onsdag 22 mars 2023

Vad är synd och hur kommer vi ur den?

 


Vad är synd och hur kommer vi ur den?

Helsingborg Påskdagen 4 april 2021

 

 

 


20 Mannen gav sin hustru namnet Eva, för hon blev mor till allt levande. [e] 21 Och Herren Gud gjorde kläder av skinn åt Adam och hans hustru och klädde dem.

22 Herren Gud sade: ”Se, människan har blivit som en av oss med kunskap om gott och ont. Nu får hon inte räcka ut handen och ta även av livets träd och så äta och leva för evigt.” 23 Och Herren Gud skickade bort dem från Edens lustgård för att bruka jorden som de tagits från. 24 (K) Han drev ut människan, och öster om Edens lustgård satte han keruberna[f] och det flammande svärdets lågor för att bevaka vägen till livets träd. 1Mos.3:20-24  

Syndens grundegenskap består i att vi inte vill tro på Gud, och hans son Jesus Kristus. När vi läser texten kan vi konstatera att Gud gör sitt första offer. Han slaktar ett djur för att Adam och Eva skulle kunna skyla sin nakenhet. Gud skulle göra ett större offer senare, till vår frälsning, Jesus Kristus.

Och när han kommer ska han överbevisa världen om synd och rättfärdighet och dom. (F) Om synd: de tror inte på mig. 10 (G) Om rättfärdighet: jag går till Fadern och ni ser mig inte längre. 11 (H) Om dom: denna världens furste är dömd. Joh.16:8-11

I synden finns också oviljan och oförmågan att underordna sig Guds herravälde och framför allt Guds ord, Bibeln. Vi uppskattar mer att vara individuella och ur detta välja vad som passar oss och välja till vår egen fördel.

Som vi läste ovan startade allt detta med syndafallet, när Eva tillät sig luras av ormen. Tyvärr hängde Adam på förräderiet. Vi läste att de handgripligen blev utkastade från Paradiset. De blev aldrig tvingade – utan de valde helt fel väg, sin egen.

Det sorgliga är att de valde att bli sina egna herrar och själva vara sina egna gudar.

Allt har också sin grund i människans falska längtan efter självtillräcklighet. Vi vill själva styra hela skutan. På något sätt fungerar detta en tid, sedan kommer stormen och ensamheten blir mycket påtaglig.

Jesus står där hela tiden och väntar på att vi ska vända oss till Honom. Men det är vårt eget val som gäller, ingen annan kan välja åt oss. Det är också ett samarbete i vår egenrättfärdighet som pressar bort Jesus i våra tankar. ”Bra karl reder sig själv.”

 37 (S) På den sista dagen, den största i högtiden, stod Jesus och ropade: "Om någon är törstig, kom till mig och drick![g] 38 Den som tror på mig, som Skriften säger[h], ur hans innersta ska strömmar av levande vatten[i] flyta fram." 39 (T) Detta sade han om Anden, som de skulle få som trodde på honom. Anden hade nämligen inte kommit än, eftersom Jesus ännu inte hade blivit förhärligad. Joh.7:37-39

Förutsättningen är alltså vår törst. Valet igen! Äh, jag köper en Ramlösa eller jag törstar efter dig Jesus.

 16 (D) Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. 17 (E) Gud har inte sänt sin Son till världen för att döma världen, utan för att världen ska bli frälst genom honom. 18 (F) Den som tror på honom blir inte dömd. Men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte tror på Guds enfödde Sons namn. Joh.3:16-17

En av världens mest lästa texter. Den har räddat miljontals människor och lika många har valt bort eller missuppfattat den. När Jesus talade med Nikodemus var Jesu uppdrag inte att döma, utan att frälsa (rädda).

De som hindrar människor från att se och ta emot Jesus är ofta vi som kallar oss ”kristna!” Men det där var väl lite väl hårt! Nej, det är tyvärr sanningen. När vi samtalar med den som inte tror, har vi en benägenhet att lova mer än vad som Bibeln berättar. Ibland ramlar vi in i religiösa mönster och ett högtravande sätt att berätta. Vi blir inte trovärdiga, utan stöter bort människor.

Ibland är vi så dåligt pålästa att vi inte kan svara på de enklaste frågorna. Vi saknar också frimodighet att säga ” jag vet inte ”, men jag ska ta reda på det.

 När vi nu har en så stor sky av vittnen omkring oss, låt oss då lägga bort allt som tynger och särskilt synden som snärjer oss så hårt, och löpa uthålligt i det lopp vi har framför oss. (B) Och låt oss ha blicken fäst på Jesus, trons upphovsman och fullkomnare. För att nå[a] den glädje som låg framför honom uthärdade han korset, utan att bry sig om skammen, och sitter nu på högra sidan om Guds tron. (C) Tänk på honom som fick utstå sådan fiendskap från syndare, så att ni inte tröttnar och tappar modet. Hebr.12:1-3

Vårt uppdrag ligger endast att ”måla Jesus” för den som lyssnar. Alla mina/dina erfarenheter väger lätt. Jag säger inte att vi ska avstå vårt eget vittnesbörd (historia). Det är alltid ett bra komplement, men då utan en massa religiösa ord.

För en tid sedan kom denna tanke flygande:

”Gud gör oss till brev och ger oss ”frimärket - Jesus Kristus.”

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...