måndag 19 december 2022

Del 24 1Tess.2:13-16

 



Paulus och de 45 bönerna i hans brev

Del 24

Bibelställe
Vi kanske inte alltid tänker på vilken bönemänniska aposteln Paulus var. Vi ser honom ofta som aposteln som alltid förmedlade evangeliet var han än befann sig. Men förutsättningen för att detta skulle fungera var hans rika böneliv.

Låt oss lära av honom!

13 Därför tackar vi alltid Gud för att ni tog emot Guds ord som vi predikade och tog det till er, inte som ett ord från människor utan som Guds eget ord, något som det verkligen är, ett ord som är verksamt i er som tror. 14 Ni bröder har ju blivit efterföljare till Guds församlingar i Judeen, de som är i Kristus Jesus. Ni har fått utstå samma lidanden av era landsmän som de av judarna, 15 de som dödade både Herren Jesus och profeterna och som nu har drivit bort oss. De behagar inte Gud och är fiender till alla människor, 16 eftersom de hindrar oss att predika för hedningarna, så att dessa blir frälsta. Så fyller de ständigt sina synders mått. Men vredesdomen skall komma över dem till slut.1Tess.2:13-16

När jag läser Paulus bön kan blir jag lite fundersam. Är detta verkligen är en bön! Det känns snarare som en historiebeskrivning över Israels folk.  Den beskriver också hur den religiösa makten fungerade. Vi ska se texten som en beskrivning av den aktuella situation som Paulus levde i och som formulerat hans något annorlunda bön.

Kanske ska vi också se denna bön som en aktuell bön även för vår tid 2022. Det finns många olika ”läger” och trosinriktningar i vårt land som uppfattar evangeliet och Bibelns ord på helt olika sätt. Alla dessa inriktningar är ingen samlande faktor, utan något som splittrar Guds folk.

Tyvärr har det sett ut så här i alla tider, men det finns inget som säger att det ska vara så här för alltid. Vårt uppdrag är att vara Jesu lärjungar och leva i överlåtelsen och följa Jesus. När vi gör så har vi en enande kraft som vill enhet och den kraften är den helige Ande. Den aktuella kulturyttringen ska inte hindra oss utan snarare göra oss ännu mer frimodiga, utifrån att vi har sanningen, precis som i Paulus i sitt liv och gärning.

Tack och lov så lever vi inte i förföljelse så som Paulus beskriver de kristna i Jerusalem eller Tessalonike, men det finns tecken på att det inte är långt borta att förföljelsen drabbar även oss idag, som vill följa Jesus i Sverige.

Paulus nämner återigen profeternas öde (G.T) och kopplar det till den aktuella situationen i Jerusalem. För den religiösa världen verkade alltid profeterna var ett problem. Varför? De pekade alltid mot något: Synden och Sanningen! De hörde från Gud och talade ut budskapet de fick och det var inte populärt. Därför tystade man den profetiska rösten i Israel.

Hur har vi det idag med profeter och profetians gåva och uttryck? Idag är det som på G.T tid, att det är präster och religiösa ledare som vill tysta profeterna och deras budskap. Man brukar säga att vi inte ska ha dessa röster i våra gudstjänster. Jag tolkar det som en ängslighet över något som de inte ”förstår” och respekterar. De ser det också som ett störande av den gängse ordningen. Jag kallar det även för en djup rädsla.

Så fyller de ständigt sina synders mått. Men vredesdomen skall komma över dem till slut. V 16b

Paulus avslutar sin bön på ett för många provocerande sätt. Han menar att gärningar som inte är enligt Guds ord kommer att få sin dom! Att säga så har sina risker, men Paulus brydde sig inte. Det var bekant för honom varifrån dessa kommentarer härstammade och därför hade Paulus frid.

14 (K) Gå inte som omaka par i ok[c] med dem som inte tror. Vad har rättfärdighet med orättfärdighet att göra? Eller vad har ljus gemensamt med mörker? 15 (L) Vilken samstämmighet har Kristus med Beliar[d]? Eller vad kan den som tror dela med den som inte tror? 16 (M) Vad kan Guds tempel ha för gemenskap med avgudarna? Vi är den levande Gudens tempel, för Gud har sagt: Jag ska bo hos dem och vandra bland dem och vara deras Gud, och de ska vara mitt folk.[e ]2Kor6:14-16

Den gemensamma nämnaren för Paulus är att han var fullständigt orädd. Han litade på Gud i livets alla olika skeenden. Han var skarp, kärleksfull, full av medlidande och mycket vred på all orättfärdighet.

Vi behöver många som Paulus i vårt land och i vår värld som helhet.

 

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 11 Dagens ord: Rom.1:5-7 Tema: Guds älskade Helsingborg 9 december 2023 Hänvisningstexter: 1Kor.1:2, 2K...