lördag 27 maj 2023

Tillit och övertygelse

 



Tillit och övertygelse

Betraktelse över 2Tim.1:12

 

Helsingborg 12 mars 2023
 11 Detta har jag blivit satt till att tjäna som förkunnare, apostel och lärare12 Det är också därför jag får lida allt detta, men jag skäms inte, eftersom jag vet vem jag tror på, och jag är övertygad om att det står i hans makt att till den dagen bevara det som har blivit anförtrott åt mig. 13 Som mönster för en sund förkunnelse skall du ha de ord som du har hört av mig, i tro och kärlek i Kristus Jesus. 14 Bevara genom den helige Ande som bor i oss det goda som har blivit anförtrott åt dig. 2Tim.1:11-14

 

Vi talar ofta om kallelsen och dess betydelse, ibland med vånda och ofta med längtan. Vi uttrycker det som en längtan att bli använda och disponibla för Gud, efter att vi fått lära känna Jesus. När vi läser V11, kan vi inte ta miste på att Paulus var helt medveten om sin kallelse.

·         Satt till att tjäna som förkunnare, apostel och lärare.

Hans tillit och övertygelse var bergfast! Varför var det så med Paulus?

Jag måste berömma mig, om än till ingen nytta, och jag kommer då till syner och uppenbarelser från Herren. Jag vet om en man i Kristus som för fjorton år sedan blev uppryckt ända till tredje himlen - om han var i kroppen eller utanför kroppen vet jag inte, Gud vet det. - Jag vet att den mannen - om han var i kroppen eller utanför kroppen vet jag inte, Gud vet det - att han blev uppryckt till paradiset och hörde ord som ingen människa kan uttala eller får uttala. 2Kor.12:1–4

Paulus möte med Jesus på Damaskusvägen förändrade hans liv. Det som hände under dessa tre dagar var att han blev en helt ny människa i Kristus. Jesus berättade, undervisade och visade Paulus på den väg han skulle vandra. Paulus lydde, han tvekade aldrig.

Nästa konstaterande han gör, är att han fått lida en hel del i sin tjänst och samtidigt vill han att vi ska veta att han inte skäms.

16 Jag skäms inte för evangelium. Det är en Guds kraft som frälser var och en som tror, först juden och sedan greken. Rom.1:17

Nu kommer vi fram till det som är ämnet för min betraktelse, nämligen v12. Nyckelorden är: ”Eftersom jag vet vem jag tror på.” Att det är Jesus som Paulus syftar på råder ingen som helst tveksamhet över!

Den som är fast i sitt sinne bevarar du i frid,
i frid, ty på dig förtröstar han.
Förtrösta på Herren till evig tid,
    ty Herren Herren är en evig klippa. Jes.26:3-4

För Paulus var dessa ord säkert välbekanta utifrån hans kunskap i Skrifterna. Han såg vilans, utmaningens och trohetens betydelse. Han såg även löftena i Jesajas ord.

Han skriver till romarna på samma tema!

21 Men nu har utan lagen en rättfärdighet från Gud blivit uppenbarad, en som lagen och profeterna vittnar om, 22 en rättfärdighet från Gud genom tro på Jesus Kristus, för alla som tror. Ty här finns ingen skillnad. 23 Alla har syndat och saknar härligheten från Gud, 24 och de står som rättfärdiga utan att ha förtjänat det, av hans nåd, därför att Kristus Jesus har friköpt dem. Rom.3:21-24

Om vi ser närmare på ordet ”övertygelse”, så innebär det för Paulus att han vet vem han tror på – Jesus Kristus. Hans övertygelse är stark och den bär honom och den för honom vidare.

Paulus har en levande gudsbild, utifrån tilliten och övertygelsen i att veta vem det är som han tror på- Jesus Kristus. När Paulus skriver detta till Timoteus har han en längtan att Timoteus ska komma till samma slutsats – uppenbarelsen i Jesus Kristus.

Han syfte stannar inte där, utan hans längtan är att vi alla som läser texten ska komma till samma punkt och fråga oss – vem är han? För visst är det så, att när vi lärt känna någon så vill vi veta vem personen egentligen är och få lära känna personen på djupet.

Jesus sa: ”Följ mig.” Samma hälsning fick Paulus och samma hälsning/uppmaning eller erbjudande får vi av Jesus. Många av oss säger genast ja och följer honom. Andra tar lite längre tid på sig för att säga ja. Risken är att det första mötet bleknar bort och annat kommer i mellan!

Frågan kommer tillbaka över varför Paulus gensvarade så snabbt. Det kan vi bara spekulera kring! En orsak som vi kan fundera över är Paulus kunskap i Skrifterna, men även hans kunskaper i olika ämnen/områden. Han blev överbevisad av Guds närvaro.

Jag har en längtan att Bibeln och läsningen av denna, ska få bli en verklighet för oss alla. Inte bara för sakens skull, utan för att vi ska vara väl insatta i Ordet. När vi lyssnar på undervisning/predikan är det vår skyldighet att pröva allt mot Guds ord.

 

Hur ska vi annars veta när det kommer en ”villolärare” som försöker förvanska ordet och leda oss vilse. Det är möjligt att du ler lite över detta, men att vara på sin vakt är vad Guds ord säger till oss.

 Mina älskade, tro inte alla andar utan pröva andarna om de kommer från Gud. Ty många falska profeter har gått ut i världen. Så känner ni igen Guds Ande: varje ande, som bekänner att Jesus är Kristus, som kommit i köttet, han är från Gud, och varje ande som inte bekänner Jesus, han är inte från Gud. Det är Antikrists ande, som ni har hört skulle komma och som redan nu är i världen. 1Joh.4:1-3

Paulus och alla de andra apostlarna var helt överens i denna uppmaning. De hade suttit vid Jesu fötter och tagit emot undervisningen och varningen om kommande tiders villfarelse. De såg det säkert dagligen hur olika män hade till syfte att göra folket förvirrade. Precis samma varning är aktuell i dag!

Syftet med Paulus undervisning var att vi alla skulle nå andlig mognad (som ibland översätts med att vara fullkomlig). Ef.4 är en av de viktigaste och mest klargörande texterna som visar på ledarnas uppdrag.

Jag uppmanar er därför, jag som är en fånge i Herren, att leva värdigt den kallelse ni har fått. Var ödmjuka och milda på allt sätt. Visa tålamod och ha fördrag med varandra i kärlekVar ivriga att bevara Andens enhet genom fridens banden kropp och en Ande, liksom ni kallades till ett hopp, det som tillhör er kallelse, en Herre, en tro, ett dop, en Gud som är allas Fader, han som är över alla, genom alla och i alla. Ef.4:1-6

Hur ska vi då nå fram till Andens enhet och till att fridens band ska omsluta oss?

10 Han som steg ner är också den som steg upp över alla himlar för att uppfylla allt. 11 Och han gav några till apostlar, andra till profeter, andra till evangelister och andra till herdar och lärare. 12 De skulle utrusta de heliga till att utföra sin tjänst att bygga upp Kristi kropp, 13 tills vi alla når fram till enheten i tron och i kunskapen om Guds Son, till ett sådant mått av manlig mognad att vi blir helt uppfyllda av Kristus. Ef.4:10-13

Jag skulle kunna ”gulmarkera” hela texten ovan, för här har vi grundprincipen för det kristna livet. Allt ledarskap har som uppdrag att ge undervisning som är inriktade till andlig mognad. Vad innebär detta?

Följande:

·         Innebär att kunna skilja på gott och ont

·         Skapa en bärande självständighet i Kristus – att se vad som är ljus eller mörker.

·         Enheten i tron

·         Kunskapen om Guds Son, Jesus Kristus

·         Att bli uppfyllda av Kristus

Det där med självständighet kan sticka i ögonen. Ordet har en felaktig ”klang” i västvärlden och det beror på att vi kopplar ihop ordet med individualismen. Gud vill att vi ska komma till honom först, vi behöver inte gå en massa omvägar. Gud först i den personliga relationen i Jesus.

Vi kommer aldrig att kunna fungera i vår självständighet om vi inte har insikt, kunskap och trygghet i Guds ord. Detta är nyckeln för att pröva olika budskap/förkunnelse. Det är nämligen mycket lättare att följa strömmen, än att gå motströms. De självständiga är bra på att gå mot strömmen och blir därför betraktade som obekväma!

Salig är den som inte följer de ogudaktigas råd
och inte går på syndares väg
    eller sitter bland bespottare
utan har sin glädje i Herrens undervisning[a]
och begrundar hans ord dag och natt.
Han är som ett träd,
    planterat vid vattenbäckar,
vilket bär sin frukt i rätt tid
    och vars blad inte vissnar.
Allt vad han gör lyckas väl. Ps.1:1-3

Allt vi läser i Bibeln ska föra oss fram till detta som David skrivit till oss. Det är Guds vilja, Jesu verk på korset, uppståndelsen och den helige Andes ledning för oss. Detta hade Paulus klart för sig, för han visste vem han trodde på.

Utrusta dig med en bra bibel, stryk under, ha en anteckningsbok och en bra penna. Här har vi ett vinnande koncept; notera att det är tre delar – Bibeln, anteckningsbok och penna. Avsätt tid!

Sammanfattningsvis:

12 Ty Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger igenom, så att det skiljer själ och ande, led och märg, och det är en domare över hjärtats uppsåt och tankar. 13 Inget skapat är dolt för honom, utan allt ligger naket och uppenbart för hans ögon. Och inför honom måste vi stå till svars. Hebr.4:12-13

 

 

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...