tisdag 14 november 2023

 


(Eget foto Öresunds strand en höstdag)

Vem jag är i Kristus

Del 1

Dagens ord: 1Petr.1:23

Tema: Född på nytt

Helsingborg 11 november 2023

(Hänvisningsverser Joh.3:3, Tit.3:5 och Jak.1:18)

Allt nytt mänskligt liv skapas av Gud och föds genom en man och en kvinnas kärlek till varandra. Detta har blivit oss givet genom Guds omsorg och det finns också i Hans plan för våra liv.

Petrus beskriver en annan typ av födelse. Han skriver följande:

 23 Ni är ju födda på nytt, inte av en förgänglig säd, utan genom en oförgänglig, genom Guds levande ord som består. 1Petr.1:23

(För att förstå sammanhanget är det bra att läsa verserna före och efter versen ovan)

Tänk att vi kan bli födda på nytt, en svindlande tanke som kan vara svår att förstå eller ta som en sanning. Men att bli född på nytt är en stor välsignelse, som förändrar våra liv för alltid. Det kan vara en dramatisk upplevelse eller en stillsam förnimmelse.

Johannes skriver följande i sitt evangelium:

 Jesus svarade: "Amen, amen säger jag dig: Den som inte blir född på nytt[a] kan inte se Guds rike." Joh.3:3

Johannes berättar för oss om orsaken till varför det är viktigt att födas på nytt. Vi kommer aldrig att förstå innebörden av Guds rike om vi inte är födda på nytt. Risken är stor att vi bara läser om Guds rike men inte är en medborgare i detta rike.

Petrus var mycket nära att missa alltihop när han förnekade Jesus 3 gånger. Men Jesus hade en helt annan plan färdig redan vid detta tillfälle. Efter uppståndelsen har Jesus ett samtal med Petrus på stranden. Där frågar Jesus Petrus 3 gånger om han älskar honom. Petrus svarar ja och bekänner sin synd. Han tar emot full upprättelse, och blir också född på nytt.

Petrus får ett helt nytt liv. Petrus blir mindre och Jesus större i honom. Den mänskliga naturen fick ge vika för Jesu mäktiga ord och det ger plats för helt nya tankar och handlingar. Men, det var inte färdigt där och då för Petrus. Han skulle få mer.

På pingstdagen, församlingens födelsedag, kommer den helige Ande över Petrus och alla de andra samlade i den stora salen. De hade alla varit i bön innan detta händer.

Jaget hade fått ge vika och gudomlig natur hade tagit dess plats i Petrus. Han var från och med nu en ny människa. Upprättad, förlåten och fylld av den helige Ande. Vilket gudomligt byte!

Paulus är samstämmig i sitt brev till Titus över detta med att bli född på nytt. Han skriver följande:

 Men när Guds, vår Frälsares, godhet och kärlek till människorna uppenbarades, frälste han oss, inte för rättfärdiga gärningar som vi hade gjort, utan på grund av sin barmhärtighet, genom ett bad till ny födelse och förnyelse i den helige Ande, som han rikligt utgöt över oss genom Jesus Kristus, vår Frälsare. Detta skedde för att vi skulle stå rättfärdiga genom hans nåd och, som vårt hopp är, bli arvingar till det eviga livet. Tit.3:4-7

Paulus använder orden ”genom ett bad” som vi känner igen från Johannesevangeliet:

 Jesus svarade: "Amen, amen säger jag dig: Den som inte blir född av vatten och Ande kan inte komma in i Guds rike. Joh.3:5

Även Jakob skriver på samma tema i sitt brev:

17 Allt det goda vi får och varje fullkomlig gåva är från ovan och kommer ner från ljusens Fader, hos vilken ingen förändring sker och ingen växling mellan ljus och mörker. 18 I kraft av sin vilja födde han oss på nytt genom sanningens ord, för att vi skulle vara en förstlingsfrukt bland dem som han har skapat. 19 Detta vet ni, mina älskade bröder. Jak1:17-19

Jakob förstärker genom att nämna ordet ”förstlingsfruktsom ett resultat av pånyttfödelsen. Allt vi gör, säger, skriver ska resultera i frukt som förhärligar Jesus.

När vi har läst dessa fyra bibeltexter kan vi se ett mönster eller en röd tråd! Allt har sitt ursprung från Jesu undervisning som han delade under sin tid här på jorden. Alla texterna är också skrivna av ögonvittnen.

Men var Paulus ett ögonvittne? Han hade säkert sett och hört Jesus undervisa, men den stora händelsen för Paulus är Jesu uppenbarelse på Damaskusvägen. Här får Paulus sin kallelse! Här får också Paulus full förlåtelse och upprättelse och Jesus undervisar honom i tre dagar och tre nätter.

En viktig tanke är att all undervisning i Bibeln drar åt samma håll, det finns ingen möjlighet till avvikelser. Här har vi en stor välsignelse och trygghet, det finns inga mörka fläckar utan allt är i samklang.

Man kan säga så här: ” Det Jesu har sagt, säger alla andra texter i Nya testamentet, därför kan vi jubla över att Bibeln är helt unik.

Vi gör en sammanfattning!

v  Att födas på nytt är det största som kan hända oss i vandringen med Jesus.

v  Här får vi möjligheten att lämna allt vårt skrot och bli välsignade med ett helt nytt liv

v  Den helige Ande i oss är Jesu närvaro stadfäst i oss

v  Det finns ingen plats för den gamla naturen längre

Är vi nu felfria och helt färdiga! NEJ! Vi kommer att falla på det ena eller andra sättet. Men löftet är tydligt klart till oss. Vi läser Paulus ord:

31 Vad skall vi nu säga om detta? Är Gud för oss, vem kan då vara emot oss? 32 Han som inte skonade sin egen Son utan utlämnade honom för oss alla, hur skulle han kunna annat än också skänka oss allt med honom? 33 Vem kan anklaga Guds utvalda? Gud är den som frikänner. 34 Vem är den som fördömer? Kristus Jesus är den som har dött, ja, än mer, den som har blivit uppväckt och som sitter på Guds högra sida och ber för oss. 35 Vem kan skilja oss från Kristi kärlek? Nöd eller ångest, förföljelse eller hunger, nakenhet, fara eller svärd? 36 Det står ju skrivet:För din skull dödas vi hela dagen, vi räknas som slaktfår.[e]

37 Men i allt detta vinner vi en överväldigande seger genom honom som har älskat oss. 38 Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller furstar, varken något som nu är eller något som skall komma, varken makter, 39 höjd eller djup eller något annat skapat skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre. Rom.8:31-39

Texten har som rubrik ” Guds utvaldas lovsång” och vi är Guds barn och det kan ingen ta ifrån oss. Vi är fria!

 

Hur kan jag skriva så? Guds levande Ord består och förändras aldrig.

Ordet förändrar oss till att förstå och lära känna Honom som bor i oss.

 

 

Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...