torsdag 3 november 2022

Del 12 2Kor.13:7-9

 



Paulus och de 45 bönerna i hans brev

Del 12

Bibelställe
Vi kanske inte alltid tänker på vilken bönemänniska aposteln Paulus var. Vi ser honom ofta som aposteln som alltid förmedlade evangeliet var han än befann sig. Men förutsättningen för att detta skulle fungera var hans rika böneliv.

Låt oss lära av honom!

 Vi ber till Gud att ni inte skall göra något orätt, inte för att vi skall visa oss bestå provet, utan för att ni skall göra det som är gott. Sedan kan det gärna se ut som om vi inte höll provetTy inte mot sanningen förmår vi något, utan för sanningen. Vi är glada, när vi är svaga och ni är starka. Och vad vi ber om är just detta, att ni skall nå fram till allt större mognad. 2Kor.13:7-9

Här berör Paulus ett aktuellt ämne: mognad!

Vad innebär mognad och hur får vi del av denna process. Framför allt, hur ska mognaden gestaltas i oss?

Paulus har svaren!

11 Och han gav några till apostlar, andra till profeter, andra till evangelister och andra till herdar och lärare. 12 De skulle utrusta de heliga till att utföra sin tjänst att bygga upp Kristi kropp, 13 tills vi alla når fram till enheten i tron och i kunskapen om Guds Son, till ett sådant mått av manlig mognad att vi blir helt uppfyllda av Kristus.

14 Vi skall då inte längre vara barn som kastas hit och dit av vågorna och som förs bort av varje vindkast i läran, när människorna bedriver sitt falska spel och i sin list förleder till villfarelse. Ef.4:11-14

Sven Reichmann skriver följande i sin bok ”Andliga gåvor utgiven av Xp Media!

  • Grunden för den kristnes mognad består i att lärjungen får den självständighet som gör att han på egen hand ska kunna skilja mellan rätt och fel. Vi fortsätter att leva i barnaskapet hos Gud men vi växer upp så att vi inte längre är barnsliga.
  • Man får också mod till att gå den väg man känner glädje över om så ingen annan bekräftar ens vägval.
  • Även om alla andra säger att gräset är blått kan du ha modet att ensam stå för att det är grönt. Självständighet kan dock lätt övergå i självsvåldighet om man håller sin självständighet så högt att man inte längre är villig att lyssna.
  • I denna text (Ef.4:11-16) får vi veta att det övergripande målet för vår tjänst består i att vi får bygga upp Kristi kropp. Gåvorna ges för att det målet ska gå att förverkliga.

Texten berättar för oss om målet, att vi alla ska nå en mognad till självständighet. Anledningen är att vi alla ska kunna pröva allt för att välja det ”goda!” Allt gott finns i den helige Andes fulla närvaro.

Varför är det viktigt att pröva allt? Guds ord, Bibeln är vårt livs uppslagsverk där finns sanningen. Desto mer tid vi tillbringar med att läsa Bibeln, desto mer kommer tryggheten att bli vår följeslagare.

Upplever du att undervisningen/predikan inte är enligt Guds ord så är det ditt ansvar att ifrågasätta/påpeka detta enskilt. För att vårt ifrågasättande ska vara trovärdigt ska det ske i nåd, kärlek och sanning.

Alla ”tyckare” gör sig inte besvär, det framkallar bara splittring.

Paulus säger något viktigt i v8

 Ty inte mot sanningen förmår vi något, utan för sanningen.

 

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...