lördag 7 januari 2023

Del 28 2Tess.1:3-5 Uppmuntra varandra

 



Paulus och de 45 bönerna i hans brev

Del 28

Bibelställe
Vi kanske inte alltid tänker på vilken bönemänniska aposteln Paulus var. Vi ser honom ofta som aposteln som alltid förmedlade evangeliet var han än befann sig. Men förutsättningen för att detta skulle fungera var hans rika böneliv.

Låt oss lära av honom!

 

(B) Vi måste alltid tacka Gud för er, bröder. Och det har vi goda skäl till, för er tro växer starkt och kärleken som ni alla har till varandra blir allt större hos var och en. (C) Därför berömmer vi oss av er bland Guds församlingar, av er uthållighet och er tro under alla de förföljelser och lidanden som ni får utstå. (D) Detta är ett bevis på Guds rättvisa dom, att ni ska räknas värdiga Guds rike som ni lider för. 2Tess.1:3-5

Vilken välsignelse det måste vara att som församling få denna bönehälsning särskilt från den som grundade den. Det här är inte bara en uppföljningsbön, utan en uppmuntran till att fortsätta på den framgångsrika vägen.

En fråga!

”Hur har vi det egentligen med att uppmuntra varandra i kristenheten idag?

Vi låter frågan sjunka in till rannsakan och eftertanke! Det är ingen brådska, låt tankarna snurra på.

Vi upptäcker nog var och en att vi ligger på minussidan vad gäller uppmuntran. Vi ska komma ihåg att det är mycket bibliskt att ge varandra uppmuntran, lika bibliskt som det är att förmana.

När oroligheterna hade lagt sig, kallade Paulus till sig lärjungarna och förmanade och tröstade dem. Sedan tog han farväl och for till Makedonien. Och när han hade farit genom det området och talat många uppmuntrande ord till bröderna, kom han till Grekland, där han uppehöll sig i tre månader.  Apg,20:1-3

12 Vi ber er, bröder, att rätt uppskatta dem som arbetar bland er och som är era ledare i Herren och förmanar er. 13 Visa dem den största kärlek för det arbete de utför. Håll frid med varandra. 14 Vi uppmanar er, bröder: tillrättavisa de oordentliga, uppmuntra de missmodiga, ta er an de svaga och ha tålamod med alla.  1Tess.5:12-14

Som vi kan se av texterna var det ingen engångsföreteelse att i Paulus uppmuntrade olika sammanhang och enskilda personer.

Jag vill även påminna om att uppmuntran INTE är det samma som att släta över eller bara acceptera. Jag undrar vad som hade hänt i kristenheten om vi bestämde oss för att bli ett uppmuntrande folk i Kristus.

Det finns ett ”enhetsklister” i tjänsten att uppmuntra. Jo det är även en tjänst eller en nådegåva, men det förhindrar inte att vem som helst kan ge uppmuntran.

Om man söker på ordet ”ge” får man 753 träffar i SFB 2015 register! Här finns olika former av givande men sammanfattningsvis är givandet en grundpelare i att följa Jesus. Notera att det inte bara handlar om pengar, utan att ge av sig själv och många andra givande.

Vet du att ”bara ett leende” eller en ögonkontakt fungerar som en uppmuntran. Både fungerar utifrån en bekräftelse; jag ser dig! Ibland kan vi på olika sätt känna oss ensamma mitt bland alla människor, men med Jesus i sitt hjärta är man aldrig ensam, trots man är ensam.

15 Och se, jag är med dig och skall bevara dig vart du än går, och jag skall föra dig tillbaka till detta land. Jag skall inte överge dig intill dess att jag har gjort vad jag har lovat dig." 1Mos.28:15

Texten ovan är det första av 123 sökord på ”överge.”

Detta är inte ”bara” ett löfte, det är också en uppmuntran eller påminnelse om Guds närvaro i våra liv genom den helige Ande. Här finns också en relationstanke. Alla relationer bygger på ömsesidighet och i denna finns alltid en stor dos uppmuntran.

37 På den sista dagen, den största i högtiden, stod Jesus och ropade: "Om någon törstar, så kom till mig och drick! 38 Den som tror på mig, ur hans innersta skall strömmar av levande vatten flyta fram, som Skriften säger."[d] 39 Detta sade han om Anden, som de skulle få som trodde på honom. Ty Anden hade ännu inte blivit utgjuten, eftersom Jesus ännu inte hade blivit förhärligad. Joh.7:37-39

 

Jesus sammanfattar precis som han alltid brukar göra, för att vi ska få hela sammanhanget klart över vad det betyder att följa, lyssna på honom.

Det finns så många psykologer som menar att allt finns inom oss själv. När jag hör dessa ord kan jag inte annat än reagera och säga att det inte är sant. För utan Jesus är det tomhet, men med honom fylls våra liv med mening och hopp.

Vi ska aldrig luras av världens sätt att ge uppmuntran. Oftast är den mycket ytlig och till och med osann.

Jesus kom till vår värld för att ge oss hopp, tro och gudomlig kärlek och det kommer aldrig att förändras.

Se till att ingen rövar bort er med sin tomma och bedrägliga filosofi, byggd på mänskliga traditioner och stadgar och inte på Kristus. Ty i honom bor gudomens hela fullhet i kroppslig gestalt, 10 och i honom är ni uppfyllda, han som är huvudet över alla makter och väldigheter. 11 I honom blev också ni omskurna, inte med människohand, utan med Kristi omskärelse, då ni avkläddes er syndiga natur 12 och begravdes med honom genom dopet. I dopet blev ni också uppväckta med honom genom tron på Guds kraft,[a] han som har uppväckt honom från de döda. 13 Ni som var döda på grund av era överträdelser och er oomskurna natur, också er har han gjort levande med Kristus. Han har förlåtit oss alla överträdelser 14 och strukit ut det skuldebrev som med sina krav vittnade mot oss. Det har han tagit bort genom att spika fast det på korset. 15 Han har klätt av[b] väldena och makterna och förevisat dem offentligt, när han på korset triumferade över dem. Kol.2:8-15

 

Avslutar med en av Paulus mäktigaste texter, för den är en enda stor uppmuntran till oss även idag.

Tänk alltid på att uppmuntran är som en vitamininjektion som föder liv, glädje och hopp. Den är dubbelsidig genom att den som ger uppmuntran kommer att få tillbaka dubbelt!

 

 

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...