söndag 11 december 2022

Del 21 Kol.1:3-14 En lång och välsignad bön

 



Paulus och de 45 bönerna i hans brev

Del 21

Bibelställe
Vi kanske inte alltid tänker på vilken bönemänniska aposteln Paulus var. Vi ser honom ofta som aposteln som alltid förmedlade evangeliet var han än befann sig. Men förutsättningen för att detta skulle fungera var hans rika böneliv.

Låt oss lära av honom!

Tacksägelse och bön

Vi tackar alltid Gud, vår Herre Jesu Kristi Fader, när vi ber för er. Vi har hört om er tro i Kristus Jesus och om den kärlek ni har till alla de heliga, på grund av hoppet som är förvarat åt er i himlen. Om detta hopp har ni redan hört i det sanna budskapet, det evangelium som har kommit till er och finns i hela världen och växer och bär frukt. Så har det också gjort hos er från den dag ni fick höra det och lärde känna Guds nåd sådan den verkligen är. Det har ni fått lära er av Epafras,[a] vår käre medarbetare, som troget tjänar Kristus i vårt ställe. Han har berättat för oss om er kärlek i Anden.

Från den dag vi hörde om det, har vi därför inte upphört att be för er. Vår bön är att ni skall uppfyllas av kunskap om hans vilja, med all andlig vishet och insikt10 så att ni kan leva värdigt Herren och i allt behaga honom, när ni bär frukt i alla slags goda gärningar och växer till i kunskapen om Gud. 11 Hans härlighets makt skall då styrka er och ge er all kraft till att vara uthålliga och tåliga i allt. 12 Med glädje skall ni då tacka Fadern, som har gjort er värda att få del i det arv som de heliga har i ljuset.

I Sonens rike

13 Han har frälst oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade Sons rike. 14 I honom är vi friköpta och har fått förlåtelse för våra synder. Kol.1:3-14

Texten ovan är innehållsrik och har mycket att lära oss. Jag har fastnat för de fyra första orden i v3. ”Vi tackar alltid Gud.”

Anledningen till att jag fastnade här, är att Paulus berättar om att de är fler som tackar och ber. Han vill visa på att de är ett team av bedjare som har samma målsättning. Vad kan vi lära av det? Gemenskapen med andra föder en stark känsla av tillhörighet med Jesus och då blir bönen stark.

Vill samtidigt säga att enskild bön i ”kammaren” också är stark och har stor betydelse. Det ena tar inte ut det andra, utan de kompletterar varandra. Vad vi kan läsa oss till, bad Paulus själv ofta ensam i sin kammare.

Precis som vi gör så gladde sig Paulus över att det var många samlade och bönen flödade i glädje. Men vad bad de om?

”Vår bön är att ni skall uppfyllas av kunskap om hans vilja, med all andlig vishet och insikt,” (delar av vers 9)

·         Kunskap om hans vilja

·         Andlig vishet

·         Insikt

På dessa 3 punkter vilar mycket av vår vandring med Jesus och alla 3 punkterna är sammankopplade till en bärande enhet. Varför är dessa punkter viktiga? Vi får svaret i v 10:

10 så att ni kan leva värdigt Herren och i allt behaga honom, när ni bär frukt i alla slags goda gärningar och växer till i kunskapen om Gud. 

Vi kan kalla detta en resultatanalys av vad som händer när vi följer de tre punkterna ovan. Vi behöver kunskap, vishet och insikt för att fullt ut förstå evangeliet och leva enligt det samma!

För egen del finns det inget som är så välsignat som när jag läser en bibeltext och Ordet uppenbarats för mig. Det blir alldeles varmt inom mig och mungiporna drar upp kinderna i ett stort leende och från läpparna kommer orden; TACK helige Ande.

Paulus blir som ett föredöme även på detta område. Han visste vilket liv han hade tidigare och hur uppenbarelsen av Jesus förändrade honom. Han kunde alltid referera till sitt gamla liv och det nya livet i Kristus.

 

19 Ty jag har genom lagen dött bort från lagen för att jag skall leva för Gud. Jag är korsfäst med Kristus, 20 och nu lever inte längre jag, utan Kristus lever i mig. Och det liv jag nu lever i min kropp, det lever jag i tron på Guds Son, som har älskat mig och utgivit sig för mig. Gal.2:19-20

17 Alltså, om någon är i Kristus är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit. 18 Allt kommer från Gud, som har försonat oss med sig själv genom Kristus och gett oss försoningens tjänst. 19 Ty Gud var i Kristus och försonade världen med sig själv. Han tillräknade inte människorna deras överträdelser, och han har anförtrott åt oss försoningens ord. 20 Vi är alltså sändebud för Kristus. Det är Gud som förmanar genom oss. Vi ber å Kristi vägnar: låt försona er med Gud. 21 Den som inte visste av synd, honom har Gud i vårt ställe gjort till synd, för att vi i honom skulle stå rättfärdiga inför Gud. 2Kor.5:17-21

Vi får aldrig glömma att ALLA böner är av stor betydelse. Det är inte antal ord som är av betydelse utan vad som finns i vår innersta längtan. Gud hör alla böner hur obetydliga den än är. Gud ser till vår längtan!

 

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 11 Dagens ord: Rom.1:5-7 Tema: Guds älskade Helsingborg 9 december 2023 Hänvisningstexter: 1Kor.1:2, 2K...