fredag 3 maj 2024

 


Vem jag är i Kristus

Del 10

Dagens ord: 5Mos.28:1-2

Tema: Jag är välsignad

Helsingborg 7 december 2023

Hänvisningstexter 3Mos.26:3, 5Mos.26:18

Först lite information om de fem Moseböckerna. De benämns som ”Pentateuken” komplett. Penta betyder 5 och teuk betyder böcker. I dessa böcker möter vi en framåtskridande Gud. De flesta troende judar läser igenom Moseböckerna varje år.

5Mosebok kallas för ”den andra lagen”. Vid Sinaiberg gavs lagen till församlingen i öknen. Nu ges den till ett nytt släkte, de som ska inta landet! Samtidigt ger Mose folket sitt andliga testamente.

5Mosebok innehåller tre stora tal och en summering av Mose liv och gärning. Texten för idag är hämtad från det tredje talet som handlar om Israels välsignelse vid lydnad och förbannelse vid olydnad.

Budskapet om lydnad är till för allt Guds folk (även vi kristna som följer Jesus) och gäller genom alla tider.

Om du lyssnar till Herrens, din Guds, röst, genom att noggrant följa alla hans bud som jag i dag ger dig, så skall Herren, din Gud, upphöja dig över alla folk på jorden. Och alla dessa välsignelser skall komma över dig och nå fram till dig, när du lyssnar till Herrens, din Guds, röst. 5Mos.28:1-2   

Mose predikar lydnad. Han gör Israels folk uppmärksamma på att lydnaden för med sig välsignelsen från Herren. Men varför är texten viktig även för oss kristna? Vid det tillfället när du/jag tog emot Jesus blev även vi en del av Guds utvalda folk.

Innan vi går vidare, vad betyder ordet ”välsignelse.?” På hebreiska är det ”barak” som översätts med välsignelse. Ordet betyder ”falla på knä”, ”prisa”, ”lova” ”det som gör gott” Välsignelse innebär generellt att ge det bästa man har!

Paulus skriver;

 17 Men om nu några av grenarna har brutits bort och du, som är ett vilt olivträd, har blivit inympad bland dem och fått del av det äkta olivträdets feta rot, 18 då skall du inte förhäva dig över grenarna. Men om du förhäver dig skall du veta att det inte är du som bär roten utan roten som bär dig. Rom.11:17-18

Vi kristna (hedningar) är vildolivträdets grenar inympade i det äkta olivträdets stam, som är en bild på Israel. Genom Guds nåd har vi i inympningen fått del av alla Israels välsignelser. Som Paulus senare skriver har vi inget att berömma oss av, det är bara Guds nåd.

Paulus skriver:

26 Alla är ni Guds barn genom tron på Kristus Jesus. 27 Alla ni som har blivit döpta till Kristus har blivit iklädda Kristus. 28 Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus. 29 Om ni nu tillhör honom är ni Abrahams avkomlingar, arvingar enligt löftet. Gal.3:26-29

Vi är adopterade och har samma skyldigheter och rättigheter som Guds älskade barn i Kristus. Genom Jesu födelse och Hans verk på korset har möjligheten öppnats för alla folk att bli inlemmade i Guds utvalda folks gemenskap.

 12 Men åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. 13 De är inte födda av blod eller av köttets vilja eller av någon mans vilja utan av Gud. Joh.1:12-13

Johannes var ett ögonvittne. Han levde med Jesus, hörde vad Han sa och såg vad Han gjorde. Jesus kom i första hand till Israels folk. Men de tog inte emot Honom. Efter uppståndelsen säger Jesus följande till de 11 (Judas var inte med längre)

18 Då trädde Jesus fram och talade till dem och sade: "Jag har fått all makt i himlen och på jorden. 19 Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn 20 och lär dem att hålla[b] allt vad jag har befallt er. Och se, jag är med er alla dagar intill tidens slut." Matt.28:18-20

Lägg märke till att Jesus säger: ” Alla folk”. De orden innefattar dig/mig och alla på vår jord. Detta kan beskrivas som stor välsignelse och nåd för alla.

På Pingstdagen föddes den första församlingen och genom den skulle det bli möjligt att även vi hedningar kunde bli en del av Guds folk. Det är viktigt att vi ser denna händelse och förstår innebörden av Pingstdagen.

Jag vill även poängtera att den första församlingen inte var en ”isolerad sekt.” Den första församlingen bestod av judar och var en del av judendomen, de kallades messiastroende.

Nej, detta är det förbund
    som jag efter denna tid skall sluta med Israels hus,

säger Herren:
    Jag skall lägga min lag i deras inre
och skriva den i deras hjärtan.
    Jag skall vara deras Gud
och de skall vara mitt folk. Jer.31:33

Läs hela texten v31-37 för att se hela innebörden!

Profetian skedde 600 år före pingstdagen. Här kan vi utläsa hur Gud förbereder en ny stor och annorlunda välsignelse och den har stor betydelse in i vår tid.

Tack vare pingstdagen har Gud välsignat även oss hedningar. Han kan kalla oss till sig genom Jesu död på korset. Vägen är helt öppen, det finns inga hinder för de som vill ta emot Jesus i sitt hjärta och få del av alla himmelrikets välsignelser.

En annan välsignelse till oss är den helige Ande som bor i oss. Vi fick gåvan när vi tog emot Jesus som vår Frälsare.

Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader, barmhärtighetens Fader och all trösts Gud, han som tröstar oss i all vår nöd, så att vi kan trösta dem som är i nöd med den tröst vi själva får av Gud. 2Kor.1:3-4

Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader, som i Kristus har välsignat oss med all den himmelska världens andliga välsignelse, liksom han innan världens grund blev lagd har utvalt oss i honom för att vi skulle vara heliga och fläckfria inför honom. Ef.1:3-4

Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader. I sin stora barmhärtighet har han genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda fött oss på nytt till ett levande hopp, till ett arv som aldrig kan förstöras, fläckas eller vissna och som är förvarat åt er i himlen. Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden. 1Petr.1:3-5

Paulus och Petrus har det gemensamt att de uttrycker glädje över välsignelsen som de båda fått del av. De levde i välsignelsen och hade som livsuppgift att dela den med alla som de mötte.

Hur ska vi då hantera glädjen över välsignelsen vi fått genom Jesus Kristus! Jag tror att tacksamheten är själva drivkraften till allt i våra liv. När den finns vill vi bara vara så nära Jesus det bara går och det sker när vi vandrar med Honom. Vi är välsignade i och genom Honom.

Förbli i mig, så förblir Jag i er.


Inga kommentarer:

  Vem jag är i Kristus Del 11 Dagens ord: Rom.1:5-7 Tema: Guds älskade Helsingborg 9 december 2023 Hänvisningstexter: 1Kor.1:2, 2K...