tisdag 27 december 2022

Del 26 1Tess.5:23-24

 


Paulus och de 45 bönerna i hans brev

Del 26

Bibelställe 1Tess.5:23-24
Vi kanske inte alltid tänker på vilken bönemänniska aposteln Paulus var. Vi ser honom ofta som aposteln som alltid förmedlade evangeliet var han än befann sig. Men förutsättningen för att detta skulle fungera var hans rika böneliv.

Låt oss lära av honom!

23 Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. 24 Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. 1Tess.5:23-24

Återigen ser vi Paulus som omsorgens apostel. Det finns hos Paulus en iver att följa upp, uppmuntra och förmana. I texten ovan finns allt som kännetecknar en god ledare. Han har tidigare berömt församlingen i sitt brev och nu kommer han till en annan viktig punkt.

24 Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk.

När jag läser versen och det gör jag ofta infinner sig en frid, hopp och glädje. Paulus beskriver hur Gud är, att Han kallat oss och därför kommer Han också att fullborda sitt verk och då oberoende av hur vi mår, känner eller var vi befinner oss.

Paulus vill att församlingen ska se att Gud aldrig överger någon som Han kallat. Är det någon som överger så är det vi. Gud står alltid fast vid sitt ord.

V 34 har jag även delat vidare när Gud påmint mig genom den helige Ande. Anledningen är att i versen ryms hela evangeliets hemlighet och vi bör påminna varandra om kraften i orden som finns i versen.

Vi människor har en benägenhet att ge löften till varandra och det är underbart. Men vi har lika stor förmåga att svika löftena vi gett och detta skapar djupa öppna sår. När det börjar blåsa är vi någon annanstans i glömskans mörka vrå.

Gud är inte så, han är trofast och det är en av alla Hans välsignade egenskaper. Jesus säger till oss:

 15 Han sade: "Tiden är fullbordad och Guds rike är nu här. [e] Omvänd er och tro evangelium!" Mark.1:15

Tiden är fullbordad!

Gud har i sin stora nåd gett oss Jesus Kristus, sin Son, just i denna tid, precis nu är tiden fullbordad. För att vi ska se detta gäller det för oss att följa Honom, lyssna till Honom, be till Honom och lovsjunga Hans underbara namn!

Tiden ÄR fullbordad!


Detta vill Paulus att församlingen ska se och ta emot som fakta. För oss idag gäller samma löfte och då blir det vårt uppdrag att ta emot och ge vidare. Hur? Jag tror att den helige Ande har mer än vi kan ana och förstå. Problemet är bara att vi på alla sätt krånglar till det för oss och jämför oss med andra.

Här är hindret för att förstå välsignelsen i v 24. Gud kommer att fullborda sitt verk i oss, aldrig mot vår vilja, utan genom att vi ger bort allt vårt eget till Honom. Det som händer då är att vi kommer att få helt andra glasögon. Vi kommer steg för steg att se Guds väg för våra liv i Hans fullbordande verk i oss.

All kramp, oförstånd och hopplöshet kommer att bytas ut mot Guds frid.

Gläd er alltid i Herren. Än en gång vill jag säga: gläd er. Låt alla människor se hur vänliga ni är. Herren är nära. Gör er inga bekymmer för något utan låt Gud i allt få veta era önskningar genom åkallan och bön med tacksägelse. Då skall Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. Fil.4:4-7

Gör dessa verser till dina och låt dem inte bara hamna i hjärnan, utan låt dem vandra ner i hjärtat för det är där de får liv.

Vi plågas ibland av dåliga relationer, men vad beror det på? Är det andras fel? Har vi missuppfattat varandra eller kan det vara vi själva som är problemet. Jesus är specialist på relationer och har alltid svaret på relationsproblemet. Det räcker om vi läser Luk.15:11-32

Gud har kallat oss i sin stora nåd. Han har gett oss hopp. Paulus har fått detta djupt i sitt hjärta, därför kan han vara frimodigt i påminna oss om följande:

23 Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. 24 Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. 1Tess.5:23-24

Amen

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...