söndag 18 december 2022

FRID

 



Frid

Helsingborg 14 december 2022

 

Att ha frid är en gudomlig känsla och trygghet. Vi kan beskriva hur frid känns på många olika och på individuella sätt. Däremot Guds speciella frid är något utöver det vanliga.

Vi uttrycker ofta utifrån Bibelns texter om hur stort det är att ha frid med Gud, frid med sig själv, frid i våra relationer som skapats genom vår pånyttfödelse. Men, det finns ännu mer att ta emot.

Vi läser två texter skrivna av Paulus:

Från Paulus, genom Guds vilja Kristi Jesu apostel, och från vår broder Timoteus, till de heliga i Kolosse, de troende bröderna i Kristus. Nåd vare med er och frid från Gud, vår Fader. Kol.1:1-2

Och

Då vi alltså har förklarats rättfärdiga av tro, har vi frid med Gud genom vår Herre Jesus Kristus. Rom.5:1

Här har vi två bibeltexter relaterade till ordet frid. Romarbrevet beskriver en objektiv frid med Gud. Den förklarar verkligheten utifrån att vi förklarats rättfärdiga av tro, som i sin tur skapar en visshet i vårt barnaskap med Gud, genom att vi har frid med Gud.

Kolosserbrevet beskriver något ännu starkare vad gäller Guds frid och det är den frid som kommer till oss från Gud. En ständig ström av gudomlig frid som bara är att ta emot och leva genom.

Att ha eller vara i ”frid med Gud” är en hänvisning till vår relation med honom nu när hans vrede är uttömd genom Hans Sons verk för oss på korset. Den fiendskap som fanns tidigare är för evigt tillfredsställd i och genom Jesu lidande.

Kolosserbrevet 1:1-2 gör Paulus en kännbar och påtaglig upplevelsebeskrivning som han vill att vi ska se och förstå. Den frid som, liksom nåden, kommer från vår Gud och Far är en säker vila i sanningen att det Gud har lovat kommer han att också uppfylla. Det är också den stillsamma, vilsamma förvissningen och mycket verkliga känslan att ingenting kan skilja oss från kärleken till Kristus.

Det kanske bästa sättet att beskriva denna frid är genom att peka på vad den gör för oss mitt i en kris, smärta eller andra svårigheter i livet. Paulus säger följande:

Då ni alltså har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida. Tänk på det som är där ovan, inte på det som är på jorden. Ty ni har dött och ert liv är dolt med Kristus i Gud. Kol.3:1-3

Vi kan beskriva det överflödande kristna livet på följande sätt: en frid och glädje och tillfredställelse i Gud så djup och orubblig och outplånlig att inget kan skaka det eller få mig bort från Guds frid.

Tacksam 

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...