söndag 4 december 2022

Del 20 Fil.4:23

 


Paulus och de 45 bönerna i hans brev

Del 20

Bibelställe
Vi kanske inte alltid tänker på vilken bönemänniska aposteln Paulus var. Vi ser honom ofta som aposteln som alltid förmedlade evangeliet var han än befann sig. Men förutsättningen för att detta skulle fungera var hans rika böneliv.

Låt oss lära av honom!

 23 Herren Jesu Kristi nåd vare med er ande.Fil.4:23

Paulus avslutar sitt brev till filipperna med denna korta bön. Ingenstans i hans brev har vi en liknande avslutning. Det finns ett påstående om att långa brev avslutas med det viktigaste och här kan vi inte annat än instämma.

Precis som Treenigheten har tre delar, Gud, Jesus och den helige Ande, är vi människor tre delar. Människan består av en kropp, en själ och en ande.

Vi vet att idag råder en kroppsfixering och den kan ibland bli till avguderi. Kroppen ska fyllas med alla möjliga substanser för att vara så attraktiv som möjligt.

Själen är också ett slagfält, där det råder en ständig strid om herravälde. Världen, samhället och kulturen krigar om vår själ och utbuden är många och lockande. Söker man på ordet ”själ” får man 165 träffar i Sv.Folkbibeln. Att läsa dessa bibeltexter är en spännande läsning.

Vi lämnar själen och dess problem och ser närmare på Paulus korta bön. Paulus omsorg är stor och han vet vad som är viktigt; anden i oss. Söker vi på ordet ”ande” får vi 243 bibeltexter. Här finns texter om Guds Ande, den helige Ande och vår ande (som bor i vår kropp)

I världens perspektiv räknar man inte alltid med att vi består av tre delar, utan bara två; kropp och själ. Vi som kristna ska vara medvetna om att vi är tre delar; kropp, själ och ande.

13 Må hoppets Gud uppfylla er med all glädje och frid i tron, så att ni överflödar i hoppet genom den helige Andes kraft. Rom.15:13

Hur får vi då denna glädje och frid. Jesus har svaret!

 Jesus svarade: "Amen, amen säger jag dig: Den som inte blir född av vatten och Ande kan inte komma in i Guds rike. Det som är fött av köttet är kött, och det som är fött av Anden är ande. Var inte förvånad över att jag sade att ni måste födas på nytt. Vinden[b] blåser vart den vill, och du hör dess sus, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den far. Så är det med var och en som är född av Anden." Joh.3:5-8

Jesus berättar för Nikodemus om pånyttfödelsens nödvändighet och när vår ”slumrande” ande väcks till liv. Detta blir en verklighet när det nya livet i Kristus får ”pressa ut” det gamla livet. Jaget får ge vika och förminskas för att till sist bli bortfört, för att ge plats för Guds rike.

Ni däremot lever inte efter köttet utan efter Anden, eftersom Guds Ande bor i er. Den som inte har Kristi Ande tillhör inte honom. 10 Men om Kristus bor i er, är visserligen kroppen död för syndens skull men Anden är liv för rättfärdighetens skull. 11 Och om hans Ande som uppväckte Jesus från de döda bor i er, då skall han som uppväckte Kristus från de döda göra också era dödliga kroppar levande genom sin Ande som bor i er. Rom.8:9-11

Paulus sammanfattar på ett underbart sätt och från dessa ord kan vi lättare förstå varför han avslutade sitt brev till filipperna som han gjorde. Han ville att filipperna skulle ”vårda sin ande,” det inre livet i den helige Ande och som resulterar i ett rikt Kristusliv.

13 Men när han kommer, sanningens Ande, då skall han föra er in i hela sanningen. Ty han skall inte tala av sig själv, utan allt det han hör skall han tala, och han skall förkunna för er vad som kommer att ske. Joh.16:13

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...