torsdag 12 januari 2023

Del 29 2Tess.1:11-12

 



Paulus och de 45 bönerna i hans brev

Del 29

Bibelställe
Vi kanske inte alltid tänker på vilken bönemänniska aposteln Paulus var. Vi ser honom ofta som aposteln som alltid förmedlade evangeliet var han än befann sig. Men förutsättningen för att detta skulle fungera var hans rika böneliv.

Låt oss lära av honom!

11 Och därför ber vi alltid för er, att vår Gud skall anse er värdiga sin kallelse och med kraft fullborda varje god föresats och gärning i tron, 12 så att vår Herre Jesu namn förhärligas i er och ni i honom genom vår Guds och Herren Jesu Kristi nåd. 2Tess.1:11-12

 

Bönen som Paulus förmedlar till oss har olika nivåer och hans ord, genom den helige Ande, ger oss en insikt, som vi behöver se, ta till oss och framför allt leva efter! Vi läser igen och tittar närmare på vad Paulus skriver!

Det finns ett fundament som Paulus vill visa på och det är i vers 12 vi finner detta fundament.

12 så att vår Herre Jesu namn förhärligas i er och ni i honom genom vår Guds och Herren Jesu Kristi nåd.

Han vill att vi ska se att allt vi gör, säger och hur vi lever ska förhärliga Herren Jesu namn. Vi är hans ambassadörer och det bygger på ett ansvar och förtroende som är givet till oss. Vi ska också se att det är givet av nåd.

Hur mycket vi än försöker i oss själva, kommer vi aldrig att kunna prestera dessa handlingar och gärningar i oss själva. Det är lika bra att ge upp denna tanke, att försöka vara god, snäll och trevlig i oss själva. Det räcker inte!

Det är inget fel att ha en rätt attityd, men det som är av betydelse är om vårt inre, vår själ också blivit förändrad. Vi ska komma ihåg att det är i själen striden står och ständigt pågår.

Förr användes ordet ”sinnessjuk” om någon som led av psykisk ohälsa. Vi skulle kunna använda ordet genom att säga att sinnet är sjukt. Sinnet finns i själen och den behöver bli frälst, omvänd och befriad. Det är vårt uppdrag i den helige Ande att arbeta med detta att få sinnet, själen ”frisk!”

Med den helige Andes hjälp och vägledning kan vi få instruktioner hur vi ska gå till väga och Bibelns ord är vår manual till detta arbete.

Vi behöver inse att vi inte klarar av att vara goda. Bara Gud är god! Vi behöver lägga ner allt vårt eget vid korset och ta emot Guds egen närvaro in i våra liv. Då kan Hann vara god genom och i oss. Ju mer vi lämnar av ”vårt” eget desto större blir Han i oss. Det är hemligheten

Ordet ”själ” nämns 165 gånger i Bibeln, ordet ”sinne” nämns 24 gånger!

Mose säger följande om sinne:

18 Ni skall lägga dessa mina ord på ert hjärta och ert sinne, och binda dem som ett tecken på er hand, och de skall vara som ett band till påminnelse på er panna.  5Mos.11:18

Mose visar på att hjärta och sinne inte är samma ”område” eller plats.

32 Bättre en tålmodig man än en hjälte,
bättre styra sitt sinne än inta en stad. Ord.16:32

Salomo visar på en rätt prioritering.

Några ord också om själen.

Min själ skall jubla i Herren
    och vara glad över hans frälsning.

10 Varje ben i min kropp skall säga:
    " Herre, vem är dig lik,
du som räddar den betryckte från hans överman,
den betryckte och fattige från den som plundrar honom?" Ps.35:9-10

38 och han sade till dem: "Min själ är djupt bedrövad, ända till döds. Stanna kvar här och vaka med mig." 39 Och han gick lite längre bort, föll ner på ansiktet och bad: "Min Fader, om det är möjligt, låt denna kalk gå ifrån mig. Men inte som jag vill utan som du vill."   Matt.26:38-39

Jag har full förståelse för din reaktion, du som läser min text, om du tycker att det blev ett stickspår. Det kan upplevas som något utanför ”ämnet!”

Det dyker upp ett minne från förr när jag läste för våra barnen. Vi läste Alfons Åberg och berättelsen handlade om deras fredagsinköp. Alfons pappa sa hela tiden till Alfons: ”Rätt sak på rätt plats” och la glassen i garderoben och strumporna i kylen!”

Alfons pappa hade rätt tanke, men han missade i handling.

Jag tror att det är viktigt att vi har koll på olika begrepp och benämningar som finns i Ordet för att rätt förstå, handla och leva enligt Bibeln.

Jag tror att det är ett misstag att det undervisas så lite om detta med själ, ande, sinne och hur allt samverkar och är beroende av varandra. Jag vet inte om Paulus har detta i tanken i sin bön, men han skriver med skärpa till oss följande:

11 Och därför ber vi alltid för er, att vår Gud skall anse er värdiga sin kallelse och med kraft fullborda varje god föresats och gärning i tron, 12 så att vår Herre Jesu namn förhärligas i er och ni i honom genom vår Guds och Herren Jesu Kristi nåd. 2Tess.1:11-12

Jag nämnde att vi är ambassadörer för Guds rike. Alla ambassadörer har ett diplomatskydd och har immunitet utifrån det land de är utsända ifrån. Vi är sända med samma premisser för att representera Guds rike, och vi är lovade beskydd genom den helige Ande och Jesu blod. Det kallar jag ett välsignat skydd.

Därför är det en välsignelse att vara utsänd och veta att vi alla har olika uppdrag, stora eller små, men utsända av samme uppdragsgivare Gud, vår Far som älskar oss.

12 Ty Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger igenom, så att det skiljer själ och ande, led och märg, och det är en domare över hjärtats uppsåt och tankar. 13 Inget skapat är dolt för honom, utan allt ligger naket och uppenbart för hans ögon. Och inför honom måste vi stå till svars. Hebr.4:12-13

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...