tisdag 10 januari 2023

Delar en text som kom till mig nyårsafton 2022

 


Radikal kristen tro

En eftertanke

Helsingborg 31 december 2022

 

Min rubrik kanske får dig till reagera, med förvåning. Du kanske sätter kaffet i fel strupe eller till och med tappar hakan!

Jag fick en tanke i morse över just ordet ”radikal” och därför vill jag dela mina tankar med dig som läser texten. Min tanke hjälpte mig att se saker som jag inte tidigare kunnat sätta ord på. Sådana stunder/erfarenheter har stor betydelse för mig.

Först ska vi se närmare på vad egentligen ordet radikal betyder:

·         Förändring

·         Grundlig

·         Drastisk

·         Genomgripande

Ofta när vi läser, lyssnar eller på andra sätt konfronteras med ordet ”radikal” får vi bilden av en socialistisk grundtanke, en kommunistisk agitator eller något annat som representerar allt som är vänsterorienterat!

Ordet har på något märkligt sätt blivit ”kidnappat” av vänsterns ideologi. Det finns massor av sådana ord. Min tanke är att vi inte ska tillåta det utan vi ska använda orden så som de är tänkta att brukas.

När jag läser och ser de fyra punkterna träder en person fram för mitt inre. Gissa vem det är? Precis rätt – Jesus Kristus, Guds Son och vår Frälsare. Alla orden stämmer in på Honom

Jesus är den mest radikala person som någonsin vandrat på denna jord och det var anledningen till att han kom till oss! Han visar oss ett sätt att leva som bara den helige Ande kan föda in i oss. Sant, radikalt liv , evigt liv.

Jag ska vidare utveckla min tanke över ordet radikal innan jag beskriver hur Jesus var radikal.

Det var en fråga som kom i mitt inre: ”Varför är vissa kristna så radikala och andra inte”? Märklig fråga kan man tycka, men fullt befogad. Tankarna gick i gång och många bilder passerade från gången tid och vår nuvarande tid.

Jag har varit kristen i många år och kan beskriva min resa som en berg och dalbana. Höga toppar och djupa dalar. Mäktiga upplevelser och även tråkiga erfarenheter. Det har även funnits ”pauser” i vandringen, på gott och ont.

Jag tror beskrivningen passar in på många av oss. När jag kom till Jesus hade jag inget ”bagage” av egna religiösa ”erfarenheter. Växte upp i ett icke kristet hem. När jag sa mitt ja till Jesus förändrades mycket, men inte allt.

Det var först 2017 mitt kristna liv fick en djup förändring och det är en lång historia. Substansen i förändringen kom från att jag läste Joh.12:24-26, det vi kallar ”vetekornets lag.” Budskapet som handlar om att dö bort från sig själv och att Jesus intar den platsen i stället. Ett mycket bra byte!

Något som följt mig på hela resan är att jag vill beskriva mig som ”radikal” och då tänker jag på min iver att läsa Bibeln, söka sanningen, tolka andra kristna (kritik) och hela tiden fara runt på olika konferenser. Men det förändrade mig inte, snarare blev jag en sanningssägare utan nåd och kärlek.

Det finns två bibeltexter som förändrade:

17 Därför, om någon är i Kristus så är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, allt har blivit nytt. 2Kor.5:17 Ref.Bibeln 2016

19 Jag har ju genom lagen dött bort från lagen, för att jag ska leva för Gud. 20 Jag är korsfäst med Kristus och jag lever, men inte längre jag, utan Kristus lever i mig. Och det liv jag nu lever i köttet, det lever jag i tro på Guds Son, som har älskat mig och utgivit sig själv för mig. Gal.2:19-20 Ref.Bibeln 2016

Med dessa två bibeltexter som riktmärke förändrades mitt kristna liv steg för steg. Kampen fanns där men segern blev vunnen. Radikala texter som förändrar (den första punkten) Ordet förändrar oss när vi följer det.

Kan man sammanfatta allt detta på något sätt? Ja, med ett ord, omvändelse! Jag vill även poängtera att det inte handlar om en engångsföreteelse utan om en livsprocess i ständig rörelse (den fjärde punkten genomgripande)

Utifrån min egen erfarenhet (2017) kan jag lättare se saker jag tidigare inte kunde se. Jag tänker mycket på detta med ett då och ett nu. Jag vet hur jag har det idag och kan jämföra med hur det såg ut innan. Utifrån dået och nuet är det betydligt lättare att göra ”rätta val!”

I samtal med kristna kan jag konstatera att det hos många saknas ett då och att nuet har på något sätt alltid varit närvarande. För många blir det problematiskt! Hur tänker jag? Jo, att man gör som man alltid gjort och är nöjd med hur livet gestaltar sig. Men framför allt finns inte omvändelsen som en naturlig del i den dagliga vandringen.

 

Hårda ord kan man tycka, men jag tror trots allt det finns mycket sanning i konstaterandet. Många är uppvuxna i kristna hem och det är välsignat. Samtidigt har många gått från en ”kristen miljö” till en annan och tagit med sig hela ryggsäcken av gamla erfarenheter. Inget då och inget att jämföra med nu.

3 Även vi var ju en gång oförståndiga, olydiga och på villovägar, slavar under alla slags begär och lustar. Vi levde i ondska och avund, vi var avskyvärda och hatade varandra. 4 Men när Guds, vår Frälsares, godhet och kärlek till människorna uppenbarades, 5 frälste han oss, inte på grund av rättfärdiga gärningar som vi hade gjort, utan efter sin barmhärtighet, genom den nya födelsens bad och förnyelse i den Helige Ande, 6 som han rikligt utgöt över oss genom Jesus Kristus, vår Frälsare, 7 för att vi ska bli rättfärdiga genom hans nåd och bli arvingar enligt hoppet om evigt liv. Tit.3:3-7 Ref.Bibeln 2016 (andra punkten GRUNDLIG)

Jag tror att vi som har ett tydligt då, har lättare att ta till oss det radikala i Guds ord till oss. Missuppfatta mig inte nu. Jag dömer ingen utan ser bara fakta från samtal Jag vet att det finns många som vill leva och lever ett radikalt kristet liv som innebär stor glädje och frid.

Men hur är det då med Jesus? Är han radikal? Ja verkligen, för han levde det fullkomliga livet i sanning, nåd och stor kärlek. Han gör det möjligt för oss att leva på samma sätt, om vi vill.

Här är några texter som beskriver Jesu radikala liv och här finns alla de fyra punkterna.

13 Judarnas påsk var nu nära, och Jesus gick upp till Jerusalem. 14 Och han fann i templet dem som sålde oxar och får och duvor, och även växlarna som satt där. 15 Då gjorde han en piska av rep och drev ut allesammans ur templet, med får och oxar, och slog ut växlarnas pengar och välte omkull borden. 16 Och han sa till dem som sålde duvor: Ta bort detta härifrån. Gör inte min Faders hus till ett handelshus. Joh.2:13-16Ref.Bibeln 2016

13 Men ve er, skriftlärda och fariseer, hycklare, för ni stänger till himmelriket för människorna! För själva går ni inte in, och de som är på väg in tillåter ni inte heller att gå in. 14 Ve er, skriftlärda och fariseer, hycklare, för ni plundrar änkors hus och ber långa böner för syns skull. Därför ska ni få desto hårdare dom.  15 Ve er, skriftlärda och fariseer, hycklare, som far omkring över land och hav för att göra en proselyt*, och när han blivit det, gör ni honom till helvetets** barn, två gånger värre än vad ni själva är. Matt.23:13-15 Ref.Bibeln 2016 (läs gärna resten av kapitlet!)

 

44 Ni är av djävulen, er far, och vad er far har begär till, det vill ni göra. Han var en mördare från början, och i sanningen står han inte, eftersom sanning inte finns i honom. När han talar lögn, talar han av sitt eget, därför att han är en lögnare och dess fader. 45 Men eftersom jag säger er sanningen, tror ni mig inte. Joh.8:44-45 Ref.Bibeln 2016

Jag stannar där, annars skulle listan bli lång på Jesu radikala uttalanden. Då är frågan; hur ska vi säga/göra utifrån Jesu liv och gärning och som han sa till sin samtid. Innan jag svarar på frågan påminner jag om att Jesus hade fått auktoriteten att varna från Fadern.

Därför bör vi vara försiktiga med i att säga ut saker om vi inte är säkra på att det är Guds vilja/röst att vi uttalar liknande varningar. Risken är stor att ”köttet” vår mänskliga natur är adressaten och då blir det enbart kaos. Jag vet hur det var innan 2017 för egen del, mycket ”kött”!

När något ska sägas ut som varning kommer det alltid med en djup frid och Guds närvaro och i det budskapet finns både nåd och kärlek.

Att vara radikal innebär också att vara på sin vakt, lyssnande och urskilja skillnaderna på ljus och mörker. Vi bör vara hemmastadda och trygga i Guds ord, Bibeln. Vi vinner inga segrar genom att peka finger.

Jesus säger följande:

20 Men inte bara för dem ber jag, utan också för dem som genom deras ord[a] kommer att tro på mig. 21 Jag ber att de alla skall vara ett, och att såsom du, Fader, är i mig och jag i dig, också de skall vara i oss, för att världen skall tro att du har sänt mig. 22 Och den härlighet som du har gett mig har jag gett dem, för att de skall vara ett, liksom vi är ett: 23 jag i dem och du i mig, för att de skall vara fullkomligt förenade till ett. Då skall världen förstå att du har sänt mig och har älskat dem så som du har älskat mig. Joh.17:20-23 SFB98

Slutsats

Att leva ett radikalt liv är att leva med Jesus. Han är den mest radikala av alla människor och han är genomgripande i allt. Varför? Jesus var helt utan synd och han var lydnadens mästare. Sa Fadern något, så gjorde han såsom han blev tillsagd. Aldrig tveksam utan alltid villig att underordna sig Fadern vilja.

Detta är omöjligt för oss om inte den helige Ande bor i oss och att vi lever i ständig omvändelse. Jesus säger till oss: ”Följ mig!”

David, även han en radikal man, har skrivit många psalmer i olika ämnen.

Gemensamt för Davids alla psalmer är att de bygger på hans liv och hans vandring med Gud. Hans radikala, men kärleksfulla liv gjorde det möjligt att förena alla Israels stammar. Ingen annan hade lyckats med det.

David var mycket medveten om Guds storhet och framför allt suveränitet. Sa Gud att han skulle gå i strid, då gick han och han segrade, inte i sin egen kraft, utan Guds kraft.

Jag stannar ofta till vid Psalm 19, en i mitt tycke en kraftfull psalm och som förmedlar en radikal uppenbarelse. I psalmen ryms det mesta för att ge oss insikt i Guds storhet. Ofta fastnar jag vid följande vers:

Herrens undervisning är fullkomlig,
den ger själen nytt liv.
    Herrens vittnesbörd är sant,
det gör enkla människor visa.

Herrens befallningar är rätta,
    de ger glädje åt hjärtat.
Hans bud är klart,
    det upplyser ögonen.
10 Herrens fruktan är ren,
    den består i evighet.

Herrens domslut är sanna,
    de är alla rättfärdiga.
11 De är dyrbarare än guld,
    än mängder av fint guld.
De är sötare än honung,
    än renaste honung.
12 Genom dem blir din tjänare varnad,
den som följer dem får stor lön. Ps.19:8-12

 

Låt oss ta tillbaka ordet radikal och göra det till vårt och då utifrån att följa Jesus och leva våra liv i Honom. Det som händer är att vi får del av Andens frukt. Paulus skriver:

22 Andens frukt däremot är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, 23 trohet, mildhet och självbehärskning. Sådant är lagen inte emot. [c] 24 De som tillhör Kristus Jesus har korsfäst sitt kött med dess lidelser och begär. 25 Om vi har liv genom Anden, låt oss då även följa Anden. 26 Låt oss inte söka tom ära, inte utmana varandra och inte avundas varandra. Gal.5:22-26

 

 

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...