lördag 13 juni 2020

Vilda plantor och skott


Vilda plantor och skott

Helsingborg 25 maj 2020

 Allt ska bli ödelagt,
10 (
E) för du hade glömt
        din frälsnings Gud,
    du kom inte ihåg
        din styrkas klippa.

    Därför planterade du
        ljuvliga planteringar
    och satte främmande skott i dem.
11 Den dag du planterade dem
        inhägnade du dem,
    och tidigt kom dina plantor
        att blomma,
    men skörden uteblev
        på skördedagen,
    då plågan blev mycket svår. Jes.17:10-11

Jesaja profeterar allvarsord både till dåtid och till vår aktuella tid just nu. Låt oss läsa vad Jesaja säger:
·         Allt blev ödelagt
·         Vi glömde vår frälsnings Gud
·         Även vår styrkas Klippa
·         Vi planterade ljuvliga planteringar
·         I denna plantering tillät vi främmande skott
·         Tidigt kom blommor, men skörden uteblev
·         Ur allt detta blev plågan mycket svår
Det är nästan 3000 år sedan Jesaja profeterade dessa ord. Det Herren såg då, är lika aktuellt idag. På Jesaja tid handlade det om synkretism(religionsblandning) och samma dilemma har vi tyvärr idag.
Varför blir det så lätt för oss att ta genvägar, när vi inom oss vet vilken väg vi ska gå!? Jag tror att världen och den onde har som målsättning att duka upp ett ”läckert smörgåsbord av diverse rätter” som både attraherar ögonen och kliar i öronen. Detta är ett resultat av humanismens framfart. Här finns en strävan att kopiera och förvanska för att lura oss kristna in på villovägar. Det ena efter det andra är vackrare och mer tilldragande än det andra. Paketen är vackert inslagna och väntar bara på att bli öppnade. När de öppnas av den som är på en ostadig väg, kommer snart sanningen i dagen och olyckan fortsätter.
Du ska veta att i de sista dagarna[a] blir det svåra tider. (B) Människorna kommer att vara egenkära, pengakära, skrytsamma, stolta, hånfulla, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, gudlösa, kärlekslösa, oförsonliga, skvallriga, obehärskade, råa, fientliga mot det goda, (C) falska, hänsynslösa och högmodiga. De kommer att älska njutning mer än Gud (D) och ha ett sken av gudsfruktan men förneka dess kraft. Håll dig borta från dem!  2Tim.3:1-5

Paulus skriver till Timoteus och varnar på samma sätt som Jesaja gjorde. Det som var gemensamt med dessa två gudsmän, var att de var mycket hemmastadda i skrifterna, Guds ord. De levde ständigt i Guds ord och tack vare detta såg de farorna i vad som ville vilseledda Guds folk.
En annan faktor var att de genom Guds ord och vishet kunde tolka tidens olika tecken. De hade hela sin trygghet i Herren och därför behövde de inget substitut eller några ersättningar. De kunde stå upp för vad Herren talade, utan fruktan eller försagdhet.

Paulus fortsätter i kap.4:

 Jag uppmanar dig allvarligt inför Gud och Kristus Jesus som ska döma levande och döda, inför hans uppenbarelse och hans rike: (B) predika ordet, träd fram i tid och otid, tillrättavisa, varna och förmana med allt tålamod och all undervisning(C) Det ska komma en tid då människor inte längre står ut med den sunda läran utan samlar åt sig mängder av lärare efter sina egna begär, så som det kliar i deras öron att få höra. (D) De vägrar att lyssna till sanningen och vänder sig till myter.  2Tim.4:1-4  

 Jag tror att vi just nu befinner oss i en brytningstid, där mycket står på spel. I denna tid av Corona har det fötts mycket gott också, goda idéer mm. Jag tänker på alla församlingar som vill dela med sig för att hjälpa och stödja dem som saknar anhöriga. Det framkommer tydligt hur utsatta människor är i ensamheten.
Frågan, som ingen verkar ta på allvar, är varför det finns en så stor ensamhet mitt i välfärdsSverige. Är det kanske välfärden som ställer till det? Ur denna välfärd föds egoismen som har till syfte att sträva efter mer och mer välfärd. I denna strävan trycks mycket att människovärdet bort. Bibelns budskap är övertydligt med tanken på omsorgens betydelse och välsignelse.
Välfärden har inte människovärdet som motor utan bara det egna jaget. Detta har tyvärr också smugit sig in i kyrkans värld!
Jesus vandrade runt på Israels mark och förkunnade om Guds rike och betydelsen av att följa Honom. Han gick till de utsatta, syndarna och tullindrivarna. De religiösa såg honom som ett hinder för Guds rike. När vi läser Bibeln upptäcker vi samstämmigheten i budskapet; enkelheten är evangeliets signum.
Jesus och Paulus varnar för allt som krånglar till budskapet! Idag kan vi se mycket av detta krånglande och hur det finns en drivkraft som är negativ. Allt detta bygger på att lägga till eller dra ifrån evangeliets ursprung som är Jesu ord: Följ mig!”

30 (G) Många andra tecken som inte är nerskrivna i denna bok gjorde Jesus inför sina lärjungar. 31 (H) Men dessa har blivit nerskrivna för att ni ska tro att Jesus är Messias, Guds Son, och för att ni genom tron ska ha liv i hans namn. Joh.20:31-32 

Detta är huvudbudskapet i evangeliet. Johannes har skrivit detta som en påminnelse om vad som är det viktigaste i hans text. Denna text kan vi ha som en ”tumregel” för att se förkunnelsens inriktning. Finns inte den tanke med i budskapet ska vi vara extra uppmärksamma och låta oss varnas. Här finns de främmande skotten, som vi tyvärr låter gro i vår plantering. Det som händer är att allt annat blir förgiftat och kvävt det gör oss skyddslösa. Det skapar även en stor förvirring.
Därför!
Det är en god ”investering för livet” att ta god tid med Herren i bön och bibelläsning. Risken är att bli lurad in på ”villovägar” och bort från Jesus, blir betydligt förminskad.

Liksom ni tog emot Kristus Jesus som Herren, så lev i honom, (G) rotade och uppbyggda i honom och grundade i tron i enlighet med den undervisning ni fått. Och låt er tacksamhet flöda över.  Kol.2:6-7 

Här finns några grundläggande ledord:
·         Lev i Honom
·         Rotade i Honom
·         Uppbyggda i Honom
·         Grundade i trons på Honom
·         Undervisningen om Honom
·         Tacksamhet
Lägg även märke till att Paulus stryker under att vi ska låta tacksamheten flöda över! När jag läser detta blir jag så glad och genomtrygg i Jesus Kristus. Här finns inget krångel, utan texten vill vara en fyr som blinkar och påminner oss om Jesus.
Här finns inget utrymme för främmande skott eller villoläror. Glädjen och tacksamheten tränger bort allt främmande! Sanningen driver bort lögnen.

14 (I) Men vi tackar Gud, som ständigt för oss fram i Kristi segertåg och sprider sin kunskaps doft[d] genom oss överallt. 15 (J) Vi är en Kristi väldoft inför Gud bland dem som blir frälsta och bland dem som går förlorade: 16 (K) för några en doft av död till död, för andra en doft av liv till liv. Vem räcker till för det här? 17 (L) Vi är inte som de flesta, som förfalskar Guds ord för egen vinning. Nej, i Kristus predikar vi med rent sinne inför Gud det som kommer från Gud. 2Kor.14-17

Bli stilla och låt texten sjunka in!
Här vill Paulus visa att det inte ska krånglas till utan budskapet ska bara handla om Jesus Kristus. Det behövs inga speciella mirakel eller helandemöten. När sanningens budskap predikas sker det som Anden vill ge oss. Resultatet blir att det händer något inom oss som har evighets värde.

22 (Q) Andens frukt däremot är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet[e]23 (R) mildhet, självbehärskning. Sådant är lagen inte emot.
24 (S) De som tillhör Kristus Jesus har korsfäst sitt kött med dess lidelser och begär. 25 Om vi har liv genom Anden, låt oss då också följa Anden. 26 (T) Låt oss inte vara fåfänga, inte utmana varandra och inte avundas varandra. Gal.5:22-26

I denna underbara plantering finns inget utrymme för främmande plantor. Det sanna gudsordet är det frö som gror till evigt liv!

Tack Jesus


Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 10 Dagens ord: 5Mos.28:1-2 Tema: Jag är välsignad Helsingborg 7 december 2023 Hänvisningstexter 3Mos.26...