torsdag 23 november 2023

 



Vem jag är i Kristus

Del 2

 

Helsingborg 13 november 2023

(Hänvisningstexter Rom.3:24, Kol.1:14, 1Petr.1:18)

 I honom är vi friköpta genom hans blod och har förlåtelse för våra synder på grund av den rika nåd som han har låtit flöda över oss, med all vishet och insikt.     Ef.1:17-18

När vi läser bibeltexten ovan kan vi inte annat än fyllas av glädje och hopp. Däremot kanske vi har svårare att förstå innebörden över att vara slav. Vi har säkert läst berättelser om slaveriets fasor och om hur plågsamt livet måste ha varit för en slav.

Paulus vill i texten att vi ska se den fullständiga rättslösheten och hur en slav hade det på hans tid. Ordet han kopplar till slaveriet är ”friköpta!”

Frågan är då: ”Är det möjligt att leva som en slav idag”? En jobbig fråga, men den måste ställas. Svaret är: ”Ja!” Tyvärr är det så att många av oss lever som slavar, men inte med halskedja eller en black om foten. Idag ser det annorlunda ut.

Det finns många olika typer av slaveri och jag tänker beröra ett sådant område.

Sociala medier! Många människor lever i ett konstant beroende av just sociala medier. Ofta är orsaken till detta en brist på en egen identitet!

Vi läser Ef.1:7–8 en gång till.

Paulus vill att vi ska se detta med att vara i Honom, och detta uttryck, att vara i Honom återkommer ständigt i alla hans brev. Paulus fick denna insikt efter mötet med Jesus på Damaskus vägen. Han hade ett helt annorlunda syfte med sin resa, men Jesus fick stopp på honom och kallade honom till sig.

Efter detta möte blev Paulus en helt ny människa  i Kristus. Det fanns säkert många människor runt honom som menade att han kommit på en helt felaktig väg. Men Paulus stod fast – han bara visste vad han haft och vad han fått istället och det kunde ingen ta ifrån honom.

I Kristus, var för honom den tryggaste platsen. Vad kan vi då lära oss av Paulus?

Det första var att Paulus gjorde ett val! Resten av sitt liv höll han fast vid sitt val, men han behövde hjälp. Det är här den helige Ande kommer in, denna närvaro gjorde Paulus trygg.

Det andra var att han gjorde en bekännelse i att han varit slav tills han mötte Jesus.

Tillbaka till sociala medier! Vi ska inte förneka att det finns goda sidor också på sociala medier, men alldeles för mycket leder oss till jämförelsens förbannelse! Här har vi ett av vår tids slaveri. Vi lockas av att hela tiden jämföra oss med andra och vi tillåter oss att påverkas av andra.

Mycket handlar om det som gagnar mig, ger mening och inriktning för mig. Allt går ut på jag, mig och mitt! En falsk förhoppning föds! Det påminner om tidvattnet, upp och tillbaka. Aldrig en bestående förändring till ett meningsfullt liv, och följden blir att den egna identiteten försvinner mer och mer.

Vi kämpar och kämpar, men det mesta rinner bara ut i sanden, äts upp och försvinner.

Vi ska se närmare på hänvisningstexterna till Ef.1:7 och vi börjar med följande:

 23 Alla har syndat och saknar härligheten från Gud, 24 och de står som rättfärdiga utan att ha förtjänat det, av hans nåd, därför att Kristus Jesus har friköpt dem. Rom.3:23-24

13 Han har frälst oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade Sons rike. 14 I honom är vi friköpta och har fått förlåtelse för våra synderKol.1:13-14

 18 Ni vet ju att det inte var med förgängliga ting, med silver eller guld, som ni blev friköpta från det meningslösa liv ni ärvt från era fäder, 19 utan med Kristi dyrbara blod, som med blodet av ett lamm utan fel och lyte. 1Petr.1:18-19

Petrus beskriver hur det gick till och resultatet, medan Paulus återkommer två gånger till ordet ”synd.”

Vi börjar med ordet synd som Paulus nämner i dessa två texter och ser närmare på vad ordet betyder. Ordet betydelse är att vi inte tror på Jesus, och vi bryr oss inte om vad Jesus gjorde på korset för oss. Vi lever efter vår egen vilja.

Vi litar inte heller på att Gud har all vishet och som Han längtar efter att ge till oss genom sitt ord.

När vi däremot kommer till denna insikt om vem Gud är och vad Han gjort för oss – grips vi av en gudsfruktan, som också kan översättas med ”vördnad.” När vi ser Hans omtanke och omsorg om oss blir vi förvandlade.

Sociala medier och influencers har inget sådant att erbjuda!

Fråga är då: ”Hur ändrar vi då kompassriktning?” I Romarbrevet får vi svaret:

 Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren[c] och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst. 10 Ty med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst. 11 Skriften säger:Ingen som tror på honom skall stå där med skam.[d] 12 Det är ingen skillnad mellan jude och grek. Alla har en och samme Herre, och han ger sina rikedomar åt alla som åkallar honom. 13 Ty var och en som åkallar Herrens namn skall bli frälst. Rom.10:9-13

I detta frälsningsögonblick, får vi den helige Ande – Jesu närvaro in i våra liv. Det är ett löfte Jesus gett till oss:

 Men jag säger er sanningen: Det är bäst för er att jag går bort. Ty om jag inte går bort, kommer inte Hjälparen till er. Men när jag går bort, skall jag sända honom till er. Joh.16:7

Vi lever våra liv med många frågor, Jesus är svaret på den stora frågan: ” Vad är meningen med livet.” Men inte bara det, vi har fått ett livgivande föredöme att följa.

Jesus säger i alla evangelierna; Följ mig!

Men i allt detta kan vi konstatera att Gud har gett oss en fri vilja. Därför har vi alltid rätt att säga ja eller nej till Jesu ord.

Precis detta är Paulus längtan, att vi ska se i Ef.1:7–8. I Honom, en evighetspåverkan till gudomlig längtan, tro och liv. Bara i Honom, Jesus finns möjligheten att leva i frid.

Markus skriver så gripande i kap.9:7-8:

 Då kom ett moln och sänkte sig ner över dem, och ur molnet hördes en röst: "Denne är min Son, den Älskade. Lyssna till honom!" Och plötsligt, när de såg sig omkring, såg de inte längre någon utom Jesus.

De tre lärjungarna får vara med om en mäktig händelse där på berget. Dem har svårt att ta in allt som händer. När allt har lagt sig, gör de erfarenheten som vi alla bör göra, nämligen att se Jesus står kvar, alltid närvarande.

Det är bara Jesus som kan säga; ” Dina synder är förlåtna, du är fri, du är inte slav längre och därför kan jag ta min boning i dig!”

Detta levde Paulus med i resten av sitt liv och det var det som han ville sprida till den då kända världen.

Du är fri!


Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 9 Dagens ord: Ef.1:5-6 Tema: Jag är benådad i Kristus Helsingborg 5 december 2023 Hänvisningstexter: Ma...