fredag 14 april 2023


   


Frälsningen är ett verk av Gud – av nåd allena

Helsingborg 23 oktober 2020

 

14 (H) Efter att Johannes hade blivit fängslad kom Jesus till Galileen och förkunnade Guds evangelium15 (I) Han sade: "Tiden är inne och Guds rike är nära. Omvänd er och tro på evangeliet!” Mark.1:14-15

 

35 (AA) Så kasta inte bort er frimodighet, den ger stor lön36 (AB) Ni behöver uthållighet för att göra Guds vilja och få vad han har lovat. 37 (AC) För:

Ännu en kort liten tid,
    så kommer han
        som ska komma,
    och han ska inte dröja.
38 (AD) Min rättfärdige ska leva av tro.
    Men drar han sig undan,
        har min själ ingen glädje
            i honom.[g]

39 Men vi tillhör inte dem som drar sig undan och går förlorade, utan dem som tror och vinner sina själar.

 Tron är en övertygelse om det man hoppas, en visshet om[a] ting som man inte ser. Genom tron fick fäderna sitt vittnesbörd. (B) Genom tron förstår vi att universum har skapats genom ett ord från Gud, så att det vi ser inte har blivit till av något synligt. Hebr.10:35-9, 11:1-3

 

 Vad ska vi då säga att Abraham fann, vår förfader efter köttet[a](A) Om Abraham förklarades rättfärdig genom gärningar, då har han något att berömma sig av – men inte inför Gud. (B) För vad säger Skriften? Abraham trodde Gud, och det räknades honom till rättfärdighet.[b] (C) Den som har gärningar får sin lön, inte av nåd utan som förtjänst(D) Men den som utan gärningar tror på honom som förklarar den ogudaktige rättfärdig, han får sin tro tillräknad som rättfärdighet. Rom.4:2-5

 

Romarbrevet säger att den rättfärdighet Paulus beskriver, inte främst handlar om oss – utan om Gud. Det är Gud själv som ”ger” oss av sin rättfärdighet när vi kommer till honom i tro på Hans löften.

För att bli en lärjunge måste man tro på – ”att sträcka ut sin hand mot” – Gud. Se det som om man ber om något och sträcker ut en öppen hand – och tar emot en gåva!

Frälst blir man nämligen helt och hållet på Guds initiativ.

Känslan av att inte räcka till – den är inte från Gud. Det räcker inför Gud att jag säger mitt ”ja.”

Men så är det ordet ”tro” som ställer till det för oss periodvis.

Ett ord som också beskriver TRON precis som ordet EMUNAH gör. Ordet BATACH betyder följande:

982 BATACH betyder TRO och Trofasthet men även att gömma sig i någon. Word Study: Det är en överbevisning och en känsla av en total säkerhet och trygghet som kommer av att lita på någon. (Klippan: Jesus Kristus)

Det hebreiska ordet BATACH beskriver alltså att leva i trygghet innanför en uppsatt gräns eller mur. Det är precis vad som menas att röra sig i Jesus Kristus och att vara i hans vilja.

Att leva i världen är precis motsatsen till ordet BATACH. Se orden Alazon >> och Alazoneia >>

I Kristus och I världen handlar det framförallt om från vilken källa vi hämtar vår kraft till det vi tänker och handlar. Alazoneia som kännetecknar det som finns i världen hämtar sin inspiration ifrån sitt eget jag. ( citat från Elvor och Janne hemsida)

Texten är till stor hjälp för att se tydligt vad tro innebär.

Ser vi sedan på Hebr.11:1 blir allt mycket tydligt, att våga lita på det osynliga – vilket innefattar treenighetens verklighet. Vi kan inte se den, men vi tror och bekänner att den finns, oberoende hur vi känner.

– ”att sträcka ut sin hand mot” – Gud.

Detta blir trons gåva – oförtjänt precis som frälsningen.

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...