måndag 2 januari 2023

Del 27 1Tess.5:28

 



Paulus och de 45 bönerna i hans brev

Del 27

Bibelställe 1Tess.5:28
Vi kanske inte alltid tänker på vilken bönemänniska aposteln Paulus var. Vi ser honom ofta som aposteln som alltid förmedlade evangeliet var han än befann sig. Men förutsättningen för att detta skulle fungera var hans rika böneliv.

Låt oss lära av honom!

28 (Z) Vår Herre Jesu nåd vare med er. 1Tess.5:28

Paulus avslutar sitt första brev till Tessalonikerna med att be om att vår Herre Jesu nåd skall vara med dem.

Vad betyder ordet nåd?

Nåd är i kristen uppfattning en Guds gåva till människan, jämför andegåva. Nåden skänks fritt och villkorslöst i avsikt att leda människan till frälsning. Även skapelsen i sin helhet kan beskrivas som ett uttryck för Guds nåd – livet och livets upprätthållande. Vanligtvis avses dock den kraft som Gud ger människan för att hon skall räddas från döden.(enligt Wikipedia)

Ordet nåd finns på 237 ställen i Bibeln

Det första stället vi finner vi i 1Mos.6:8:

 Men Noa hade funnit nåd inför Herrens ögon.

De flesta av oss som läser Bibeln vet varför Noa funnit nåd inför Guds ögon. Om ni inte kommer ihåg, berodde det på att Noa levde ett rättfärdigt liv. Han tog inte intryck av den fallna världen som han var omgiven av och han såg dess avfall.

Med trygghet byggde han sin ark enligt de precisa instruktioner Gud gav honom. Noa var utrustad med mycket tålamod, för det var ingen liten eka han skulle bygga.

Genom hela G.T kan vi läsa hur Gud ger av sin nåd till Israels folk, men de har svårt att bevara och leva i denna välsignade gåva.

Sedan händer något! Jesus kommer till vår värld för att förkroppsliga Guds nåd. Genom hans verk på korset har vi hedningar fått del av denna underbara gåva. Men tyvärr är vi lika dåliga på att ”förvalta gåvan” som Israels folks historia beskriver.

 16 Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd17 Ty lagen gavs genom Mose, nåden och sanningen kom genom Jesus Kristus. 18 Ingen har någonsin sett Gud. Den Enfödde, som själv är Gud, [b] och är hos Fadern, har gjort honom känd.     Joh.1:16-18

I vers 17 finns mycket information som är viktiga att förstå. Lagen som Gud gav till Mose var en välsignelse. Den gav Israels folk en vägvisare, men de kom till insikt om att det var omöjligt att fullt ut följa den.

Jesus är den ende som fullt ut kunde följa lagen ut. Samtidigt kom Han med ett helt nytt och annat budskap som även det byggde på Mose lag.

 38 Ty jag har inte kommit ner från himlen för att göra min vilja utan hans vilja som har sänt mig. 39 Och detta är hans vilja som har sänt mig att jag inte skall förlora någon enda av alla dem som han har gett mig, utan att jag skall låta dem uppstå på den yttersta dagen. 40 Ty detta är min Faders vilja, att var och en som ser Sonen och tror på honom skall ha evigt liv, och jag skall låta honom uppstå på den yttersta dagen." Joh.6:38-40

Jesus var inte beroende av sin egen vilja, utan han ville bara göra Faderns vilja. Genom att Jesus gjorde och tänkte så, öppnade han vägen för oss alla in i Guds rike. Hans liv och uppdrag vara att uppenbara vem Fadern är och för att vi skulle få möjlighet att återuppta relationen med Gud.



Punkterna ovan är beskrivningen av nådens fulla betydelse. Här öppnas vägen till Guds rike för oss var och en utifrån omvändelsens hemlighet. Vi har nu möjligheten att komma till Gud med bekännelsen i ånger och ärlighet och få del av Hans förlåtelse genom nådens budskap som Jesus gjort möjlig.

Dörren öppnas, om du vill något annat med ditt liv.

 47 Därför säger jag dig: Hon har fått förlåtelse för sina många synder. Det är därför hon visar så stor kärlek. Men den som har fått litet förlåtet älskar litet." 48 Sedan sade han till henne: "Dina synder är förlåtna." 49 Då började de andra bordsgästerna fråga sig: "Vem är den här mannen, som till och med förlåter synder?" 50 Men Jesus sade till kvinnan: "Din tro har frälst dig. Gå i frid." Luk.7:47-50

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...