fredag 23 december 2022

Del 25 1Tess.3:9.13

 


Paulus och de 45 bönerna i hans brev

Del 25

Bibelställe
Vi kanske inte alltid tänker på vilken bönemänniska aposteln Paulus var. Vi ser honom ofta som aposteln som alltid förmedlade evangeliet var han än befann sig. Men förutsättningen för att detta skulle fungera var hans rika böneliv.

Låt oss lära av honom!

Hur kan vi tacka Gud nog för er, för all den glädje som ni är för oss inför vår Gud? 10 (G) Natt och dag ber vi med stor iver om att få se era ansikten och hjälpa er med det som brister i er tro.

11 Må vår Gud och Far själv och vår Herre Jesus leda vår resväg till er. 12 (H) Och må Herren låta er växa och överflöda i kärleken till varandra och till alla, liksom vi i vår kärlek till er. 13 (I) Så ska han styrka era hjärtan och göra dem fläckfria i helighet inför vår Gud och Far när vår Herre Jesus kommer med alla sina heliga. 1Tess.3:9-13

Paulus riktigt flödar över i glädje över församlingen i Tessalonike och beskriver hur han nämner dem i sina böner inför Gud. Han har en förmåga från Gud till att uppmuntra, förmana i nåd, sanning och stor kärlek.

Efter att han berättat om sin glädje skyggar han inte inför det faktum att det även saknas något! Han nämner att det finns brister i deras tro. Vad dessa brister består av berättar han inte.

Ibland kan man uppfatta Paulus som en ”trädgårdsmästare” i hans iver att få ännu mer tillväxt! Han beskriver kärlekens stora möjligheter och vad den betyder för en ständig tillväxt.

Det är ingen tillfällighet att Paulus skrivit 1Kor.13 – kärlekens lov. Kapitlet är ”insprängt mellan kap 12 och kap14 som handlar om församlingens gåvor, tjänster och hur den utrustas.

Samma budskap har han till församlingen i Tessalonike. Han vill att de ska se hur kärlek, sanning och tro vävs till enhet. Han vill att de ska bli ”fläckfria och fullkomliga!”

Det kan verka som en omöjlighet, men det blir lättare om vi översätter fläckfria och fullkomliga till andligt mogna kristna fulla av nåd.

Allt Paulus skriver till församlingarna och till oss, är en strävan efter att ge mognad. Här ser vi återigen Paulus som en trädgårdsmästare i att se till att frukten mognar. Den som smakar på en mogen frukt är noga med att nästa gång få en liknade frukt att äta.

Här finns en grundtes. Allt andligt ledarskap har till uppgift att ge undervisning för att församlingen kollektivt och enskilt ska mogna och i denna mognad skapa en självständighet till att se skillnaden mellan gott och ont.

14 Vi skall då inte längre vara barn som kastas hit och dit av vågorna och som förs bort av varje vindkast i läran, när människorna bedriver sitt falska spel och i sin list förleder till villfarelse. 15 Vi skall i stället i kärlek hålla fast vid sanningen och i allt växa upp till honom som är huvudet, nämligen Kristus. 16 Från honom får hela kroppen sin tillväxt. Så byggs kroppen upp i kärlek, och den fogas samman och hålls ihop genom det stöd som varje led ger, alltefter den kraft som är utmätt åt varje särskild del. Ef.4:14-16

Paulus vill att vi alla ska se innebörden av att växa i Kristus. För att växten ska fullbordas krävs att vi blir mindre i oss själva. Det är enda möjligheten till tillväxt, jag blir mindre och Jesus större.

10 Ödmjuka er alltså inför Herren, så skall han upphöja er. Jak.4:10

Att Paulus kallar oss de heliga är rött skynke för många, men översätter vi ordet rätt innebär det att vi är avskilda för tjänst i Hans rike.

Citat från Studiebibeln angående Joh.18:36

” Hans rike tillhör inte, är inte beroende av, utgår inte från och är inte förknippat med den här välden.”

36 (M) Jesus svarade: "Mitt rike är inte av den här världen. Hade mitt rike varit av den här världen, skulle mina tjänare ha kämpat för att jag inte skulle utlämnas åt judarna. Men nu är mitt rike inte av den här världen."

 

 

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...