus Jesus. Fil.4:5-7 Ref.Bibeln 2016

Bönen och texten är bekant för oss. Den används i bönegrupper och i förkunnelse och sprider glädje och hopp. Den förmedlar också en trygghet och förvissning om Jesu kärlek till oss.

Samtidigt är det av stor betydelse att läsa texterna före och efter. Text förklarar text och ger en helhet.

Kapitel 4 börjar med följande:

 Stå därför fasta i Herren, mina älskade och efterlängtade bröder, min glädje och min krona, mina älskade! V1

Paulus uppmuntrar och förmanar församlingen och oss idag att stå fasta i Herren! För mig innebär det att hålla fast vid Guds ord och göra bekännelsen att Guds ord räcker! Vi har en förmåga att börja att ”vingla” i vår övertygelse när vindarna övergår till full storm.

För Paulus var det otänkbart! Hans övertygelse var bergfast och den hade sin grund i Skrifterna och den helige Andes vägledning. Hans inre kompass hade alltid rätt riktning och den var han noga med att följa.

Här är texten efter bönen:

(H) För övrigt, bröder: allt som är sant och värdigt, rätt och rent, allt som är värt att älska och uppskatta, allt som kallas dygd och förtjänar beröm, tänk på allt sådant. (I) Det ni har lärt och tagit emot, hört och sett hos mig, det ska ni göra. Då ska fridens Gud vara med er. Fil.4:8-9

Här skriver Paulus om förutsättningarna för ett välsignat ”bönearbete” där vi har löftet på att svaren kommer. Manualen finns där och Paulus uppmanar oss att följa den.

Då ska fridens Gud vara med er.”

Här finns ingen plats för egna tolkningar, utan det finns något vi behöver följa och leva efter. Löftet har vi i v7 som beskriver något gudomligt! Guds frid som övergår allt förstånd.

Jag har läst berättelser från förföljda kristna i världen och berättelser från det krigs härjade Ukraina om hur människor fått erfara denna ofattbara frid. Trots andliga och kroppsliga umbäranden har Guds frid omslutit dem och hoppet återvänt. Dessa människor har verkligen ropat efter Jesus och fätt Hans frid

Personligen har jag själv fått nåden att uppleva vad Guds frid innebär. Detta tillstånd är ofattbart för det övergår allt förstånd. Jag tror att förståndet ibland kan vara ett stort hinder, samtidigt som vi ska tacka för att vi har ett förstånd.

Någon sa följande:

”Många klagar på att de har så dåligt minne, men ingen klagar på att de har ett dåligt förstånd!”

Paulus är en person som råkade ut för mängder av problem. Han blev till och med stenad, men reste sig och gick in i staden igen. Varför? Han visste att det Jesus lovat honom det var hans arvedel. Han kanske även hade följande bibelställe för sina ”ögon.”

(B) Öppna portarna
    och låt ett rättfärdigt folk tåga in,
        ett folk som förblir troget.
3 (C) Den som är fast i sitt sinne
        bevarar du i frid,
    i frid, för han förtröstar på dig.
(D) Förtrösta på Herren för evigt,
    för Herren Herren
        är en evig klippa. Jes.26:2-4

 

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...