onsdag 19 oktober 2022

Del 8 1Kor.16:23


Paulus och de 45 bönerna i hans brev

Del 8

Bibelställe 1Kor.16:23
Vi kanske inte alltid tänker på vilken bönemänniska aposteln Paulus var. Vi ser honom ofta som aposteln som alltid förmedlade evangeliet var han än befann sig. Men förutsättningen för att detta skulle fungera var hans rika böneliv.

Låt oss lära av honom!


 23 Herren Jesu nåd vare med er. 1Kor.16:23

Variationen i Paulus böner är berikande för oss. Här bekräftar Paulus att det finns korta, intensiva och långa, omfångsrika böner. Samtidigt vill Paulus att vi ska se, att Gud alltid lyssnar på våra böner när vi ber i Hans Sons namn. Bönen innebär inte ett statiskt läge genom att göra lika varje gång när man ber.

Denna bön som är dagens bön, är bland de kortaste vi kan läsa i hans brev. Samtidigt är den full av kraft.  Anledningen kan vara att han berör ordet nåd som är ett centralt ord i hela skriften. Paulus vill att vi ska stanna till i denna korta bön.

Det finns en stor tacksamhet i att komma underfund med vad nåden innebär. Här hemma har vi en bild som vi ofta återkommer till. Låt mig få dela den.

Tänk dig två stabila träd som vi kan benämna som ”nåd och sanning”. Mellan dessa två träd spänner Gud upp en hängmatta. När vi ligger där i hängmattan påminns vi om Guds godhet, glädje och frid. Vi gungas av vinden och placeras i Hans härlighets närvaro.

För Paulus betydde nåden något mycket stort och viktigt. Han hade en tvivelaktig bakgrund med förföljelse av den tidiga församlingen. Men Jesus hade andra planer för honom. Paulus kunde bara komma in i denna plan genom Guds nåd i omvändelsen. Nåden gjorde det möjligt för Paulus att bli en ny människa i Kristus.

Därför tror jag att vi ”inte ska slarva med nåden” genom att ta den för självklar. Nåden kommer till oss i bekännelsen och den medvetna omvändelsen i 180 grader, helt om. Vi vänder ryggen till det gamla livet.

Det fanns en period på 90-talet när nåden predikades på längden och tvären. Till sist blev budskapet om nåden fullständigt neutraliserat och urvattnat. Vi ska vara ödmjuka med Bibelns ord som förmedlar sanning. Viktigt att sammanhanget blir till förkrosselse, omvändelse och tacksamhet.

Söker man på ordet NÅD i Svenska Folkbibelns register får man ca 500 träffar. För mig innebär det att nåd har stor betydelse för alla som följer Jesus.

Innebär också att vi ska vara villiga att ge vidare av den nåd vi själva fått ta emot.

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...