tisdag 22 november 2022

Långsimmarnas föreningsårsmöte

 


Långsimmarnas föreningsårsmöte

 

      Just nu pågår årsmötet för Långsimmarnas förening. Mötet har öppnat och många sitter där med förväntan. Det är en blandad skara människor som älskar att simma långa sträckor. De är också erfarna livräddare.

      Ordförande går igenom årets höjdpunkter och påminner om föreningens motto och stadgar. Nya medlemmar hälsas välkomna och presenteras på ett kärleksfullt sätt.

Nu är det dags att dela ut diplom av olika sorter som brukar vara föreningens höjdpunkt. Här belönas medlemmar utifrån prestation och gärningar. Nu blir det mycket hurrarop och applåder från de samlade medlemmarna.

Nu har mötet kommit till ekonomiska frågor och resultatet visar bra siffror. Extra bra siffror! Anledningen är att de fått ökat kommunaltbidrag på grund av ungdomsverksamheten. Även här blir det applåder.

Efter detta vill ordförande återigen påminna om klubbens motto och de gemensamma stadgarna. Han påminner om villkoren för att bli medlem. Att simma 1000 meter utan uppehåll, att stimulera till vattenvett och att alltid vara beredd livräddande åtgärder.

Sommarens volontärer till att vara badvakter påminns att anmäla sig.

Nu återstår bara övriga frågor!

Den första frågan som kommer upp är nya medlemmar. 4 ansöker om medlemskap, men det har blivit diskussioner. Det visar sig att en saknar simkunnighet, en får utslag efter har varit i vattnet vid bad. Någon kvinna vill inte vara med i räddningsteamet på grund av kontakt med män. s

Nu kommer diskussionerna i gång, eftersom de samlade inte förstår varför de vill komma med utifrån deras olika ”hinder.” De flesta vill bordlägga frågan och samtala med var och en, men 3 medlemmar vill ta in dem. Orsaken som de åberopar är att vi måste även tolerera dessa personer. Tänk om vi kan hjälpa dem till att bli kompisar med vattnet! Mötet kommer överens om att göra ett försök, trots stadgarna.

Första året går allt bra. De nya medlemmarna blir lite bättre i kontakten med vattnet. Andra året blir det strul. De nya medlemmarna vill ta bort delar ur de gemensamma stadgarna. De kräver det, för att fler ska kunna bli nya medlemmar.

Tredje året är det riktigt kaos. De nya medlemmarna har lyckats ta bort ännu fler stadgar. Gamla medlemmar börjar knorra högt och hotar att lämna och starta en ny Långsimmarnas förening. Det har blivit två läger med mycket starka viljor, på bägge sidor.

Tyvärr blir också årets Långsimmar mästerskap inställt. Många i föreningen tycker att loppet är för långt och det stänger ute de som inte kan simma så långt. Kommunen börjar också tycka att klubben är selektiv i ett elittänkande och drar in bidragen.

Till slut har allt kommit till vägs ände – klubben ombildas, och splittringen är total. Det bildas en ny klubb så som den var från början. Majoriteten av de gamla följer med till den nya klubben med de ursprungliga stadgarna.

Vad hände med de som blev kvar? Det dröjde inte länge förrän den klubben somnade in och försvann.

Den nya klubben växer och har framgång och de är noga med att leva enligt stadgarna. De har lärt sig något som de är tacksamma för – att hålla fast vid överenskommelserna!

”Att underordna sig reglerna leder till framgång. Uppror mot dessa leder till splittring och upplösning.”

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...