fredag 11 november 2022

Del 14 Ef.1:3-6

 



Paulus och de 45 bönerna i hans brev

Del 14

Bibelställe
Vi kanske inte alltid tänker på vilken bönemänniska aposteln Paulus var. Vi ser honom ofta som aposteln som alltid förmedlade evangeliet var han än befann sig. Men förutsättningen för att detta skulle fungera var hans rika böneliv.

Låt oss lära av honom!

3 (B) Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Far, som i Kristus har välsignat oss med all andlig välsignelse i himlen! 4 (C) Han har utvalt oss i honom före världens skapelse till att vara heliga och fläckfria inför honom. 5 (D) I kärlek har han förutbestämt oss till barnaskap hos honom genom Jesus Kristus, efter sin goda viljas beslut,[a] 6 (E) till ära och pris för den nåd som han har skänkt oss i den Älskade. Ef.1:3-6

Här måste vi stanna till och läsa inte bara en gång, utan flera gånger! Den här bönen är mästerlig och omfattar allt! Vi tar och delar upp den i mindre delar så att vi ser, förstår och fylls av tacksamhet.

·        ”som i Kristus har välsignat oss med all andlig välsignelse i himlen!”

Någon har räknat ut att Paulus använder det lilla ordet ”i” 164 gånger och kopplar ihop ”i” med Kristus i sina brev. Därför ska vi vara extra uppmärksamma på när Paulus använder ”i Kristus.” Han ger oss en signal om att detta är något av stor betydelse.

Ibland ”sveper vi in oss” i en massa ord så att den som lyssnar drunknar i dem. Paulus använder få ord, men med stor innehåll.

·         4 (C) Han har utvalt oss i honom före världens skapelse till att vara heliga och fläckfria inför honom. 

 

Hur ofta hör vi inte i förkunnelsen att Gud har en plan för oss eller att vi måste se Guds ”blueprint” för oss var och en. Ett underbart budskap, men det kan bli hur fel som helst. Risken är stor att vi får kramp i vår tro om inte påståendet förklaras.

Paulus refererar till Skriften om att vi är utvald. Han har kallat oss till sig först, för att vi ska lära känna Hans Son Jesus Kristus. När vi säger ja till Jesus och bekänner Honom som Herre, kommer den helige Ande att fylla oss med sin närvaro.

Då ges möjligheten att följa Jesus och det är Guds plan för oss! Samtidigt är det vårt ansvar att fråga: ”Vem är du Jesus?” Precis som lärjungarna gjorde när Jesus stillade stormen på Genesarets sjö!

·        efter sin goda viljas beslut,

Vi får del av barnaskapets välsignelse i och med vårt ja till Jesus Kristus och det är den största välsignelsen i hela planen för oss. Detta är förutbestämt och för att vi ska få del av välsignelsen behöver vi göra valet att säga ja.

·        den nåd som han har skänkt oss i den Älskade

Här ser vi betydelsen av vårt ja, i att vi får del av Guds nåd som är större än vi kan se och förstå. Skulle vi förstå, skulle det inte kunna vara Guds nåd. Ibland bör vi bara inse och ta emot i tacksamhet.

 

 13 (I) Må nu hoppets Gud fylla er med all glädje och frid i tron, så att ni överflödar i hoppet genom den helige Andes kraft. Rom.15:13

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...