lördag 6 maj 2023

Varför var det bara de vise männen som visste?

 



Varför var det bara de vise männen som visste?

En betraktelse över förnyelsens hemlighet

Helsingborg 28 april 2023

 

 När Jesus var född i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid, [a] se, då kom visa män[b] från Östern till Jerusalem och frågade: "Var är judarnas nyfödde konung? Vi har sett hans stjärna gå upp och har kommit för att tillbe honom." När kung Herodes hörde det, blev han förskräckt, och hela Jerusalem med honom. Matt.2:1-3

Forskare har kommit fram till att de tre vise männen kom från nuvarande Iran. Om de  var två eller tre tvistar de lärde. Texten ovan anger bara de vise männen. Förmodligen var det en hel grupp människor som följde dem till Jerusalem.

Dessa män hade upptäckt en stjärna som berättade något för dem och de tolkade det som att Kung hade blivit född. Vart visste de inte exakt, därför frågade de sig fram. Resultatet av deras fråga blev inte riktigt som de tänkt sig.

Kung Herodes var helt ovetande och samma gällde hela Jerusalem. När frågan ställde föddes en stor förskräckelse. Den reaktionen är jag inte ensam om att vara förvånad över. Till sist fick de reda på att Kungen skulle födas i Betlehem enligt Skrifterna.

En annan fråga jag brukar ställa mig är: ”Var fanns alla profeter, skriftlärda och andra som tolkade Skrifterna? Varför var det ingen som välkomnade de vise männen? Alla verkade helt ovetande om att något stort hade hänt – i deras eget land!

Vi ska tillsammans gå igenom lite av de frågorna och även ställa dem i paritet med dagens andliga situation, lokalt och globalt.

Malaki skriver:

Kom ihåg min tjänare Mose lag
    som jag gav honom befallning om på Horeb,
stadgarna och föreskrifterna som gäller hela Israel.
Se, jag skall sända till er profeten Elia,
innan Herrens dag kommer,
    den stora och fruktansvärda.
Han skall vända fädernas hjärtan till barnen
och barnens hjärtan till deras fäder,
    så att jag inte kommer och slår
landet med tillspillogivning.
Mal.4:5-6

Denna text är de sista verserna i det som vi kallar Gamla Testamentet. Här nämns Elia. Vi vet idag att han syftar på Johannes Döparen, omvändelseprofeten, som banade väg för Jesu tjänst! Malaki nämner inte något om Jesu födelse. Malaki skriver att J.D skulle komma först.

Vad vet vi då? Jo, att Jesus skulle födas i Betlehem och då av en jungfru, hans styvfar var Josef. Allt detta kan vi utläsa i G.T, men tidpunkten var det ingen som visste!

Den här berättelsen påminner mycket om Uppenbarelsebokens budskap i att ingen vet när Jesus kommer tillbaka.

Jag kommer ihåg att Sven Reichmann berättade om hur det blir när ett antal teologer träffas och börjar samtala (diskuterar) om Jesu återkomst. Första stunden är samtalet lugnt och fridfullt. Desto längre det pågår, ju högre blir rösterna. Till slut blir det omöjligt att föra diskussionen vidare och hur oense de blir. Märkligt.

 En sabbat tog Jesus vägen genom ett sädesfält, och hans lärjungar ryckte av ax, som de gnuggade i händerna och åtNågra av fariseerna sade då: "Varför gör ni det som inte är tillåtet på sabbaten?" Jesus svarade dem: "Har ni inte läst vad David gjorde, när han och hans följeslagare var hungriga, hur han gick in i Guds hus och tog skådebröden och åt och gav sina män? De bröden fick endast prästerna äta." Och han tillade: "Människosonen är sabbatens Herre." Luk.6:1-5

Jesus råkade alltid i diskussioner med fariseerna, sadducéerna och andra grupperingar. Alla sa att de hade samma Gud som de refererade till, och de forskade i Skrifterna, men de såg ändå inte. Skillnaden är att Jesus alltid behöll friden.

Hur har vi det idag? Vi har samma typ av diskussioner och samma strider i och genom våra åsikter, och det gör att vi kommer längre från varandra och Herren, All osämja skapar splittring och fienden gläds, tyvärr. Detta måste vi fundera över så att vi kan mötas på ett välsignat sätt.

Men åter till reaktionen på de vide männens fråga om var Kungen var född. Någonstans kan vi utläsa en resignation och kanske också en hopplöshet. Israel var ockuperat av romarna och livet var mycket beskurit. Det rådde ett status que.

Mitt i allt detta kommer det några män från Iran och påstår att en Kung är född. För många måste detta varit pinsamt. När det blir så här, blir det lätt att man överreagerar och framför allt ifrågasätter.

 

Att fariseerna inte alltid var riktigt pålästa vet vi.

50 Nikodemus, han som tidigare hade kommit till Jesus och som var en av dem, sade: 51 "Inte dömer väl vår lag någon utan att man först hör honom och tar reda på vad han har gjort?" 52 De svarade: "Är kanske du också från Galileen? Om du undersöker Skriften skall du se att ingen profet kommer från Galileen." Joh.7:50-52

Där hade de fel, Jona och Nahum kom från Galileen! Var alla de skriftlärda dåligt pålästa? Nej. Jag tror snarare på att de levde utan hopp och mening, utifrån romarnas hårda tag mot alla judar. De var påverkade av samhällssituationen.

Här finns något som vi kan föra över till vår tid. Präster, pastorer och andliga ledare påverkas negativt av vår tids kultur och strukturer. De försöker tolka samtiden utifrån egna tankar, i stället för att söka Gud och ha tid till bön.

John Stott påminde ofta om det dubbla lyssnandet, vilket innebar att lyssna till vad världen säger och samtidigt lyssna efter vad Guds ord säger till oss. Viktigt för att få helhetsbilden och ur det förkunna evangeliet som svaret.

Paulus förtydligar på följande sätt:

 Ty även om vi lever här i världen, strider vi inte på världens sätt. De vapen vi strider med är inte svaga utan har makt inför Gud att bryta ner fästen. Ja, vi bryter ner tankebyggnader och allt högt som reser sig upp mot kunskapen om Gud. Och vi gör varje tanke till en lydig fånge hos Kristus och är beredda att straffa all olydnad, så snart ni har blivit fullkomligt lydiga. 2Kor.10:3-6

En vacker berättelse finner vi Lukas evangeliet. Där möter vi Simeon, denne gamle man som fått ett löfte från den helige Ande.

Vi kan läsa Luk.2:25-32

Simeon hade vissheten om att Messias skulle födas och han fick även ta honom i sin famn och profetera över honom. Kan det vara så att det var bara Simeon som bar på hemligheten och denna bar honom dag efter dag till dess uppfyllelse. Simeon bar också på en längtan.

Jag vet inte hur det var på den tiden och jag tänker då på uppenbarelser, tilltal och andra andliga upplevelser. Delade man dem med varandra eller gick man och bar på dem, utan att dela dem sig.

Jag minns när jag var ganska nyfrälst och hur mycket jag läste Bibeln. Det kom bilder, tankar och annat som jag tolkade som andliga upplevelser. Jag var frimodig och delade så ofta jag kunde. Till slut blev människor runt mig så trötta på att lyssna att de nästan undvek mig.

Det berodde säkert på att de inte hade samma erfarenheter och upplevelser av att läsa Bibeln. Tråkigt var det för delar av frimodigheten försvann.

Sverige idag präglas av en stor ängslighet och att våga ta risker är något som sticker ut och som skapar konflikter. Kan det varit på samma sätt i Israel när de vise männen dyker upp helt plötsligt. Spekulation kanske, men det kan finnas en möjlighet att så var fallet.

Jag var med på 80-talet när Ulf Ekman plötsligt och från ingenstans dyker upp. Han har ett radikalt och annorlunda budskap som rörde om rejält i kristenheten. De flesta sammanhang blev emot, vilket innebär att man glömmer sitt uppdrag att predika evangeliet. I Jantelagens Sverige blir detta för mycket.

Vad hände då? Jo, många andliga ledare övergav sitt uppdrag och lämnade fåren för att vara med i debatter och berätta hur fel Ulf Ekman hade. Fälten blev öppna för fiende att återta mark, och detta lider vi av fortfarande i vårt land.

31 Lägg bort all bitterhet, häftighet och vrede, allt skrikande och smädande och all annan ondska. 32 Var i stället goda och barmhärtiga mot varandra och förlåt varandra, liksom Gud i Kristus har förlåtit er. Ef.4:31-32

Kan överföra detta till Israel när de vise männen dyker upp plötsligt och har en fråga som skrämmer slaget på Herodes och hela Jerusalem. Jag tror inte människors beteende har förändrats under denna tid. Det finns något i oss och som alltid funnits och det är vår stolthet och den ställer till mycket elände för människor.

 Bär varandras bördor, så uppfyller ni Kristi lag. Ty den som tror sig vara något, fast han ingenting är, han bedrar sig själv. Var och en skall pröva sina egna gärningar. Han behåller då för sig själv det som är värt att vara stolt över och jämför sig inte med andra. Ty var och en skall bära sin egen börda. Men den som får undervisning i ordet bör dela med sig av allt gott till den som undervisar honom. Gal.6:2-6

Sammanfattningsvis

Hur det än var och varför, vi har facit. Jesus föddes i ett stall, han växte upp och förbereddes för tjänst. Syftet med allt var att Jesus skulle dö för våra synder och bereda väg till försoningen. Det eviga livet finns i Jesus och han är vår ständiga glädje.

 28 tog han honom i sina armar och prisade Gud och sade:

29 "Herre, nu låter du din tjänare sluta sina dagar i frid,
så som du har lovat.
30 Ty mina ögon har sett
din frälsning,
31 som du har berett att skådas
av alla folk,
32 ett ljus som skall uppenbaras
för hedningarna
och en härlighet
för ditt folk Israel." Luk.2:28-32

 

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 9 Dagens ord: Ef.1:5-6 Tema: Jag är benådad i Kristus Helsingborg 5 december 2023 Hänvisningstexter: Ma...